Hoppa till huvudinnehållet

A9 är återinvigt: ”En historisk dag för Sverige och Kristinehamn”

Publicerad:
Prins Carl Philip öppnade invigningsceremonin  i Brogårdshallen i Kristinehamn med ett tal där han lyckönskade de som ansvarar för igångsättandet av regementet.
Prins Carl Philip öppnade invigningsceremonin i Brogårdshallen i Kristinehamn med ett tal där han lyckönskade de som ansvarar för igångsättandet av regementet. Foto: HP Skoglund

– På Hans Majestät Konungens uppdrag förklarar jag härmed Bergslagens artilleriregemente A9 återupprättat.

Med de orden invigde prins Carl Philip på söndagen det nygamla regementet i Kristinehamn vid en högtidlig ceremoni i Brogårdshallen.

– Jag är övertygad om att Bergslagens artilleriregemente med fortsatt stöd från kommuner, regioner och länsstyrelser kommer att bidra med en positiv utveckling av regionen.

Invigningstalen av prinsen, överbefälhavaren Micael Bydén, försvarsminister Pål Jonson (M) och regementschefen Lars O Jonsson präglades alla av en sällsam blandning av glädje och stolthet å ena sidan, och mörkt gravallvar å den andra.

Anledningen till att unga artillerister återigen kommer att utbildas i Kristinehamn och på Villingsbergs skjutfält är ju det kraftigt försämrade världspolitiska läget. Rysslands invasion av Ukraina är den senaste, grymma påminnelsen om att Sverige behöver stärka sitt försvar.

Försvar av demokratin

– Invigningen av Bergslagens artilleriregemente handlar om försvaret av Sverige, vårt sätt att leva, vår demokrati och vår frihet. Utbyggnaden av försvarsmaktens krigs- och grundorganisation är en signal till omvärlden men också till svenska folket. Vi visar att vi är beredda att försvara vår integritet och suveränitet, sa försvarsminister Pål Jonson.

– Det behövs. Europa och Sverige befinner sig i ett av de allvarligaste säkerhetspolitiska omvärldslägena sedan andra världskrigets slut.

Bergslagens artilleriregemente beräknas stå klart 2029 men är redan nu officiellt invigt.
Bergslagens artilleriregemente beräknas stå klart 2029 men är redan nu officiellt invigt. Foto: HP Skoglund

Historisk dag

Överbefälhavare Micael Bydén sa att det här är en historisk dag för Kristinehamn, Sverige och försvarsmakten och att det är en ära för honom att vara med och högtidlighålla återinvigningen.

– Här finns en tradition av militär verksamhet med artilleri i Kristinehamn som sträcker sig från beslutet för 80 år sedan vid regementets inrättande. Under en period på 60 år har här befäl och värnpliktiga förkovrats i den indirekta eldens strid och inte minst betydelse.

”Det här är en historisk dag för Kristinehamn, Sverige och försvarsmakten”, sa ÖB Micael Bydén.
”Det här är en historisk dag för Kristinehamn, Sverige och försvarsmakten”, sa ÖB Micael Bydén. Foto: Jonas Klint

Dofterna återkommer

– Sedan artilleriregementet avvecklades för drygt 20 år sedan är mycket annorlunda men det är samma förbandsanda, samma glädje, samma kamratskap. Det här lever kvar och kommer att förvaltas och utvecklas av unga kvinnor och män som återigen verkar i Kristinehamn och Villingsbergs skjutfält. Då återkommer dofterna av krut och vapenfett tillbaka till Värmland. Det kommer att kännas välbekant och riktigt, riktigt bra.

På en presskonferens efter invigningstalen utvecklade Bydén sina tankar om A9:s roll och betydelse.

– Regementet bygger en av de viktiga förmågorna, artilleriet. Vi får ytterligare en utbildningsorganisation som gör att vi kan bredda oss. Det ger en utveckling av en förmåga kring artilleri som vi visste var viktig, och som nu har fått ytterligare betydelse inte minst av kriget i Ukraina där vi ser en utveckling mot långräckviddigt artilleri med hög precision som också ska införas. Den här utbildningsplattformen kommer att fylla en tydlig roll och vara ett exempel på de steg vi tar i tillväxten.

Det var en stolt och nöjd försvarsminister Pål Jonson som talade vid invigningsceremonin. ”Som värmlänning slår hjärtat extra hårt i dag”, sa han.
Det var en stolt och nöjd försvarsminister Pål Jonson som talade vid invigningsceremonin. ”Som värmlänning slår hjärtat extra hårt i dag”, sa han. Foto: Jonas Klint

Enligt Pål Jonson gör Sveriges och Finlands kommande Natomedlemskap att det väst-östliga stråket från Norge, genom Svealand och österut mot Östersjön och Finland får en större militärstrategisk betydelse i och med att de tre nordiska länderna kommer att kunna ha en gemensam försvarsplanering.

– Stråket som A9 i Kristinehamn tillhör geografiskt blir militärstrategiskt mer stabilt i ett läge där alla tre tillhör Nato. Det ger bättre möjligheter till fördjupat samarbete.

A9 är den senaste i en serie återetableringar av regementen, som kom som ett resultat av det senaste försvarsbeslutet. Tillväxtambitionerna är fortsatt höga och kommer att höjas ytterligare efter Natointrädet.

Det är en stor uppgift – hur kommer det att gå?

– Framtiden är kantad med stora utmaningar i och med den mycket snabba tillväxt som politiken beställt. Men jag känner ändå en tillförsikt i dialogen med försvarsmakten. Vid besöken på de nya regementena märker jag att det finns en framåtanda och jag märker en höjd försvarsvilja i hela landet. Till exempel så tror jag det är närmare 27 000 personer som sökt till hemvärnet i år, jämfört med 4 000–5 000 normalt och vi ser ett ökat intresse bland ungdomar att göra värnplikten, säger Pål Jonson.

Artikeltaggar

A9BrogårdshallenFörsvarKrigKristinehamnMicael BydénMilitärNatoPål JonsonPrins Carl PhilipVärnpliktVillingsberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.