Säkra byggarbetsplatser i Värmland kräver oberoende kontroller

Brott, lag och rätt
PUBLICERAD:
Den offentliga upphandlingen av byggprojekt i Sverige är en omfattande del av den totala marknaden, skriver Jessica Löfström med flera.
Foto: Pär Fredin/TT
Självklart vill inte seriösa beställare göda kriminaliteten. Dessa betalar i god tro för att få ansvarsfulla leveranser med skäliga villkor, men det har tidigare saknats en effektiv kontrollapparat som garanterar det, skriver Jessica Löfström med flera.

Nyligen kunde vi läsa i Aftonbladet om att 60 arbetare på Facebooks superbygge i Luleå går utan lön. I artikeln citeras Emanuel Smarada, 40, som säger: ”Min mamma är cancersjuk hemma i Rumänien, och helt beroende av min inkomst. Vi har blivit lurade.” Om Facebook hade haft en oberoende tredjepartsleverantör som granskat deras entreprenörer innan de hade fått tillträde till arbetsplatsen – och sedan kontrollerat löpande efterlevnad på dessa företag samt gjort arbetsplatskontroller – så hade förmodligen Emanuel fått sin lön och hans mamma fått pengarna som hon behöver till sin cancerbehandling.

Allt fler lyfter nu problemet med kriminalitet i byggbranschen, ett problem som finns i hela landet och även här i Värmland. Självklart vill inte seriösa beställare göda kriminaliteten. Dessa betalar i god tro för att få ansvarsfulla leveranser med skäliga villkor, men det har tidigare saknats en effektiv kontrollapparat som garanterar det.

För arbetsplatskontroller finns nu en ackreditering inom det som kallas ID06. Den har sjösatts, fungerar bra och fortsätter nu att utvecklas. Att de som granskar är oberoende och ackrediterade i enlighet med ID06-standarden är en garant för att skapa sund konkurrens i branschen och få bort kriminaliteten.

Den offentliga upphandlingen av byggprojekt i Sverige är en omfattande del av den totala marknaden. En förändring där skulle snabba på omställningen till en och samma efterlevnadsstandard. Konkurrens skulle därmed ske på lika, och lagliga, villkor.

Därför är vår fråga till civilminister Erik Slottner:

När kommer det att införas krav i byggupphandlingar på externa granskare som är ackrediterade i enlighet med ID06:s branschstandard?

Jessica Löfström

Ordförande för Ansvar Säkerhet

Inga-Britt Ahlenius

Styrelseledamot för Ansvar Säkerhet och tidigare chef för Riksrevisionsverket

Klas Friberg

Före detta myndighetschef för Säkerhetspolisen

Håkan Syrén

Före detta Sveriges överbefälhavare, senior rådgivare till Ansvar Säkerhet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

REKOMMENDERAT FÖR DIG