Hoppa till huvudinnehållet

Klubbchefen om tuffa debutsäsongen i DIF: ”Det har varit en bergochdalbana”

Publicerad:
”Förhoppningsvis får vi en lindrigare resa nästa år”, säger Lars Weman, klubbchef i Degerfors IF sedan januari 2022. Foto: Kajsa Juslin

Lars Wemans debutsäsong innehöll en sparkning av Marcus Birro, ett inspelat telefonsamtal i tingsrätten och ständig sportslig nervositet. Nu skissar han på nya tjänster och på hur det ekonomiska riktmärket för att vara en stabil allsvensk klubb ska uppnås.

Lars Weman, 37, gick från att vara rektor på Möckelngymnasiet till att bli klubbchef i Degerfors IF i januari.

– Jag hade nog inga tydliga förväntningar. Jag kunde inte se hur det skulle bli framför mig. Jag var väl inte förberedd på att det mediala trycket och trycket från supportrarna skulle bli så stort, säger Weman.

– Jag ser mig själv som en snabbfotad person – att jag har lätt för att komma till beslut och att mentalt ställa om till nya förutsättningar. Det tycker jag att jag har gjort det här året också, men man har behövt agera i ett rasande tempo.

Grunden till konflikten

Efter sparkningen av Marcus Birro i maj och Nikola Djurdjics nattklubbsbesök i juli inleddes en ny stor snackis utanför planen i slutet av augusti.

Tidigare press- och kommunikationschefen Victor Lundmark hade stämt Degerfors IF efter en lönekonflikt.

Lundmark hävdade rätt till semesterersättning och semestertillägg för 40 semesterdagar som han inte ansåg sig ha tagit ut under sina två år som anställd. Semesterskulden uppgick till 76 839 kronor, enligt Lundmark.

Lars Weman hann aldrig jobba tillsammans med Victor Lundmark. Han berättar att han fick vetskap om situationen några veckor in på sitt nya jobb och blev senare föreningens språkrör i lönetvisten.

Ordförande Fredrik Rakar och tidigare klubbchefen Suzanne Hällström delade inte Lundmarks uppfattning om hans semestersaldo.

Degerfors IF föreslog att parterna skulle enas om 37 000 kronor – på drygt hälften av summan som Lundmark yrkade på i sin stämningsansökan.

Klubben hade inte något system för semesterregistrering under Lundmarks tid som anställd, utan uppfattningarna stod emot varandra.

– Det gjordes en bedömning kring rimligheten i hans önskemål. Föreningens hållning var att vi genom samtal skulle mötas där vi båda kände var rättvist. Tyvärr så inleddes väl de samtalen för sent, säger Weman.

– I de bästa av världar hade de skett under hans tjänstgöringstid. Då hade situationen ha kunnat regleras genom ledighet eller genom att säkerställa hur många dagar som var sparade. Det var väl flera faktorer som spelade in till att vi hamnade där.

Förlikningen

Tvisten avslutades med en förlikning efter ett förberedande möte i Örebro tingsrätt 6 oktober.

Förlikningen innebar att Degerfors IF skulle betala Victor Lundmark 32 440 kronor.

Föreningen hade då betalat ut det tidigare nämnda beloppet 37 000 kronor samt 6 632 kronor (25 dagars semestertillägg) vid två tidigare tillfällen.

Allt som allt betalade Degerfors IF ut 76 072 av de 76 839 kronorna som Lundmark ursprungligen yrkade på.

Drygt tre veckor efter förlikningen blossade tvisten upp igen. Detta efter att Sportbladet publicerat en artikel innehållande ett av Victor Lundmark inspelat telefonsamtal mellan honom och Lars Weman. Weman och Lundmark säger båda att samtalet ägde rum i februari.

Karlskoga Tidning-Kuriren har lyssnat på telefonsamtalet, som är en del av tingsrättshandlingarna. I telefonsamtalet säger Weman vid två olika tillfällen tagna ur sitt sammanhang:

– (...) du vet ju, liksom, hur verksamheten har varit styrd om man säger så. Du har ju helt rätt i sak, jag vet det här kring semesterlagen och de här bitarna, att det ska registreras och avräknas. Det är ju liksom en av många delar man inte har gjort enligt dom lagar och bestämmelser som finns, om man säger så.

– (...) Degerfors har förutsatt att det här är klart. När du slutar – då slutar du. Som det är för alla andra som slutat här de sista tio åren. Du vet ju om att det inte är en arbetsplats som är, liksom, en stor arbetsgivare som sköter allt formellt, på det sättet som man kanske ska.

