Hoppa till huvudinnehållet

Edaföretagare är årets entreprenör i Svealand

Publicerad:
Kari Andersson är fjärde generationen familjeföretagare på sågverket AB Hilmer Andersson i Eda.
Kari Andersson är fjärde generationen familjeföretagare på sågverket AB Hilmer Andersson i Eda.

Sågverks-vd:n Kari Andersson i Eda har utsetts till Svealands främsta entreprenör. Hon fick priset vid regionfinalen av EY Entrepreneur of the year 2022 på Stadshotellet i Karlstad.

Det är det brittiskt-amerikanska multinationella revisions- och konsultföretaget EY (tidigare Ernst & Young) som varje år utser årets entreprenörer. Tävlingen genomförs på regional, nationell och internationell nivå i över 140 städer i över 60 länder.

På tisdagskvällen hölls prisceremonin för Svealandsregionen på Elite Stadshotellet i Karlstad.

Utmärkelsen till Svealands främsta entreprenör gick alltså till Kari Andersson, vd på träförädlings- och familjeföretaget AB Hilmer Andersson i Lässerud, Eda kommun.

Här tjänar personalen över 49 000 – i genomsnitt

Det var Kari Anderssons gammelfarfar som startade sågverket och i dag driver hon det tillsammans med två syskon. På anläggningen i närheten av Åmotfors finns även ett måleri, ett impregneringsverk och produktion av råspontluckor.

”Framgångssaga”

Juryns motivering löd bland annat: ”... som med modiga och moderna idéer lotsar familjeföretaget in i en fortsatt ljus framtid där det trygga ledarskapet är direkt kopplat till medarbetarnas engagemang och laganda. En lokal och global framgångssaga.”

– Kari Andersson har tagit det värmländska sågverket till nya höjder, säger Marie Olander, ansvarig för EY Entrepreneur of the year i region Svealand.

Hammaröföretagaren Sophie Wilhelmsson på ridsportföretaget Equality Line fick utmärkelsen för ”Årets kvinnliga stjärnskott”. Oskar Ståhlberg och Linus Karlsson, Dalarnas Takmontage i Falun, tog hem priset som ”Årets manliga stjärnskott” och priset för ”Bästa internationella tillväxt” delades ut till Mohammed Hadad, CDE, Västerås.

Samtliga vinnare går vidare till den nationella finalen i Stockholms stadshus den 9 februari 2023.

Juryn bestod av Linda Take, vd Mericon AB, Pauline Grindvall, grundare My Perfect Day, Gerald Engström, grundare Systemair AB, Anders Wall, vd, Dormy Golf samt regionvinnare 2020 och Mårten Åkeson, grundare och vd Proteinbolaget AB.

Artikeltaggar

EdaEda kommunElite StadshotelletEntreprenörskapHilmer Andersson ABJuryKari AnderssonKarlstadLässerudNäringslivSophie WilhelmssonTillväxtUtmärkelser

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.