Hoppa till huvudinnehållet

Regementets återkomst – efter 17 år: ”Jag trodde inte på det här”

Publicerad:
På Skaraborgs regemente P4 i Skövde utbildas redan värnpliktiga till artillerisoldater som en del av förberedelserna för A9:s återkomst till Kristinehamn.
På Skaraborgs regemente P4 i Skövde utbildas redan värnpliktiga till artillerisoldater som en del av förberedelserna för A9:s återkomst till Kristinehamn. Foto: Lisa Olaison

På söndag återinviger prins Carl Philip Bergslagens artilleriregemente A9 i Kristinehamn.

Biljetterna till ceremonin försvann som ett skott, och när Sven Antonsson (som är etableringsansvarig) och hans kolleger går ut på stan i sina uniformer får de göra high five med barnfamiljer och skaka hand med vänliga värmlänningar som hälsar dem välkomna tillbaka.

Stort intresse för invigning: ”Biljetterna tog slut på tre dagar”

Arméns musikkår med solisten John Lundgren ger konsert i Brogårdshallen på lördag. Söndagens invigningsceremoni i samma lokal leds av försvarsmakten, regeringen och hovet.

När prins Carl Philip förrättar invigningen återuppstår Bergslagens artilleriregemente A9 och blir en egen organisationsenhet fullt ut.

– Jag trodde inte på det här, säger Sven Antonsson. När folk frågade mig om jag trodde att Kristinehamn skulle få ett regemente igen sa jag att det inte kommer att hända.

Men här är vi nu. Igen. Pompan och ståten är bloss i mörkret, och lördagens konsert med glad, livlig, vemodig musik av Georg Gershwin, John Williams och Mando Diao har sin förfärliga klangbotten i mullret från ett anfallskrig i Europa.

Avvecklade

Rådhuset i Kristinehamn har blivit stabshus. Här arbetar tio personer i dag. Efter årsskiftet ska de vara runt 20.

Regementschefen Lars O Jonsson tillträder första december. Överstelöjtnant Sven Antonsson är etableringsansvarig för regementet i Kristinehamn.

2005 var han med och lade ner det.

– Jag hade förmånen att vara med i avvecklingsorganisationen, säger han. Det var delade känslor, det var det. Man accepterade beslutet, men jag hade kamrater som mådde dåligt.

Jag trodde inte på det här. När folk frågade mig om jag trodde att Kristinehamn skulle få ett regemente igen sa jag att det inte kommer att hända.
Överstelöjtnant Sven Antonsson

Nu syns de gröna uniformerna på stadens gator igen, och de tas väl emot. Sven Antonsson berättar att folk kommer fram och tar i hand när de går ut för att äta lunch, och om småbarn som gör high five.

– Jag har inte mött något annat än positiva reaktioner.

Här, på Harberget, ska det nya regementet byggas. Platsen är vald för att verksamheten med sina tunga fordon ska störa kristinehamnarna så lite som möjligt, säger Sven Antonsson.
Här, på Harberget, ska det nya regementet byggas. Platsen är vald för att verksamheten med sina tunga fordon ska störa kristinehamnarna så lite som möjligt, säger Sven Antonsson. Foto: Lisa Olaison

Vi åker ut till Harberget. Där gamla E18 lämnar bebyggelsen och beger sig in i skogen ska regementet byggas.

– Den här platsen är vald för att vi ska störa så lite som möjligt. När jag säger störa handlar det om en verksamhet med en massa fordon.

Härifrån tar de sig snabbt och lätt ut på riksväg 26 och E18, och till övningsfälten i Villingsberg och Älvdalen utan att dundra genom bostadsområden. Och det är där, inte här, det kommer att smälla högt.

– När vi övar med artilleri åker vi till Villingsberg, Älvdalen och andra övningsfält. Det blir inget skjutfält här.

350 anställda

Sven Antonsson pekar och visar, och berättar om ett regementsområde som i grunden inte skiljer sig så mycket från det som fanns i Kristinehamn och Karlstad. Det är kaserner och utbildningslokaler, matsal och kök, verkstäder, garage, förbandslokaler...

– Men det blir en ny generation av byggnader, säger han. Och vi tittar på sådant som solenergi och laddstolpar för våra anställda.

Första januari 2030 ska allt vara klart. Då är det många som jobbar här, i verkstäder, förråd och på kontor, med utbildning och administration, HR, matlagning, servering, städ, service...

– Vi räknar med att det kommer att vara 350 anställda i försvarsmakten i Kristinehamn: 30 procent yrkesofficerare och 70 procent civila befattningshavare.

Sven Antonsson säger att det så här långt inte varit några problem med att rekrytera personal till A9 i Kristinehamn.
Sven Antonsson säger att det så här långt inte varit några problem med att rekrytera personal till A9 i Kristinehamn. Foto: Lisa Olaison

Men då ska krigsorganisationen ha växt från 63 000 till 98 000 befattningar, och fem nya regementen och en flygflottilj ha tillkommit.

Dubbelt så många värnpliktiga ska utbildas, samtidigt som man står inför betydande pensionsavgångar bland yrkesofficerarna som utbildar dem.

Hur ska det här gå ihop? Hur ska ni få folk till Bergslagens artilleriregemente?

– Det ser väldigt bra ut, framför allt på den civila sidan. Vi fick 142 sökande till en administrativ tjänst, och samtliga hade rätt kvalifikationer.

Emma, 23, är officer: ”Att man var en hästtjej var en stor fördel”

– På officerssidan upplever vi också att det finns intresse. Vi har kontakt med ett antal värmlänningar som gjort militär karriär på annat håll, och är intresserade av att flytta tillbaka nu när möjligheten finns. Många som söker anger att de tilltalas av möjligheten att vara med från början och starta en verksamhet.

Det krävs inte sällan två vuxna för att bryta upp en familj. Hur ser möjligheterna och arbetsmarknaden ut för medflyttande, som inte jobbar i försvarsmakten?

– Där har vi bra stöd från Kristinehamns kommun. Kommunen har verkligen ställt upp för oss från första stund i vårt förberedelsearbete.

Smygstart 2024

De värnpliktiga då? På Skaraborgs regemente P4 i Skövde har man redan börjat utbilda värnpliktiga artillerisoldater som en del av uppbyggnaden av Bergslagens artilleriregemente A9.

30 timmar i fält – NWT testar att göra lumpen

– I nuläget är planen att utbilda 200-250 värnpliktiga om året här i Kristinehamn, men vi räknar med att det kommer att utökas med tid

I2-chefen Björn om dagen då Karlstads militära historia tog slut

I väntan på att de nya kasernerna står klara här på Harberget ordnar man med en tillfällig utbildningsplats vid övningssområdet i Villingsberg, som ligger mellan Karlskoga och Örebro.

– 2024 ska vi vara igång med utbildningen i Villingsberg.

Artikeltaggar

ArtilleriregementetFörsvarFörsvarspolitikKristinehamnMilitärPrins Carl PhilipSkaraborgs regementeSven Antonsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.