"Känns lite konstigt”

När Karlskoga Tidning-Kuriren träffar Weman berättar han att han har läst Sportbladets artikel, men att han inte har lyssnat på det inspelade telefonsamtalet i sin helhet.

– Kommentarerna i artikeln, från samtalet jag är inspelad i, var enligt mig tagna ur sitt sammanhang. De bör ses utifrån bakgrunden att jag var ny på jobbet och omöjligt kan veta hur det varit innan. Det känns lite konstigt, hur det ställdes på sin spets.

– I ett samtal när jag är omedveten om att jag spelas in, men den andra parten är medveten om det... Då är det inte så konstigt att det låter konstigt om man tar ut vissa delar och säger ”titta på det här”. Det var en väldigt speciell känsla att bli uthängd som hemsk när man kände att det handlade om tiden före mig. Jag känner att man valde att ”fultolka” intentionen i det.

Weman berättar om sin intention med samtalet:

– Jag ville problematisera faktumet att enligt föreningens bild var han medveten om de lokala rutiner som fanns och de rutiner som saknades eftersom att han hade varit anställd i två år.

Din intention var inte att försöka få Victor Lundmark att förmildra sina krav?

– Nej, utan det var... Jag hade svårt att förstå faktumet att vi hamnade där vi gjorde. Det var främmande för mig utifrån den bild jag hade hunnit få under min korta tid. Den bilden var att man arbetade nära varandra i en liten arbetsgrupp och att det var högt i tak. Att man utifrån det inte hade pratat om det här, när det var så pass omfattande...

– Min intention var ju att försöka förstå. Jag var fortfarande övertygad om att det var ett missförstånd.

"Är inget erkännande”

Weman berättar att han hade svårt att förstå ingressen i Sportbladets artikel: ”En allsvensk klubb har låtit bli att följa lagar och bestämmelser, och har inte betalat ut avtalsenliga slutlöner på tio år. Det är ingen anklagelse. Det är föreningens egen klubbchef som säger det.”

– Det är någon form av frustration som skiner igenom, men frustration och sanningsvittne för bristande arbetsmiljö är inte samma sak för mig. Det är inget erkännande om att Degerfors IF har brustit i lagar och regler, utan det är delar tagna ur sitt sammanhang.

Har Degerfors IF betalat ut avtalsenliga slutlöner senaste tio åren eller har föreningen brustit där?

– Det var snarare ett frustrerat utspel och inte en redogörelse för hur det har varit. Frågor som är kopplade till tiden före mig måste jag hänvisa till tidigare klubbledning. Jag kan omöjligtvis veta.

Weman upplever det som att kärnfrågan för hela tvisten mellan Degerfors IF och Victor Lundmark har glömts bort.

– I sak har föreningen brustit i hanteringen av semester. Det är inget snack om det, men vi vidtog åtgärder direkt. Vi har infört rutiner om hur vi genomför semesterplanering. Vi har tillfört ett administrativt stödsystem där alla semestrar registreras efter godkännande av mig som klubbchef. Vi har tecknat avtal med företagshälsovård som hjälper oss kring system och arbetsmiljöarbete.

– Det har aldrig funnits uppsåt att bryta mot lagar, regler och rutiner. Det har varit en del av en ”jättetillväxtapparat” som inte har hunnit med, men nu har vi kommit till rätta med problemet.

Behov av nyanställning

Efter ett turbulent och in i det sista spännande 2022 jobbar Lars Weman och hans kollegor på kansliet nu med att förbereda Degerfors IF för 2023.

Weman håller på och inventerar vilka behov som finns. Nästa steg är att eventuellt utforma dessa till nya tjänster – nya tjänster vars mål vore att hjälpa Degerfors IF att ta just nästa steg.

Timmie Falk har till exempel varit ensam på kommunikationssidan sedan först Jesse James Wahlberg och sedan Marcus Birro, som båda jobbade deltid, försvann under säsongens gång.

Weman tror och hoppas att Degerfors IF:s attraktionsvärde som arbetsgivare inte har skadats av lönekonflikten med Victor Lundmark.

– Jag tror att dom som har tagit del av det här är medvetna om att det finns flera perspektiv i frågan och har förståelse för det som har gestaltats. Som det lades fram såg det konstigt ut, men jag tror inte det har skadat vårt förtroende utifrån det arbetssätt vi har i dag.

– Jag säger så här... Hade man varit nyfiken på att gräva om vår arbetsmiljö i dag så kunde man ju ha intervjuat medarbetare på plats. Det har man inte varit intresserad av, vilket jag tycker är synd. Jag upplever att vi har en god arbetsmiljö och att vi har haft en hög trivsel trots att det har varit ett väldigt turbulent år.

