Inflyttarservice i Torsby – finns den verkligen för alla?

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten flyttade från Malmö till Torsby med sin familj förra året och trivs bra, men arbetssituationen för maken har satt käppar i hjulet.
Foto: Aron Eriksson
Den senaste tiden har det med jämna mellanrum uppmärksammats att Torsby kommun gör så mycket som möjligt för att få nya invånare.

Till exempel skrevs det i VF för några veckor sedan om min audionomkollegas lilla familj som flyttade hit i somras från Göteborg, mycket på grund av ett varmt välkomnande och fina möjligheter för jobb och barnomsorg. De visades runt i Torsby innan flytt, fick mycket information och togs bra om hand helt enkelt på alla sätt under hela processen.

För vår familj såg det tyvärr mycket annorlunda ut.

Vi flyttade hit under vårvintern 2021 från Malmö. När jag hade tackat ja till att ta över hörselvården i norra Värmland, bestämde vi oss för Torsby eftersom det är nära till många naturupplevelser, det finns bra skolor och förhoppningsvis även bra jobbmöjligheter för min man som är barnskötare.

Vad jag vet fanns det ingen inflyttarservice då, vi ordnade allt med boende, flytt och skola till dottern själv, vilket jag inte tyckte var några problem.

Det som fortfarande orsakar stor frustration och oro är min mans arbetssituation. Den kontakt vi hade med Torsby kommun innan flytten lät oss tro att han snabbt skulle få en fast anställning, han med. Det sades att det är stor brist på manlig personal inom barnomsorgen: ”Han behövs!”.

Nu har vi snart bott i Torsby i två år och min man verkar inte ha någon chans att få en fast anställning i kommunen inom en snar framtid. Det är vikarietjänst efter vikarietjänst där han anställs varje termin som ”obehörig förskollärare/resurs/fritidspedagog” med noll möjlighet att anställas med LAS. Trots 20 års yrkeserfarenhet och extra kunskap med barn som har diagnoser inom autismspektrat. Torsby kommun anställer inga barnskötare, har vi fått höra. Det är obegripligt för mig att det dessutom startades en barnskötarlinje på Stjärneskolan, när kommunen inte ens vill anställa befintliga barnskötare.

För vår familj betyder min mans osäkra jobbsituation att vi inte kan ta bolån för att köpa hus i kommunen, trots att vi hade velat, att det finns en ständig oro för hur vår ekonomi kommer se ut nästa termin. Tyvärr kan vi även bli tvungna att lämna Torsby och Värmland igen, trots att vi trivs bra och skulle vilja arbeta i Torsby kommun tills vi blir pensionärer om drygt 25 år och skulle vilja bo här livet ut.

Finns det hjälp att få, Torsby kommun?

Stefanie Kuhnert Persson

legitimerad audionom i Torsby och Hagfors

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

REKOMMENDERAT FÖR DIG