Hoppa till huvudinnehållet

Karlstads energi satsar på solenergi – ska bygga två solcellsparker

Publicerad:
Två solcellsanläggningar planerar Karlstads energi att anlägga, en i Älvenäs och en vid Karlstads flygplats. Bilden visar en solcellspark utanför Västerås.
Två solcellsanläggningar planerar Karlstads energi att anlägga, en i Älvenäs och en vid Karlstads flygplats. Bilden visar en solcellspark utanför Västerås. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Karlstads energi ska satsa på elproduktion med hjälp av solceller. Bolaget planerar till att börja med för två anläggningar.

–De är tänkta att byggas i Älvenäs samt vid Karlstads flygplats. Vi har en förhoppning att den vid flygplatsen kan påbörjas om cirka ett år.

Beskedet kommer från David Bohn Stoltz som är affärsutvecklare på Karlstads energi.

Det kommunägda bolaget ska satsa ännu mer på grön energi. Det är något som öka under de kommande åren.

– Ja, det är ett mål från våra ägare. Vi ska bygga ut den förnybara produktionen. Först genom en satsning på solenergi och på sikt även vindkraft, säger vd:n Erik Kornfeld.

– Det är en bra affär för oss och samtidigt en omställning mot ett fossilfritt samhälle, fortsätter han.

Två förstudier

I ett första steg ska alltså Karlstads energi satsa på elproduktion med hjälp av solceller. Två projekt är redan på gång.

– Det stämmer. Vi håller på med förstudier för två solcellsparker, en i Älvenäs vid den gamla deponin där och en strax intill Karlstads flygplats.

– I Älvenäs har vi en bra dialog med markägaren och vi har även god diskussion med ledningen för Karlstads flygplats.

– Det är vid flygplatsen som vi räknar med att inleda bygget snabbast. Vi har en förhoppning att den vid flygplatsen kan påbörjas om cirka ett år., säger David Bohn Stoltz.

5 Megawatt

Karlstads energi räknar med att båda de två solcellsparkerna vardera kan ge upp till 5 Megawatt:s effekt. Det innebär att de vardera kan producera cirka 5 Gigawattimmar per år.

– För det krävs det solcellsparker som är stora som cirka fem fotbollsplaner. Det handlar om en totalinvestering på ett antal miljoner kronor, säger Erik Kornfeld.

”Vi ska bygga ut den förnybara produktionen. Först genom en satsning på solenergi och på sikt även vindkraft”, säger Karlstads energis vd:n Erik Kornfeld.
”Vi ska bygga ut den förnybara produktionen. Först genom en satsning på solenergi och på sikt även vindkraft”, säger Karlstads energis vd:n Erik Kornfeld. Foto: Tommy Andersson

– Vi hade kunnat bygga mycket större anläggningar, men mer klarar inte det värmländska elnätet just nu, fortsätter han.

Vindkraft på gång

Efter 2028 är förhoppningen att den ska öka. Karlstads energi letar just nu även efter andra platser i kommunen där man på sikt kan bygga fler solcellsparker.

– I ett nästa steg vill vi dessutom satsa på produktion av vindkraft. I första hand vill göra det tillsammans med andra bolag. Vi hoppas i god tid före 2030 ha kommit i gång med ett sådant projekt, säger Erik Kornfeld.

Ökad elproduktion

Redan nu har Karlstads energi utökat sin totala produktion.

– Hittills i år ligger vi 20–30 procent över budget eftersom vi har ökat produktionen av el.

– Vi har fått uppdrag av kommunen att göra så eftersom det behövs mer el och vi klarar det genom att elda mer skogsrester i våra pannor. Budgeten i år ligger på 130 GWh, men jag tror vi landar på 160 GWh.

– Budgeten för 2023 är 180 GWh, vilket innebär att vi stärker elproduktionen ytterligare lokalt i vårt område och trycker bort en del av den icke fossilfria el som finns totalt i det gemensamma elnätet, säger Erik Kornfeld.

Artikeltaggar

ÄlvenäsElEnergiErik KornfeldKarlstadKarlstads flygplatsMiljöSolenergiVästeråsVindkraft

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.