Lars Weman har haft en turbulent debutsäsong som klubbchef, men har inte blivit avskräckt: ”Just nu är det här en alldeles för rolig och spännande utmaning för att inte fortsätta.”
Lars Weman har haft en turbulent debutsäsong som klubbchef, men har inte blivit avskräckt: ”Just nu är det här en alldeles för rolig och spännande utmaning för att inte fortsätta.” Foto: Kajsa Juslin

Degerfors IF:s årsresultat kommer att sluta med en större ekonomisk vinst än den budgeterade på drygt 900 000 kronor.

– Vi är inte färdiga, men vi går mot ett gott resultat.

Föreningen gick in i 2022 med ett eget kapital på strax över 3,2 miljoner kronor.

– Ekonomiskt är vi en välskött förening som gör det bra med små medel. Vi hoppas växa in i den allsvenska kostymen mer och mer. Styrelsen håller på och inför finansiella mål för hur vi ska arbeta hållbart och långsiktigt. Hur vi ska bygga upp ett eget kapital.

Weman har tidigare berättat om en dragning han har fått av Svensk elitfotboll, en dragning om vilken omsättning som krävs för att realistiskt sett vara en hållbar allsvensk klubb över tid.

– En omsättning på 70 miljoner kronor. Föreningen ska omsätta minst 50 miljoner genom egna resurser utöver de ungefär 20 vi får från Sef.

– Året vi gick upp i allsvenskan omsatte vi 16 miljoner och första året i allsvenskan 41. Nu är inte sluträkningen helt klar, men vi tar 60-miljonersstrecket i total omsättning i år.

Hur många år måste ni klara er i allsvenskan för att nå 70 miljoner i total omsättning?

– Det är svårt att svara på hur lång tid den resan tar. Enligt omsättningen ska vi ha tuffa år i allsvenskan under en lång tid framöver, men det är vår absoluta målsättning att vi ska fortsätta vara på rätt sida strecken. Europaplats nästa år kan vara väl högt siktat, men förhoppningen är att vi redan nästa år inte inleder med sex raka förluster.

Fotnot: Karlskoga Tidning-Kuriren har varit i kontakt med Victor Lundmark. Han bekräftade att han tog upp det inspelade telefonsamtalet i tingsrätten. Enligt Lundmark valde Degerfors IF att gå med på att betala ut resten av semesterlöneskulden (32 440 kronor) först efter att man fått vetskap om inspelningen från domaren. Lundmark berättar att han nöjde sig med slutlönen och avstod från ersättning i form av dröjsmålsränta. Lundmark ville inte kommentera ärendet ytterligare, utan hänvisade i övrigt till det offentliga materialet.

Hela det inspelade telefonsamtalet mellan Victor Lundmark och Lars Weman går att lyssna på nedan:

Lars Weman om...

• Förlikningen med Victor Lundmark: ”Vi nådde en förlikning. Vi har inte brutit mot lagar, ingenting blev prövat. Vi bestämde tidigt att vi inte skulle gå till tingsrättsförhandling, utifrån den juridiska vägledning vi fick. Det är avslutat, vi har gått vidare.”

• Sparkningen av Marcus Birro: ”Rekryteringen var klar innan jag och Timmie kom. Han bidrog på ett bra sätt i vissa moment. I vissa andra moment kände vi att vi hade andra förväntningar på samarbetet. Vi var självkritisk som organisation. Alla förstod att vi fick kritik efter den inledningen, men vi kände att den raljanta tonen från en medarbetare var oacceptabel. Att vi inte hade råd med den.”

• Behovet av nyanställning: ”Vi ser att vi är ett tunt bemannat kansli vad gäller vissa delar. Vi är elva här och fem är inte kopplade till sporten. Malmö FF har 185 anställda utanför sporten.”

• Jobbytet: ”Jag kan sakna skolan på vissa sätt och har inte stängt den dörren för framtiden. Men just nu är det här en alldeles för rolig och spännande utmaning för att inte fortsätta.”

Degerfors IF och Victor Lundmark förlikas: ”Lättad att det är över”Victor Lundmark stämmer Degerfors IF efter lönekonfliktDegerfors IF:s nye klubbchef: ”Har landat i det”

Länk till den Sportbladetartikel som vi har refererat till finns här.

Artikeltaggar

ArbetsgivareÅtgärderDegerforsDegerfors IFDegerfors IF HerrDomarFotbollLars WemanOmsättningVictor Lundmark

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.