Hoppa till huvudinnehållet

Johan sprider julkänsla med stämningsfull evighetsmaskin: ”Fin knorr på den”

Publicerad:
Johan Fält gör teater av en julnovell av Dan Andersson. På söndag, andra advent, är det premiär på Arenan i Karlstad.
Johan Fält gör teater av en julnovell av Dan Andersson. På söndag, andra advent, är det premiär på Arenan i Karlstad. Foto: Lena Richardson

Johan Fält tar Dan Andersson till hjälp för att sprida julstämning i Karlstad. På söndag, andra advent, har han premiär på en enmansföreställning, baserad på skaldens julnovell Evighetsmaskinen.

– Det är en så väldigt fin knorr på den, säger han.

Novellen Evighetsmaskinen hör inte till diktarens allra mest kända, men Johan Fält fångades när han fann den i en novellsamling.

– Den hittades efter hans död och finns med i Posthuma noveller som kom ut 1922, berättar Johan Fält.

Han har högläst novellen på scener förut, men nu har han vävt en hel teaterföreställning utifrån berättelsen om Herr Martin.

Johan Fält har skapat en enkel men effektiv scenografi, där till och med julsnön finns med på scenen.
Johan Fält har skapat en enkel men effektiv scenografi, där till och med julsnön finns med på scenen. Foto: Lena Richardson

– Det är en så väldigt fin knorr på den här historien, som vi inte ska avslöja, så jag tänkte att den här skulle gå att dramatisera, säger han. Jag tycker om hans sätt att skriva på, som är kommet ur kolmiletraditionen, det här att sitta och fördriva tiden på kvällarna med historier som blir väldigt blommiga och bomulliga!

Enmansshow

Herr Martin är konstnären som fattig och ensam bor i en by och ställer in sig på att fira en eländig jul i ensamhet – utan snus dessutom.

Snart tar allt dock en ny riktning, i spelvändningar som inbegriper såväl försenade utbetalningar som en spännande uppfinning, en evighetsmaskin som åtminstone nästan fungerar.

Johan Fält gör själv alla roller i pjäsen Evighetsmaskinen.
Johan Fält gör själv alla roller i pjäsen Evighetsmaskinen. Foto: Lena Richardson

Också en handlare och en urmakare dyker upp i handlingen och alla roller görs av Johan Fält själv, som dessutom får användning för sina talanger i både skådespeleri och musik. Förutom själva berättelsen tar han in dikter och klassiska tonsättningar av Dan Andersson.

– Viss musik spelar jag själv på scenen, med gitarren, och viss musik är inspelad, fast den låter som om den vore i rummet och där har Marcus Ekeroth hjälpt till och spelar den andra gitarren, berättar han.

”Väldigt juligt”

Även om början av pjäsen är både karg och dyster vågar Johan lova god julstämning.

– Det är väldigt juligt. Det utspelar sig på julafton, upplyser han.

Vilken tid den utspelar sig i är däremot inte helt solklart, men det kan vara bortemot hundra år bakåt i tiden. Ändå finns det klara igenkänningsfaktorer även för nutidsmänniskor.

Om du är en ensam person, känner du dig ännu mer ensam när du ser allt det julgulliga omkring dig som du inte får ta del av.
Johan Fält

– När det kommer till relationer är det inte helt olikt. Man är lite rädd för det främmande och undersökningar om ensamheten på jul visar att om du är en ensam person, känner du dig ännu mer ensam när du ser allt det julgulliga omkring dig som du inte får ta del av.

Smidig scenografi

Dan Andersson visar en möjlig väg att bryta vemodet och Johan Fält sprider julstämningen via två föreställningar på Arenan under andra adventssöndagen.

Sedan hoppas han få spela den fler gånger och den enkla, men fiffiga scenografin ställer inga stora krav på spelplatserna. Han klarar sig på liten yta:

– Jag kan spela i kyrkor eller trappuppgångar, säger han.

Johan Fält har skapat en scenografi som rymmer mycket på liten yta.
Johan Fält har skapat en scenografi som rymmer mycket på liten yta. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

AdventArenanDan AnderssonFöreställningarJulKarlstadNöje/KulturPremiärerTeater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.