Hoppa till huvudinnehållet

Därför syns vit rök i Väse

Publicerad:
Pollex visar hur inventering av dagvattenledningarna går till. Foto: Jenny Edvardsson

De kommande tre veckorna kan vit rök komma att tränga upp i stuprör och brunnar i Väse.

Röken är helt ofarlig och kallas för teaterrök.

Det är kommunen som är ute och undersöker avlopps- och dagvattenledningar.

I delar av Väse kommer Karlstads kommun under vecka 49-51 genomföra en så kallad tillskottsvattenutredning, för att se hur fastigheters dagvattenledningar är anslutna till de kommunala ledningarna.

Syftet är att kontrollera att rätt vatten är i rätt ledning, bland annat för att inte orsaka orenade utsläpp av avloppsvatten, minska kostnader och belastningar på avloppspumpstationer och reningsverk samt minska risken för källaröversvämning.

Röken tillförs i ledningarna utanför husen. Det är företaget Pollex AB på uppdrag av kommunen som utför kontrollen.

Hur påverkar det boende i närheten?

Boende som blir påverkade av utredningen har blivit eller kommer bli informerade via brev i brevlådan. För att slippa att röken kommer in i fastigheten så kom ihåg att fylla på alla vattenlås som finns i fastigheten. Skulle röken komma in i fastigheten är det bara att vädra ut. Som ett komplement till röken kan färgat vatten användas för att säkerhetsställa hur till exempel stuprör, spygatter och rännstensbrunnar är kopplade.

Källa: Karlstads kommun

Artikeltaggar

Karlstads kommunSamhälleVAVäseVatten och avlopp

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.