Håkan målar upp julkänslan – den kommer som ett brev på posten

Konst
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Håkan Gidebratt sätter stämningen för julen. Landskapsmålaren på Edsgatan har låtit gårdstomtarna flytta in i hans vintrigaste motiv. Det projektet slutade med såväl julkort som en bok och en utställning.
Foto: Lena Richardson
Det lyser grönt om gräsmattorna och himlen går i novembergrått, men konstnären Håkan Gidebratt ser till att julstämningen kommer som ett brev på posten.
Landskapsmålaren har fått det hedersamma uppdraget att måla vintermotiv med fridfulla tomtar till en stor julkortskollektion.
– Jag har målat året runt, säger han.

– Det här ingen Coca-cola-tomte eller glättig grej, utan det här är nästan lite Tomtar och troll-känsla. Det blir lite sentimentalt, men jag tänker att folk kanske behöver det här i dessa tider, säger Håkan Gidebratt.

Han har fyllt hela ateljébordet hemma på Edsgatan med vintriga landskap från skogar och landsbygd och mysiga interiörer därtill. Snarare än glitter och klaraste rött drar det åt Jenny Nyström-hållet, med små nissar i grå kläder och luvor i dämpade röda nyanser.

Håkan Gidebratt har bullat upp med bilder från julkortskollektionen och nog har han skapat många varianter på det juliga temat.
Foto: Lena Richardson

– Jag vill addera min känsla. Det blir på mitt sätt. Jag målar mina landskap och har min stil och det tog jag med mig in i tomtevärlden, säger han.

Julstämning i juli

Förfrågan om att måla julbilder kom för ett och ett halvt år sedan från Karlstadsföretaget Pictura, som är stora både på gratulationskort och julkort.

Han tackade ja och så började han måla vinter och tomtar – genom vår, sommar, höst och vinter. Julisol eller novembergrått spelade ingen roll, innanför ateljédörren var det julstämning, med snövita vidder, blånande berg och tomtar.

Håkan Gidebratts julbilder för tankarna till sagoboken Bland tomtar och troll, snarare än nutida Coca cola-tomtar och glitter.
Foto: Lena Richardson

– Man kommer in i det. Man får använda musiken, säger han, som i vanliga fall spelar allt från Mahler till Bowie i sin ateljé.

”Jag är rätt frälst i himlar”

Som tur är, är vintermotiv hans favorit att måla. Är det inte skogslandskap är det kustmotiv, inspirerade av många barndomssomrar(!) i fritidshuset vid Gullmarsfjorden.

– Det är nästan häftigare med kusten också på höst och vinter. Jag är rätt frälst i himlar och det lite mer dramatiska och den mäktiga grejen. En vacker sommardag, med strand och blå himmel... nej, jag blir inte sugen på att måla det, säger han.

Bok och utställning

Julkorten finns redan ute i affärerna och förutom korten har Pictura också tagit fram bland annat presentpåsar, julklappspapper och juletiketter med Håkans motiv på.

Ingen julesnö i sikte än. Håkan och hunden Zeb får skapa julstämningen själva.
Foto: Lena Richardson

Kortprojektet fick dessutom ytterligare två utlöpare: en bok och en utställning.

– Det blev en trestegsraket!

Både boken och utställningen, som har vernissage på Carlstad art gallery i Duvanhuset den 3-4 december, har temat Mellan dröm och verklighet.

”Jag har alltid suttit och ritat mycket, det gör ju de flesta barn, men jag slutade aldrig”, berättar Håkan Gidebratt om sin ingång till konsten. Han tog en omväg via reklambranschen och en fotbollskarriär, men med åren har måleriet få ta allt större del av hans tid.
Foto: Lena Richardson

– Det blir en inblick i en värld som inte finns, egentligen, säger Håkan Gidebratt och öppnar boken, som han gjort tillsammans med vännen Bo Thunberg, som skrivit texter till bilderna.

– Han bor på en gård i Hannäs i Kil och jag tänkte att det här måste passa honom.

Det tyckte Bosse också och levererade eftertänksamma texter med tomteperspektiv.

Lussebullar och tomtebok. Håkan Gidebratt skapar julstämning.
Foto: Lena Richardson

– Det här är gårdstomtens betraktelse på livet och människorna, små korta texter som kompletteras av mina tomtebilder och landskapsbilder.

Det är fina bilder, men inget gullegull och här väjs inte för de stora frågorna.

– Det är ingen barnbok vi vill göra. Det var pandemi och det var Ukrainakriget och så börjar man tänka på vad är livets väsentligheter och vad är det som är viktigt, säger Håkan Gidebratt.

Texterna i boken har Bo Thunberg skrivit, med utgångspunkt från Håkans bilder.
Foto: Lena Richardson

I hans eget liv hör konsten till väsentligheterna. Strax bredvid bostadshuset finns ateljén och här stortrivs han.

– Underbart! Min fru kan undra vart jag tagit vägen. När man sitter här och musiken är på, du är inne i målningen, tid och rum försvinner nästan lite. Härinne är en måbra-zon för mig. Sitta och måla, lyssna på musik, läsa bok, vara bland dem man gillar – hundar, katter och – hönor!

Zeb är en trogen följeslagare och har fått följa med in även i julkortsprojektet.
Foto: Lena Richardson
En liten hund som känns bekant får pryda julkortskuverten.
Foto: Lena Richardson

Finns det tomtar här också?

– Nja, men det vet man ju inte riktigt. De visar sig ju inte så där, säger han och sneglar kanske lite upp mot loftet inne i ateljéhuset.

Vad önskar du dig i julklapp?

– Det där har vi lagt ner. Vi har inga barn eller barnbarn som är små längre, utan för oss handlar det om att träffa familjen, äta och dricka gott, ta det lugnt och ha det gott. Och att gå på julotta är fint, även om man är lite trött på morgonen!

Till sist: tror du på tomten?

– Ja, gårdstomten. Något finns det nog där – med glimten i ögat!

En stor binge rött - är det julkort på gång så är det.
Foto: Lena Richardson
Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.