Hoppa till huvudinnehållet

En droppe i för flygbolaget – men inte för den drabbade kunden

Publicerad:
Nora Shoki, ECC Sverige
Nora Shoki, ECC Sverige

Har du också varit med om att ditt bagage inte kommit fram samtidigt som dig på resan?

Just det har hänt en konsument som kontaktade oss på ECC Sverige för några veckor sedan. Hans bagage försenades under en resa till Edinburgh och inte nog med det, flygbolaget nekade honom ersättning. Han skrev till oss: ”Det här är typ det sista jag orkar i den här vidriga, utdragna processen som är den absolut värsta jag någonsin varit med om när det kommer till i tvist-väg.”

Jag var nyligen själv på en semesterresa till Azerbajdzjan för att närvara på ett bröllop. Innan avresan packade jag mina finaste kläder och skor. Jag flög från Oslo via Istanbul och slutligen landade jag i Baku. Jag måste erkänna att jag var nervös över att mitt bagage inte skulle komma fram, eftersom ECC Sverige de senaste månaderna sett en stor ökning i ärenden som handlar om försenade och försvunna bagage vid flygresor.

Mitt bagage landade samtidigt som mig på Bakus flygplats, men alla är inte lika lyckligt lottade. Många konsumenter kontaktar oss nu om att deras bagage inte anlänt förrän flera dagar efter ankomst eller att bagaget till och med försvunnit. Jag förstår verkligen frustationen och besvikelsen. Tänk dig själv att dina ägodelar helt plötsligt försvinner och att flygbolaget är okontaktbart! Gör jag en höna av en fjäder? Nej, jag tycker inte det. Jag tycker det är viktigt att konsumenter ska kunna lita på att den tjänst som flygbolagen erbjuder, genomförs på ett korrekt sätt.

Om du råkar ut för det här vill jag ge dig några råd om hur du ska göra.
Nora Shoki

Jag har inget svar på varför fler konsumenter blivit drabbade av det här problemet, men kanske är det så att både flygplatserna och flygbolagen glömt bort hur de ska hantera bagage efter pandemin. För flygbolagen kanske det är en droppe i havet att några bagage försenas och försvinner ibland, men för den drabbade konsumenten är det större än så.

Om du råkar ut för det här vill jag ge dig några råd om hur du ska göra. Det är viktigt att du anmäler direkt på flygplatsen om ditt bagage inte kommer fram. Se till att du får fylla i PIR-rapport (Property irregularity report) tillsammans med en representant för flygplatsen eller flygbolaget. Rapporten blir ditt bevis på att bagaget inte har kommit fram.

Spara kvitton

Om du är tvungen att köpa kläder och hygienartiklar så ska du spara alla kvitton. Skicka med kvittona som underlag när du kräver ersättning av flygbolaget och gör det så snart som möjligt! Det är bra att känna till att flygbolagen ofta erbjuder 50 procent i ersättning för de kläder du behövt köpa, och det beror på att du troligtvis kommer att ha användning för kläderna när du kommer hem.

Konsumenten jag berättade om i början sa slutligen: ”Men otroligt härligt att det finns hjälp i form av ECC. Det är betryggande. Jag är jättetacksam för all hjälp jag kan få här.”

Nora Shoki

Senior Legal Advisor ECC Sverige, en del av nätverket European Consumer Centres Network.

Artikeltaggar

European Consumer Centres NetworkFlygplatserKonsument

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.