Hoppa till huvudinnehållet

Nya problem som måste åtgärdas på Sola arena

Publicerad:
Försening av löparbanorna, ytsprickor i betongen och en informationstavla som sitter fel är saker som måste åtgärdas på Sola arena, konstaterar kommunens projektledare Sixten Westlund.
Försening av löparbanorna, ytsprickor i betongen och en informationstavla som sitter fel är saker som måste åtgärdas på Sola arena, konstaterar kommunens projektledare Sixten Westlund. Foto: Joachim Lagercrantz

Nyinvigda Sola arena har drabbats av flera problem som måste lösas.

Det handlar om ytsprickor i betongen som har uppstått, att anlägga löparbanorna som försenades och att flytta informationstavlan.

I början av september stod Sola arena färdig till en kostnad av 145 miljoner kronor. Den kombinerade fotbolls- och friidrottsarenan har därmed ersatt 103 år gamla Tingvalla IP.

Men starten har inte varit den bästa för Karlstads nya hemvist för dessa sporter. NWT kunde i oktober berätta att bygget av löparbanorna försenas eftersom underlaget inte är tillräckligt jämnt.

Banorna kunde helt enkelt inte läggas tidigare i år och delar av underlaget fick rivas upp. På grund av för kallt väder flyttas banläggningen till slutet av maj – början av juni nästa år.

Miljonkostnader

– Det är rätt stora åtgärder som måste göras för att få till ett helt jämnt och rättvist underlag för utövarna.

– Det är höga krav på den gummimassa som används under löparbanorna och massan har blivit för ojämn med för stora avvikelser som följd.

– Det handlar om 1-2 miljoner kronor för att åtgärda detta. Vi är tre parter som får dela på kostnaden, säger kommunens projektledare Sixten Westlund

Foto: Tommy Andersson

Sprickor i betong

Samtidigt har det uppstått sprickor i betongen på Sola arenas läktare. De finns på flera ställen i gången bakom läktaren.

– Det är betongen som har krympt. Det är normalt att sådant sker i en process. Sprickorna finns i ytskiktet och påverkar på inget sätt hållfastheten i konstruktionen, men de måste ändå tätas.

– Det är ett arbete som vi ska tag i omgående. I samband med kyla är det svårare att genomföra. Detta handlar inte om några stora kostnader, säger Sixten Westlund.

Skärm sitter fel

En tredje sak som måste rättas till handlar om den stora informationstavla som har placerats i den södra kurvan på Sola arena. Den är helt enkelt felplacerad.

– Ja, tyvärr är det så. Skärmen är vinklad så att en femtedel av publiken på arenan inte ser den. Det handlar om publik på läktaren framför nya friidrottsarenan Eva Lisa Holtz arena.

Av misstag vinklades informationstavlans fundament mot huvudläktaren, men även detta ska åtgärdas så att den hamnar rätt så att alla på läktarna kan ske skärmen.

Artikeltaggar

ÅtgärderKarlstadSixten WestlundSolTingvalla IPVäder

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.