Hoppa till huvudinnehållet

Arméchef Karl Engelbrektson: ”Vilken härlig tjuvstart på invigningshelgen”

Publicerad:
Niklas Tamm dirigerade orkestern med inlevelse och tydlighet. Foto: Magnus Carlsson

Söndagens invigning av A9 tjuvstartade redan under lördagseftermiddagen. Då spelade Arméns musikkår i Brogårdshallen och det fälldes en och annan tår av stolthet inför att försvaret är tillbaka i Kristinehamn igen.

Det är arméchef Karl Engelbrektson som gör det konstaterandet när han säger några avslutningsord när aftonen gått över ikväll och den två timmar långa konserten nästan är över. Då har musikkåren hunnit spela både Bergslagsartilleristen, A9:s defilieringsmarsch och regementets marsch Artilleri V. Tre marscher som fått fötterna att röra sig i takt hos tidigare Bergslagsartillerister och sannolikt också ögon att tåras.

Men en modern musikkår spelar så mycket mer än marschmusik. Dagen till ära är det stor Värmlandsprägel på programmet. Efter John Williams The Olympic Spirit spelas Strövtåg i hembygden, vars text skrevs av Gustaf Fröding som växte upp ett stenkast från där orkestern sitter.

Förstärkta av operasångaren John Lundgren följer sedan vår egen nationalsång, Värmlandsvisan. Sven Antonsson, som inte bara är etableringschef utan också konferencier, känner extra stolthet inför den låten:

– John har en bakgrund som Bergslagsartillerist och eftersom jag var hans chef är det lite speciellt för mig att få presentera honom.

Den tidigare Bergslagsartilleristen John Lundgren är numera operasångare med världen som sitt arbetsfält.
Den tidigare Bergslagsartilleristen John Lundgren är numera operasångare med världen som sitt arbetsfält. Foto: Magnus Carlsson

Under fjolårets utsågs Mariestadsbördige John Lundgren till hovsångare och hans operakarriär har tagit honom till flera av världens större operascener. Att sjunga i en idrottshall i Kristinehamn borde vara under hans värdighet, men en gång Bergslagsartillerist alltid Bergslagsartillerist.

Senare under konserten framför han Toreador-arian ur Carmen, I got plenty o’ nuttin’ ur Porgy and Bess och hoppas slutligen in som sångare i det publikfriande Sven-Ingvarsmedleyt i slutet av konserten.

Arméns musikkår består av 53 heltidsanställda musiker.
Arméns musikkår består av 53 heltidsanställda musiker. Foto: Magnus Carlsson

Musikkåren framför också den mycket varierande sviten Capriccio Español av Rimskij-Korsakov. Fem stycken av mycket skiftande karaktär där olika instrumentgrupper ges utrymme att briljera, inte minst de fingerfärdiga klarinettisterna. De snabba vandringarna för osökt tanken till kompositörens kanske mest kända stycke, Humlans flykt.

Lite amerikansk film- och musikalmusik hinns också med innan det är dags för den högtidliga avslutningen. Det är innan den som arméchefen säger några allvarsord. Han vänder sig bland annat till Göran Mårtensson som sitter i publiken. Det var han som för 17 år sedan fick den tunga plikten att flytta regementet till Boden.

– Jag kan tänka mig att det känns glädjande för alla dem som var med då att regementet nu återetableras, säger Karl Engelbrektson.

Han tar även tillfället i akt att sända en tanke till dem som delar våra blågula färger och nu är involverade i ett krig:

– När A9 etablerades i Kristinehamn första gången var det under brinnande världskrig. Det är sorgligt att det råder krig i Europa nu när regementet etableras igen.

Jag kan tänka mig att det känns glädjande för alla dem som var med då att regementet nu återetableras
Karl Engelbrektson

Programmet i Brogårdshallen avslutas med Svenska arméns tapto, Segnale Solene och till sist Du gamla du fria.

En värdig avslutning på en konsert som bådar gott inför söndagens officiella invigning.

 • Etableringchef Sven Antonsson agerade konferencier.
  Etableringchef Sven Antonsson agerade konferencier. Foto: Magnus Carlsson
 • Dirigenten Niklas Tamm är inte blåsare utan violinist från början innan han sadlade om till att bli dirigent.
  Dirigenten Niklas Tamm är inte blåsare utan violinist från början innan han sadlade om till att bli dirigent. Foto: Magnus Carlsson
 • Sju trumslagare på väg in för att spela Svenska arméns tapto.
  Sju trumslagare på väg in för att spela Svenska arméns tapto. Foto: Magnus Carlsson
 • Musikkåren har en hög andel damer bland medlemmarna.
  Musikkåren har en hög andel damer bland medlemmarna. Foto: Magnus Carlsson
 • Inget instrument är för litet, även en triangel är viktig för helheten.
  Inget instrument är för litet, även en triangel är viktig för helheten. Foto: Magnus Carlsson

Artikeltaggar

A9BodenBrogårdshallenFörsvarGöran MårtenssonInvigningarJohn LundgrenKarl EngelbrektsonKompositörKonserterKristinehamnMusikSångSven Antonsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.