Hoppa till huvudinnehållet

Extrapengar ska stävja stöket – språkbruket har blivit tuffare

Publicerad:
May Bjerklund är skolchef i Årjängs kommun.
May Bjerklund är skolchef i Årjängs kommun. Foto: Joachim Lagercrantz

Såväl skolchefen som högstadierektorn gläds över nya styrets extrapengar till skolan.

– Samhället har blivit hårdare under de senaste åren för ungdomarna, säger rektor Peter Söderblom.

Det var under tisdagen som NWT berättade om budgeten som det nya styret i Årjäng fått igenom. Bland annat avsätts 2 miljoner kronor till fler vuxna i skolmiljön för att skapa trygghet.

– Vi har haft en del stök inom skolan och ska försöka få till ett koncept med fler trygga vuxna i korridorerna. Hur det ska se ut ska nämnden få jobba igenom ordentligt, men det viktiga är att vi tar tag i det direkt, sa nya kommunalrådet Jonas Ås (KD).

Olika slags stöd

Peter Söderblom är högstadierektor på Nordmarkens skola i centrala Årjäng. Något akut läge är det inte, men han medger att man haft en del incidenter med bråk. Fast det är framför allt språkbruket som är tuffare nu.

– Visst händer det saker, det är en stor skola. Men samhället har blivit hårdare under de senaste åren för ungdomarna vilket också avspeglas i skolan. Det är allt fler ungdomar som är i behov av stöd av olika slag.

Fler vuxna

Där kan ett sätt att stävja oroligheter vara att ha fler vuxna ute på skolgården eller i korridorerna.

– Det är inte på lektionerna det händer saker, utan det är på raster. Så det behöver inte vara lärare. Vi har till exempel en elevcoach och det skulle jag gärna ha minst en till av, säger Peter Söderblom.

Kommunens skolchef, May Bjerklund, välkomnar också de extra pengarna.

– Extra pengar är något vi tycker är bra hela tiden.

Hon säger att det är många barn som behöver stöd av en extra vuxen.

– Det händer mycket på sociala medier och utanför skoltid som kan dras med in i skolan och då kan det behövas mer stöttning.

 Nordmarkens skola i Årjäng. Arkivbild.
Nordmarkens skola i Årjäng. Arkivbild. Foto: Christer Wik

Det kan enligt May Bjerklund handla om bland annat mer personal eller lugnare ytor.

– Men framför allt fler vuxna som kan ge barnen en tryggare miljö, för den har ändrats under de senaste åren och behovet har blivit större.

– Sen är det inte bara en skolfråga, utan vi måste jobba tätt ihop med socialtjänst, polis och fritidsgård. Alla aktörer måste hjälpa till för att det ska bli en bra miljö.

Artikeltaggar

Årjängs kommunBudgetarMay BjerklundNordmarkens skolaSkola och utbildningStudier

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.