Hoppa till huvudinnehållet

Elpriserna ökar ytterligare – 35 öre dyrare per timme

Publicerad:
Reporter Amos Friedman
Amos Friedman
amos.friedman@nwt.se
Elpriserna ökar under onsdagen. Genrebild.
Elpriserna ökar under onsdagen. Genrebild. Foto: Johan Nilsson/TT

Under onsdagen i Värmland fortsätter elpriserna att öka. I snitt kostar en kilowattimme 4,25 kronor och som dyrast blir det närmre 5,5 kronor för en kWh.

Även den billigaste timmen är 50 öre dyrare än tisdagens motsvarighet.

Elpriserna fortsätter att pressas uppåt. Även onsdagen bjuder på flera timmar med elpriser på över fem kronor per kilowattimme, exklusive skatter och avgifter som tillkommer.

Prissnittet för dygnet landar på 4,25 kronor per kilowattimme. Men redan klockan 08 når elpriset över fem kronor och fortsätter att öka fram till peaken som inträffar mellan klockan 17 och 18, då kostar en kWh 5,49 kronor.

Billigaste timmen under onsdagen inträffar istället mellan klockan 03 och 04 då en kWh kostar 2,77 kronor.

Vilka elavtal finns det?

Fast elavtal

Ett fast elpris innebär att du har ett avtalat fast pris att betala per kilowattimme. Priset är oberoende marknadens prissvängningar.

Rörligt elavtal

Ett rörligt elavtal använder sig av (oftast) av ett prissnitt för hela månaden för att räkna fram priset per kilowattimme. Utöver själva elpriset tillkommer skatt, moms och andra avgifter. Uppsägningstiderna kan variera.

Timavräkning

Timpris innebär att du betalar för exakt så som din förbrukning sett ut under månaden, timme för timme. Du har rätt att begära timavräkning. Ett sådant avtal ger dig möjlighet att styra din elkonsumtion till de timmar priset är billigare.

Anvisningsavtal

Om du har flyttat och inte tecknar ett avtal får du ett anvisningsavtal. Det är ofta dyrare och därför lönar det sig ofta att själv välja och teckna ett elavtal.

Källa: Eon

Artikeltaggar

AvtalEkonomiElkrisenMomsSkatterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.