Hoppa till huvudinnehållet

Infekterade strandbråket: Entreprenörens löfte till Karlstads kommun

Publicerad:
Entreprenören ska ta bort sina ägodelar från stranden.
Entreprenören ska ta bort sina ägodelar från stranden. Foto: Jonas Andersson

Den uppmärksammade skylten är redan borta.

Nu lovar entreprenören att ta bort sina övriga ägodelar från den exklusiva stranden.

Konflikten ser ut att vara över – men mannen är inte nöjd.

– När det blir massinvasion till ett naturreservat är det inte meningen att de som bor i närområdet ska bli drabbade, säger han.

NWT har tidigare rapporterat om den infekterade strandstriden i Segerstad utanför Karlstad. Markägaren – en entreprenör – hade satt upp en skylt med texten ”privat område” på en strand, vilket lett till att flera personer blivit upprörda.

Stranden ligger på en fastighet som är till salu och marknadsförs som ”århundradets mest exklusiva sjötomt”. Den är granne med naturreservatet Segerstads skärgård.

Entreprenören har sagt att han varit tvungen att agera eftersom besökare på stranden och i det närliggande naturreservatet stör honom och hans familj, som har ett hus strax intill stranden.

– Jag kan inte springa omkring som en polisiär myndighet och säga till att man inte får elda och skräpa ner, har mannen tidigare sagt till NWT.

Skylten togs ned efter att Karlstads kommun öppnade sitt ärende.
Skylten togs ned efter att Karlstads kommun öppnade sitt ärende. Foto: Jonas Andersson

Efter att Karlstads kommun öppnade ett tillsynsärende plockades skylten ned. Kommunens bygglovschef Karin Manner har sagt till NWT att stranden omfattas av strandskyddet och att allmänheten därmed har rätt att vistas på den.

Tar bort sina saker

Nu har ärendet nått en möjlig slutpunkt. Entreprenören har lovat kommunen att ta bort sina ägodelar på stranden, eftersom han inte har rätt att privatisera den. Det handlar om solstolar och en utslagsplats för golf.

Ärendet rör även ett område i skogen, strax ovanför stranden, som spärrats av för nyplantering av ljung. I dagsläget är den avspärrade ytan större än den faktiska ljungplanteringen. Planteringen ska utökas senast den 30 april nästa år, annars måste avspärrningen minskas.

Kommunen kommer att göra ett besök på platsen i maj nästa år för att kontrollera att åtgärderna vidtagits.

Mannen har lovat att utöka ljungplanteringen eller minska avspärrningen senast den 30 april nästa år.
Mannen har lovat att utöka ljungplanteringen eller minska avspärrningen senast den 30 april nästa år. Foto: Jonas Andersson

”Alla måste sköta sig”

Entreprenören vill inte lämna några kommentarer mer än att han står fast vid att besökarna i naturreservatet och på stranden inte bara har rättigheter, utan även skyldigheter.

– Det är självklart att alla måste sköta sig, säger han.

– Det vore väl bra om man informerade i alla naturreservat om att visa hänsyn för de som bor i närområdet. Att inte störa och förstöra. Det är inte meningen att fastighetsägarna ska bli utsatta.

NWT har tidigare publicerat en insändare från tre kvinnor som hävdar att entreprenören jagat bort dem från stranden och hotat dem med att ringa polisen. Något mannen förnekar.

– Det stämmer inte.

Läs mer:

Skylten är nere – nya besked om exklusiva stranden: ”Aldrig varit några tvivel”Mäklarens rädsla för bakslag – på exklusiva sjötomten: ”Skulle påverka negativt”Bortkörda från exklusiva stranden: ”Tog kort på oss”Infekterad strid – entreprenör vill göra exklusiv strand privat: ”Vilda västern”

Artikeltaggar

ArbeteÅtgärderAvspärrningarBrott, lag och rättEntreprenörskapKarin MannerKarlstadKarlstads kommunNaturreservatSegerstadSegerstads skärgård

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.