Hoppa till huvudinnehållet

Robinson-Andreas berättar om tron och sina demoner: ”Alla bär vi på något tungt”

Publicerad:
Han kan inte lämna hemmet utan att något känner igenom honom från överlevnadssåpan "Robinson". "Visst är det du som är Värmland?", ropas det, berättar han.
Han kan inte lämna hemmet utan att något känner igenom honom från överlevnadssåpan "Robinson". "Visst är det du som är Värmland?", ropas det, berättar han. Foto: TV4/Carl Edlom

Andreas Haraldsson beskriver sig som the puppet master, den som håller i trådarna. Samtidigt klipps "Robinson"-avsnitten så att han framstår som den lite dumma, snälla värmlänningen.

I veckans avsnitt visar "Värmland", som han kallas, även upp en andlig sida och berättar om sina demoner.

Nu återstår det bara drygt en veckas vistelse för de kvarvarande i äventyrssåpan "Robinson". På söndag kommer ytterligare två att få lämna stranden i Malaysia och sedan väntar finalveckan. För Andreas Haraldsson från Karlstad – som fått smeknamnet "Värmland" – har "Robinson" varit en bergochdalbana där han inledningsvis kastades in i förtvivlan för att sedan lyfta sig och i flera av de senaste tävlingarna har han briljerat.

– Det har gått bättre och bättre för mig, börjar Andreas Haraldsson.

Han har sin flickvän bredvid sig när han svarar i telefonen och reser sig för att ta några steg därifrån. Ingenting får avslöjas.

– Jag hatar spoilers själv så jag är mån om att inte förstöra för någon.

Utöver de fysiska tävlingarna pågår ett psykologiskt spel i ”Robinson”.
Utöver de fysiska tävlingarna pågår ett psykologiskt spel i ”Robinson”. Foto: Carl Edlom

Veckans avsnitt har bjudit på både tävlingsdramatik och stora känslor. Andreas Haraldsson är omtyckt av alla de övriga deltagarna.

– Alexander och Homayon får en hel del hat från tittarna för hur de agerar, de ses som the bad guys. Men de som tittar skulle bara veta vem det är som egentligen drar i trådarna bakom kulisserna, fortsätter Andreas Haraldsson lite kryptiskt.

Alexander och Homayon är två andra deltagare som genomgående haft framträdande roller i det som hänt hittills.

– Det är jag som är the puppet master, så har det varit sedan sammanslagningen av de två lägren, berättar Andreas och redogör för några taktiska drag.

– Flera av de andra var hela tiden oroliga för hur det skulle tas emot hemma framför tv-apparaterna, men jag ville hellre spela spelet fullt ut. Men det kommer inte fram i programmen, de har klippt avsnitten så att jag framstår som den lite dumma, snälla värmlänningen. Det är jag faktiskt tacksam för. Och förstår, det ska ju bli bra tv av det hela.

Andreas Haraldsson på sin heliga plats på stranden.
Andreas Haraldsson på sin heliga plats på stranden. Foto: TV4

Lärde känna sig själv

Men Andreas Haraldsson berättar inte bara om sin strategiska sida. I ett av avsnitten visas hur han skapar en plats för kontemplation och eftertanke på stranden. Han beskriver platsen som helig och markerar den med ett kors.

– Vi hade väldigt mycket fritid på ön. Utan telefoner eller andra skärmar innebär det väldigt mycket tid för eftertanke. Vi ställde frågor till varandra och jag lärde känna de andra väldigt bra. Det är därför vi är så tighta än i dag.

I en sådan situation lär man känna sig själv också antar jag?

– Ja, verkligen. Vi har alla våra demoner, jag har mina. Demonerna är något jag har jobbat med, jag har träffat psykolog bland annat. Jag är absolut inte är klar i det arbetet, men jag har insett att jag har mått som bäst i livet när jag haft lugna stunder. Stunder då jag har kunnat analysera och bearbeta, utan stress eller måsten. I en kyrka har jag alltid kunnat vara lugn, så jag byggde som ett litet kapell. De andra skrattade först, men efter ett tag kom flera av dem och satt där. Mest Alexander.

Nu går ”Robinson” snart in i finalveckan. Andreas Haraldsson, 29, från Karlstad är alltjämt med i tävlingen.
Nu går ”Robinson” snart in i finalveckan. Andreas Haraldsson, 29, från Karlstad är alltjämt med i tävlingen. Foto: TV4

När det gäller demonerna och det han upplevde under sin uppväxt vill Andreas Haraldsson inte berätta så mycket. Mest av hänsyn till andra inblandade.

– När man lär känna människor och vågar prata på allvar visar det sig att de flesta av oss brottas med saker. Utåt ska allt se så jävla perfekt ut, inte minst i dagens sociala medier, men det jag har lärt mig är att alla har haft något jobbigt i sitt liv. Alla bär vi på något tungt. Det kan vara sjukdom, en missbrukande förälder, våld, dödsfall eller vad som helst.

Han berättar om två perioder i livet då han var konfirmandledare. Först på Västerstrand i Karlstad, och senare i Väse under många år. Uppdraget beskriver han som väldigt givande.

– Jag vill kunna tro, svarar han på frågan om han är troende.

– Men det är svårt. Jag tror inte att det sitter en gubbe på molnen med långt skägg, men jag hoppas att det finns något efter döden. Hur tråkigt vore det inte om allt bara blir svart!? Jag hoppas på en högre makt. Men snarare att jag är andlig än religiös. Ofta är det platsen och lugnet jag söker, snarare än en religion.

"Robinson" sänds med flera avsnitt i veckan på TV4.

Artikeltaggar

Etik och religionExpedition RobinsonFamiljKändisarKarlstadMalaysiaMänskligtMedierMolnigtNöje/KulturOroligheterSociala medierStressTVTV-serierTV4Värmlands länVäseVästerstrandsskolanVind

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.