Svenska kyrkans församling i Forshaga och Munkfors flyttar en del av sina gudstjänster till församlingshemmen.
Första flytten sker nu på söndag.
– Det är för att spara el och energi som vi gör det, säger kyrkoherden Mattias Kareliusson.
På flera platser i Sverige har församlingar tagit liknande beslut. Nu väljer Svenska kyrkans församling i Forshaga och Munkfors att flytta en del av sina gudstjänster för att minska på elkonsumtionen.
Det handlar framför allt om kyrkorna i Forshaga, samt Nedre och Övre Ullerud.
– Vi gör det också i solidaritet med övriga samhället och andra verksamheter som kanske är i större behov av el om det skulle bli en brist här i vinter.
Att värma upp en kyrka med direktverkande el under en vanlig gudstjänst kan med dagens elpriser på 5,5 kronor per kilowattimme kosta uppåt 15 000 kronor.
Men i Forshaga-Munkfors församling används framförallt jord- och fjärrvärme.
– Vi har ingen direktverkande el i våra kyrkor och ganska bra elavtal, så vi sparar kanske inte jättemycket pengar, men vi sparar elförbrukning i alla fall.
Vissa undantag
Vanligtvis besöks gudstjänsterna i Forshaga av mellan 20 till 30 personer. Fler blir det framåt jul. Då kommer också vissa undantag göras från den nya rutinen.
Samma undantag görs också för stora ceremonier, så som dop, vigslar och begravningar.
– Julens gudstjänster hålls i kyrkan under julhelgen. Det drar ju fler och jag tror det är viktigt för människor att det är i kyrkan. Kyrkorummet betyder något för stämningen och traditionen.
Under tiden som kyrkorna i församlingen inte används sänkt inomhustemperaturen rejält.
– Åtta grader tål våra instrument, men inte kallare. Det är friskt. Då kan det bli en kvast runt munnen, säger prästen Karin Wibom.
Nu på söndag, den andre advent, flyttar den första gudstjänsten från kyrkan i Forshaga till det närliggande församlingshemmet.
Billigare el inför helgen – snittpris på dryga 3,60 kronor