Hoppa till huvudinnehållet

Kommunpolitiker kräver svar om Gamla kraftstationens framtid

Publicerad:
Gamla kraftstationen i Deje är omstridd - hyresvärden Fortum har sagt upp hyreskontraktet med kommunen och trots långvarig förhandling med kommunen är inget nytt avtal på plats.
Gamla kraftstationen i Deje är omstridd - hyresvärden Fortum har sagt upp hyreskontraktet med kommunen och trots långvarig förhandling med kommunen är inget nytt avtal på plats. Foto: Lena Richardson

Gamla kraftstationens framtid är fortfarande inte avgjord. Nu kräver Gunnar Ström (L), fullmäktigeledamot i Forshaga, svar av kommunalrådet.

”När lokalernas ägare, Fortum, för snart ett år sedan sade upp hyresavtalet, var vi många som tog det lättvindigt. Mot bakgrund av de stora framgångarna och med kommunen som Fortums motpart utgick vi från att en lösning inte skulle dröja. Det visade sig vara helt fel.”

Så skriver Gunnar Ström i en interpellation, som han hoppas att kommunalrådet Per Lawén (S) ska svara på vid fullmäktigemötet i december.

Unik verksamhet

Gunnar Ström konstaterar i sin fråga att det finns en bred politisk samsyn om att verksamheten i Gamla kraftstationen, med konsthall och café, ska fortsätta. Han kallar den en ”unik kulturverksamhet” och påminner om att det är hög tid att planera för nästa års aktiviteter där – vilket är svårt att göra när besked om framtiden saknas.

Gunnar Ström (L) vill veta vad Forshaga kommun gör för att Gamla kraftstationen ska leva vidare som besöksmål.
Gunnar Ström (L) vill veta vad Forshaga kommun gör för att Gamla kraftstationen ska leva vidare som besöksmål.

Nu kräver han svar på fyra frågor om vad kommunen gör för att det populära besöksmålet ska leva vidare.

Han vill veta hur Forshaga kommun kommer att bidra till att verksamheten ska kunna fortsätta under 2023, vilka ekonomiska bidrag som är tänkbara och hur kommunen verkar för att bevara kraftstationen som kulturarv.

Han noterar också att det i ett förslag till överenskommelse med hyresvärden Fortum finns krav som kan vara svåra att klara för en ideell förening.

”Vad är kommunen beredd att bistå med för att underlätta underhåll och annat?” frågar han.

Kommunalrådet bekymrad över situationen i Deje: ”Ett osäkert läge”Fortum om massiva höjningen för konsthallen: ”I vår mening har vi redan prutat”Femdubblad hyra hotar Gamla kraftstationen: ”Känslan av förnedring ganska stark”

Artikeltaggar

AvtalDejeForshagaForshaga kommunFortumGamla KraftstationenKommunpolitikKonstKulturarvPer LawénPolitikPolitiska system och ideologier

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.