Från det mest pompösa till det allra sköraste. När manskören Manhem ska sjunga in julen används hela registret.
Körledaren Erik Rynefors berättar om en av Karlstads allra mest seglivade kulturföreningar.
Sångföreningen Manhem bildades i ett av rummen i vattentornet på Herrhagen i Karlstad. Året var 1890 och från början var det en kvartett som snart växte till närmare 40 medlemmar. En vårkonsert på Herrhagen blev snabbt en tradition, snart flyttades konserten till trappan vid Värmlands museum och ytterligare traditionsbundna konserter skapades. I dag har kören under ledning av Erik Rynefors drygt 60 medlemmar ur flera generationer och har haft gästsångare som Sven-Bertil Taube och Helen Sjöholm.
På lördag sjunger kören in julen med dubbla föreställningar på Scalateatern i Karlstad.
– Det är häftigt att förvalta ett arbete som startades 1890, säger Erik Rynefors som är körledare.
Kören brukar kallas Karlstads äldsta kulturförening, den har varit igång under alla år utan uppehåll.
– På lördag kommer vi att vara 58 sångare, fortsätter Erik Rynefors och berättar att Manhem är en av landets största manskörer.
– Den äldsta aktiva sångaren är 86, och den yngst runt 30. Så det är nästan fyra generationer som ryms i kören.
"Livsförlängande”
Manhems julkonsert heter "Jul & Ljus" och för många av medlemmarna är kören just ett ljus – och inte bara i jultider – utan även i vardagen.
– Det är livsförlängande att sjunga i kör. Det är vetenskapligt bevisat att det medför hälsoeffekter. Att stå upp och sjunga i ett par timmar, med den andningsteknik som krävs, är en fysisk påfrestning.
Erik Rynefors berättar att efter ett rep eller en konsert brukar hans skjorta drypa av svett.
– Det tar energi, men det ger också energi. Jag kan inte riktigt förklara det, men det har hänt att jag kommit till repet och känt mig helt slut, "Hur ska jag orka det hör!?". Men efteråt har jag åkt därifrån genomblöt och fylld av energi. Jag har hört flera sångare vittna om samma sak.
Han lyfter också glädjen i att träffas, gemenskapen i en förening.
– Föreningslivet blir allt mer ovanligt i samhället. Men det finns något fint i att alla samlas på lika villkor och man gör något tillsammans med hjärtat.
”Enormt maffig”
Pandemiåren var tunga för hela Körsverige, Erik Rynefors blir matt i rösten när han påminns om det.
– Det var tufft när körverksamhet utpekades som det absolut mest livsfarliga man kunde göra. Att sjunga i kör utgjorde den största smittorisken. All körverksamhet släcktes ned.
Fjolårets julkonsert präglades av trubbel med covidpass och restriktioner. Det är med lättnad i rösten som Erik Rynefors berättar om årets konsert.
– Det är otroligt skönt att nu kunna möta publiken utan oro. Och äntligen få sjunga de klassiska julsångerna som framkallar minnen och skapar en stämning i stunden.
Kören arbetar med både modernt och traditionellt material. Ifjol tog den sig an Bond-temat "No Time To Die" som i original gjordes av Billie Eilish.
– Vad det blir för något nytt i år ska bli en överraskning! Men jag kan avslöja att vi har några gäster med oss.
Medverkar gör den prisade körledaren Anders Göranzon, Annelise Rynefors och NWT-krönikören Torleif Styffe. Utöver stämband utlovas munspel, fiol och nyckelharpa.
– Torleif läser bland annat julevangeliet på Dalbymål, fortsätter Erik Rynefors.
– Och så kör vi Sven-Ingvars "Juninatten" som Torleif skrev texten till. Det är ingen jullåt, men den visar på vår bredd som kör.
Som favorit bland julsångerna nämner han "Advent" av Otto Olsson.
– Så pampig! En given pärla.
– När man skapar klangen tillsammans i en kör, när allt stämmer och det växlar från att vara otroligt starkt och pompöst till att vara alldeles skört, så är det en upplevelse. Med den här kören kan vi skapa en ljudmatta som är enormt maffig.
Sångföreningen Manhem sjunger in julen på Scalateatern i Karlstad med två konserter den 3 december.
Romantisk 90-talskomedi för Karlstadskådisen: "Jag var livrädd inför rollen"