Hoppa till huvudinnehållet

Lückner hyllar fenomenet BIK: ”Klappar dem i arslet efter varje byte”

Publicerad:
Harald Lückner och Lars Lindberg under en av många C More-sändningar. Arkivbild
Harald Lückner och Lars Lindberg under en av många C More-sändningar. Arkivbild Foto: MATHIAS BERGELD

Lovorden haglar över BIK Karlskoga.

Bland de som sällat sig till hyllningskören är C Mores expertkommentator Harald Lückner.

– Det måste vara något speciellt med det de dricker och äter där, säger han.

Efter 2–1-segern hemma mot Björklöven är BIK Karlskoga på mångas läppar. I sociala medier döpte klubben trepoängaren till ”Miracle on Ice 2022” och det är nog få som opponerar sig.

För till saken hör att laget kom till start utan 15 av sina ordinarie spelare – och målvakten, 17-årige Damian Clara, blev blixtinkallad från Färjestad bara timmar före nedsläpp.

En av alla som lyfter på hatten är experten Harald Lückner, som kommenterade matchen i C More.

– De har haft skadeproblem under lång tid nu och ändå bara förlorat en av de senaste sex matcherna. De gör det grymt, grymt bra, säger han.

Profilerna om supertalangens succé: ”En oerhört talangfull målvakt”

Samtidigt tycker inte Lückner att det kommer som någon överraskning.

– Det är ju allmänt känt att alla spelare som går till Karlskoga blir bättre. Jag har ett helt A4-ark med killar som gått därifrån till SHL. Se bara på Ejdsells utveckling, eller bröderna Westerholm – ja, you name it. Det finns hur många som helst.

I dagens trupp lyfter han fram Albin Eriksson som exempel.

– Han gjorde succé första året i Skellefteå och fick sedan problem – problem som Peter Jakobsson sedan försökte få ordning på i Färjestad under två år utan att lyckas. Det gick inte heller i Finland men nu när han är i Karlskoga har han helt plötsligt blivit så bra som man hade förväntat sig. Det är precis som att det måste vara något speciellt med det de dricker och äter där, skrattar Lückner.

Albin Eriksson, mitten, står noterad för 19 (12+7) poäng på 22 matcher.
Albin Eriksson, mitten, står noterad för 19 (12+7) poäng på 22 matcher. Foto: FREDRIK KARLSSON

”Får en ärlig chans”

Vidare uppskattar han att denna blomstrande tillvaro sträcker sig 10-15 år bakåt i tiden och att det är en form av familjär och inkluderande approach som ligger till grund.

– I Karlskoga får alla en ärlig chans att vara sig själva, spela sitt spel och komma in i det här. Klarar de inte det så är det en sak men oftast är det som att knuten löses upp där för man känner sig jäkligt bekväm.

– Det är bara att titta på alla juniorer som kommit upp nu. De pushar dem, klappar dem i arslet efter varje byte och lyfter hela tiden upp dem. Det tycker jag är jäkligt stort av en förening. Särskilt nu när det blir allt mer ego-tänk i lagsporter. Se på fotbollen och SHL; där är det inte frågan om vad jag kan hjälpa laget med utan vad laget kan hjälpa mig med.

”Gett ringar på vattnet”

Och trots att BIK Karlskoga årligen blir av med flera av sina största stjärnor växer det alltid fram nya.

– Det har gett ringar på vattnet det där. Folk söker sig dit eftersom de vet att det finns en stor chans att ta sig vidare därifrån och man måste ju också berömma Torsten Yngveson. Han har näsa för det där, även när det kommer till att plocka in rätt tränare. Johan Schoultz och Karl Helmersson har trots allt stor del i det hela.

Relationen som vuxit fram mellan Karlskoga och Färjestad lyfter han också fram som positiv. Att spelare, som så sent som under tisdagen, kan lånas in med kort varsel.

– Det tror jag är ett samarbete båda parter tjänar på. Det ger spelarna möjligheten att växa in i seniorhockeyn mycket snabbare – och det är kul för värmländsk hockey.

Härnäst spelar Karlskoga mot Almtuna på bortais fredag kväll.

Artikeltaggar

Albin ErikssonBIK Karlskoga A-lagC MoreFärjestad BK HerrHarald LücknerIshockeyPeter JakobssonSHLSkellefteåTorsten Yngveson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.