Hoppa till huvudinnehållet

Avtal klart om Gamla kraftstationen – men: ”Vi är inte nöjda alls”

Publicerad:
Verksamhetsledaren Linn Sönstebö Mossberg har ett kontrakt med kommunen om lokalen, men än återstår många frågetecken att reda ut. Arkivbild.
Verksamhetsledaren Linn Sönstebö Mossberg har ett kontrakt med kommunen om lokalen, men än återstår många frågetecken att reda ut. Arkivbild. Foto: lisa olaison nwt

Fortum och Forshaga kommun är överens om ett nytt hyresavtal för Gamla kraftstationen i Deje.

Det betyder inte att konstsommaren 2023 är räddad.

Beskedet om det nya avtalet kom i ett pressmeddelande från Forshaga kommun vid 17-tiden på onsdagen.

– Jag är glad att vi har ett nytt hyresavtal som säkrar en av kommunens viktiga mötesplatser, säger Claes Havimäki, kultur- och fritidschef, i pressmeddelandet och berättar att nya avtalet är skrivet på 15 år.

– Det har varit en lång process med många frågor på förhandlingsbordet, men nu är vi i mål och det känns bra. Jag har stor respekt för de önskemål som Fortum och föreningen lyft under processen, säger han också.

I pressmeddelandet framhålls att det nya avtalet ”säkerställer verksamhetens framtid i lokalerna och ger större utvecklingsmöjligheter”.

Många frågor kvar

Linn Sönstebö Mossberg, verksamhetsledare för den populära konsthallen och caféet, är inte lika säker på det. Hon jublar inte efter beskedet:

– Inte alls. Vi är ju inte nöjda alls. Det är inget som är bättre i det nya avtalet (än i det gamla) och vi binder oss för ökade kostnader för nästa år och har inte fått en enda krona i garanti utöver vårt vanliga verksamhetsstöd.

Gamla kraftstationen i Deje.
Gamla kraftstationen i Deje. Foto: Lena Richardson

Att föreningen ändå skrev på ett nytt avtal med kommunen förklarar hon så här:

– Vi har blivit tvingade att skriva på för att vi ska få verksamhetsstödet för nästa år.

Det stödet kommer att gå till att täcka årets förluster samt hyran och uppvärmningen för 2023. Om det blir några pengar kvar till verksamhet är fortfarande oklart, liksom om man hinner både planera verksamhet och söka pengar från andra håll.

Hård process

– Det finns också flera frågetecken kvar att räta ut, säger hon och nämner bland annat en takrenovering som Fortum sagt ska göras.

Diskussionerna mellan Fortum och kommunen har tagit lång tid, tio månader. Det har varit många och snåriga turer och processen har tagit hårt.

Samtidigt finns också en skärva hopp:

– Vi är ett stort gäng här som ser det här som vårt livsverk och man ger inte upp förrän kniven är mot strupen. Vi ska vända och vrida på möjligheterna.

Nästa steg

Claes Havimäki säger till NWT att han ”hoppas innerligt” att föreningen som driver konsthallen ska kunna göra den satsning de beskrivit i sin ansökan om verksamhetsbidrag för 2023.

– Jag är glad att vi skrivit avtalet och nu kan vi ta nästa steg. Nästa steg nu är att säkerställa att 2023 blir så bra som möjligt på kraftstationen. Jag vill att den här mötesplatsen ska vara så attraktiv som de kan göra den och jag ska hjälpa till så mycket jag kan. Vi ska hjälpas åt.

Det har varit starka känslor under förhandlingarna; hur ska ni läka relationerna?

– Jag tror att en förutsättning är att vi jobbar tillsammans.

Gamla kraftstationen i Deje: Nya samtal i veckanKommunalrådet bekymrad över situationen i Deje: ”Ett osäkert läge”Femdubblad hyra hotar Gamla kraftstationen: ”Känslan av förnedring ganska stark”Så många skrev på för Gamla kraftstationen: ”Utan kultur somnar Deje””Det är ingen konsthall – det är en kraftstation”Oviss framtid för Gamla kraftstationen – Fortum har sagt upp hyresavtalet

Artikeltaggar

AvtalDejeForshaga kommunFortumGamla KraftstationenKulturLinn Sönstebö MossbergNöje/KulturNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.