Claudia Wörmann: Krisen kan ge oss viktiga lärdomar

Privatekonomi
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB
Foto: MATHIEU DENEEN
Alla har olika utgångspunkt i hur de hanterar dagens situation där det mesta i vardagen blivit dyrare. Att handla maten, laga den och diska har blivit dyrare. Lägg sedan till att bolåneräntan stigit och att tanka bilen kan bli en dyr historia.

Allt sammantaget har det blivit dyrare, men inte för alla och i allt kanske? Jag ska försöka komma med en liten tröstevisa i denna krönika, för visst behövs det tröst och lite positiva ord i en svår situation?

För den som inte äger någon bil och som kan åka kollektivtrafiken stannar fasan över de höga drivmedelskostnaderna vid att läsa rubrikerna. Det här med bil eller inte är inte bara ett ställningstagande. Utan bil måste du också bo så att du kan ha som alternativ att åka buss eller tåg. Bilen är för vissa en livlina, speciellt om man valt att bosätta sig utanför staden. De höga drivmedelskostnaderna har sannolikt lett till att man funderar både en och två gånger om alla resor är nödvändiga. Kanske återgår vi till hur livet på landet var för länge sedan. På den tiden när man åkte in till stan och gjorde alla ärenden på samma gång.

Kanske också fler som duschar som Gunde Svan gjorde? Han lyckades duscha under två minuter.

— Claudia Wörmann

El behöver vi alla. För att kunna hålla oss varma, rena och mätta. Vi har under lång tid inte behövt fundera särskilt mycket på vad det kostar. Elen finns ju där, bara man trycker på rätt knapp. Nu har vi blivit påminda om att det kan kosta skjortan om man trycker på den där knappen överallt. Det hela leder till ett mer ekonomiskt tänk. Färre okynneslampor tända i rum man inte vistas i. Kanske också fler som duschar som Gunde Svan gjorde? Han lyckades duscha (ja, klä av sig, tvål, schampo i och ur, samt klä på sig kläderna under två minuter). Vi har blivit varse att värmesystemet påverkar elförbrukningen, kanske fler får kraft och ork att installera solceller eller byta värmesystem till ett bättre?

Många har redan snålat

Maten. Många har redan innan maten blev dyrare levt på liten budget. Handlat livsmedel i billigare mataffärer, handlat färre dyra livsmedel. Och planerat. Men inte alla. Jag tänker på en gammal släkting som ett facit här. Hon föddes fattig men blev med åren ganska rik. Trots sitt välstånd glömde hon aldrig vad hennes mindre pråliga barndom lärt henne i köket. Potatismoset som blev över ena dagen blev bas till nästa måltid. Hon handlade varor efter säsong och herregud att slänga mat var ett nederlag av stort mått. Frukt och bär blev pajer, sylt och mos. De allra flesta, tror jag, har redan anpassat sig till högre livsmedelskostnader främst genom att revidera vad som köps och kanske var det köps. Många handlar idag mat och får en månadsräkning. För att undvika att den kommer som en chock kan man göra en avstämning innan månaden är slut.

Högre bolåneräntor påverkar alla med bolån som är rörliga eller med bindningstid som snart löper ut. Försök att räkna på vad en högre ränta innebär för dig. Då vet du vad du har att förhålla dig till för att sedan ta beslut hur du ska göra. Håll noga koll på prognoser över ränteutvecklingen.

Är du orolig, försök reda ut varför. Det är nämligen lätt att hamna i en allmän oro utan att egentligen veta varför.

— Claudia Wörmann

Det är bistrare tider för alla. Många känner sig oroliga. Är du orolig, försök reda ut varför. Det är nämligen lätt att hamna i en allmän oro utan att egentligen veta varför. Gå igenom din ekonomiska situation och låt det ta tid. Kolla noggrant igenom vad som kommer in och vad som går ut varje månad. Finns det utrymme att spara in på något? Försök ändra beteenden och gamla vanor.

Värdefulla insikter kan komma av utmaningar. Den kunskap du nu får, genom de bistrare tiderna som kräver mer eftertanke, har du med dig när det vänder. För det gör det!

Claudia Wörmann

Boendeekonom på SBAB