Hoppa till huvudinnehållet

Budgeten i Hagfors klubbades igenom i sin helhet – besvikelse för S

Publicerad:
I måndags kväll klubbades budgeten igenom i Hagfors.
I måndags kväll klubbades budgeten igenom i Hagfors. Foto: Helena Karlsson

Vid kommunfullmäktige i måndagskväll klubbades både driftsbudgeten och investeringsbudgeten i sin helhet. Det innebär också att kommunala sommarjobb för gymnasieungdomar i årskurs 2 tas bort.

– Det är det som gjorde mest ont att det kan vara ungdomar som inte får någon sysselsättning på hela sommaren, säger Erik Fröjel (S) som också valdes till nytt oppositionsråd vid fullmäktigesammanträdet.

NWT rapporterade nyligen att det var flera förslag i budgeten som Socialdemokraterna vände sig emot. Men partiet fick inget gehör för detta i fullmäktige.

– Vi förlorade alla omröstningar, så det var ju lite synd, säger Erik Fröjel.

I budgeten som är lagd av Oberoende realister så vill man spara 100 000 kronor på att dra in kommunala sommarjobb för gymnasieelever i årskurs 2. Socialdemokraterna kunde tänka sig att spara in 50 000 kronor på detta. Men det blev alltså styrande partiets budgetförslag som vann.

– Vi ser att vi har haft en god arbetsmarknad, så vi tycker det finns god chans att få jobb på den privata marknaden. Vi ser också att gymnasieelever som slutar tvåan behöver förberedas ännu mer på vad som komma skall än att vi ska hjälpa dem med feriejobb i kommunen, säger Jens Fischer.

Besparingskrav

De generella besparingarna på skolan på totalt 3,6 miljoner under 2023 och 2024 gick också igenom. Här hade S efterlyst information om vad det konkret skulle sparas in på.

– Vi skulle vilja ha haft information om detta innan det fattades beslut, säger Erik Fröjel.

– Vi har lagt ett generellt besparingskrav. Sedan är det upp till verksamheten och se var man kan göra besparingarna på bästa sätt, därför har det inte varit något specificerat, säger Jens Fischer.

Utredningen på 300 000 kronor om friidrottsarena vid ÄBC som S tillsammans med C ville ta bort ligger också kvar i budgeten.

– Under den här mandatperioden lär det ju knappast bli någon friidrottsarena här, den ekonomin har vi inte. Då känns det lite onödigt att slänga bort 300 000 kronor på detta om vi inte har råd med 50 000 till sommarjobb för ungdomar, säger Erik Fröjel.

OR vill spara in – på ungdomarnas sommarjobb

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiErik FröjelHagforsJens FischerKommunfullmäktigeOberoende realisterSocialdemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.