I källaren finns fukt och mögel. I lägenheterna har hyresgästerna svårt att andas.
I lekparken har det hittats knivar, droger – och använda kanyler.
NWT har besökt det som i folkmun kallas ”Knarkvägen” i Kristinehamn.
– Det har varit en mardröm, säger Jonathan Hesselgren, tidigare hyresgäst.
NWT kliver in i källargången till Parkvägen 4 och 6. Det luktar surt och i taket följer svarta prickar vattenrören. I tvättstugan avslöjar ett hål i väggen mögelangripna bjälklag.
Julia, som egentligen heter något annat, vittnar om synligt mögel även i hennes lägenhet.
– När jag flyttade garderoberna i min dotters rum upptäckte jag fullt med mögel i taket. Jag har tung andning, jag har ständig huvudvärk och jag får utslag på huden.
Hon är en av flera som kontaktat NWT med klagomål på hyresvärden och fastighetsägaren Hem i Kristinehamn.
Maria Andersén och Jonathan Hesselgren är tidigare hyresgäster och flyttade från Parkvägen för drygt ett år sedan. Deras berättelse börjar 2019 när de bytte upp sig till en större lägenhet för sig själva och sina två barn.
– Vi tog lägenheten för att den var så stor och mysig med dubbelvåning och 93 kvadrat, säger Maria Andersén.
Fem dagar efter inflyttning insåg de att någonting var fel.
– Det var ingen värme i hela lägenheten. Vi hade 13 grader inomhus mitt i vintern med en nyfödd unge, säger Jonathan Hesselgren.
De skulle också upptäcka mögel och fukt både i lägenheten och i källaren. Allting i förrådet fick de slänga.
– Vi hittade mögel i källarrummet runt fönstret och delvis på väggen där vår nyfödda dotter låg och sov.
Paret kontaktade Reflex fastighetsförvaltning, som sköter uthyrningen och driften av lägenheterna, angående både kylan och möglet.
Inga åtgärder vidtogs.
– De sade att vi får vänta till sommaren och att de då skulle måla över möglet. Och där låg hon nyfödd, säger Maria Andersén.
Ett annat problem som uppstod var en vattenläcka i ett av badrummen.
– Allting gick sönder i lägenheten. De fuskar med allting, säger Jonathan Hesselgren.
Tipsa vår reporter
Bor du också i en lägenhet som din hyresvärd inte åtgärdar fel och brister i eller där boendemiljön på andra sätt inte är bra?
Kontakta i så fall vår reporter Veronica Alvarez. Mejla veronica.alvarez@nwt.se eller ring 054-19 97 66.
Ni är båda medlemmar i Hyresgästföreningen. Vilken hjälp fick ni av dem?
– Det enda han sade var ”säg upp er så fort ni kan och flytta därifrån fort. Det går inte att göra någonting åt saken för de lyssnar inte.”
"En potentiell hälsorisk”
I grannhuset, Brunnsvägen 13, är luften kvalmig redan i entrén.
– Det luktar mögel och det sticker i halsen, det är vidrigt, säger Josefina, som egentligen heter någonting annat.
I en lägenhet ovanför bor hon med sina små barn.
Enligt Boverket och Folkhälsomyndigheten är barn extra känsliga och har en högre risk att utveckla astma i inomhusmiljöer med fukt och mögel.
– Jag brukar säga att man ska betrakta allt mögel, oavsett om den är svart, grön, eller i princip osynlig, som en potentiell hälsorisk, säger Gunilla Bok, biolog och forskare på Rise forskningsinstitut.
I Josefinas källare är möglet utbrett och väl synligt på nästan samtliga väggar. I ett av förrådsutrymmena ligger en stor vattenpöl. Flyttlådorna på insidan är helt förstörda.
– Vattnet har varit där jättelänge, berättar Sonya, även hon en småbarnsmamma boende på Parkvägen.
Det är andra gången som vattenpölen och möglet dyker upp inom loppet av ett år på samma plats och i samma källare.
– Det händer ingenting, hur mycket man än påtalar fel. Det är det som är det värsta, säger Josefina.
Vill inte prata
Hyresvärden Hem i Kristinehamn AB ställer inte upp på en intervju när NWT kontaktar den svenska styrelseledamoten Rebecka Eklöf.
– Är det här någonting som du kommer skriva om? För jag vill ha skriftliga frågor och svara skriftligt.
Hikab ägs av det cypriotiska bolaget, CL Europé Ltd, och högst juridiskt ansvariga är Alon Haver och Yaron Tikotzki bosatta i Israel.
Driften av de 23 fastigheterna och 244 lägenheterna i Kristinehamn sköts av Reflex fastighetsförvaltning som ägs och drivs av Rebecka Eklöf.
Trots sin nyckelfunktion i sammanhanget vägrar hon svara på NWT:s frågor ens via mejl. Istället lämnas en enda kommentar.
– HIKAB har erhållit en felanmälan kring mögel i ett av de omnämnda källarutrymmena den 7 november 2022. HIKAB tar klagomål på boendemiljön på stort allvar och kommer skyndsamt att besikta de aktuella källarutrymmena och för det fall det finns mögel kommer detta att åtgärdas. HIKAB är ett privatägt bolag vars organisation och ekonomi jag inte kommer kommentera.
Kommunen: "Mycket klagomål”
Miljöchefen Malin Kvarth på Kristinehamns kommun bekräftar att Hikab är vanligt förekommande i klagomålsärenden.
– Vi har mycket klagomål på den här fastighetsägaren, så är det, säger hon.
I nuläget har kommunen två pågående ärenden och förelägganden kring problem på Parkvägen 3 och 7.
– Här har hyresgästerna klagat på fukt, dålig ventilation, för låg vattentemperatur, samt förekomst av pälsängrar vilket klassas som skadedjur.
Under de senaste tio åren har det till kommunen inkommit 27 klagomål på hyresvärden Hem i Kristinehamn AB. Avdelningen miljö och hälsa har startat tillsynsärenden vid totalt 14 tillfällen och utfärdat sammanlagt 16 förelägganden om utredning eller åtgärd till hyresvärden.
– Antalet klagomål kan jag väl säga att det är mer än vad vi har på övriga fastighetsägare i kommunen.
Och angående de övriga punkterna?
– Det klart att det också är fler än vad vi har på andra fastighetsägare.
Knivar, knark och kanyler
Enligt Sonya, Julia, Maria och Jonathan har området runt Parkvägen 4, 6, och Brunnsvägen 13 blivit ett ofrivilligt härbärge för missbrukare utan egen bostad.
Spåren syns tydligt vid de skadade dörrlåsen i uppbrutna entré- och källardörrarna.
– Det kallas för “Knarkvägen” och det är väldigt “knarkigt” här. Det bor pundare i källaren till och från som man får gå och slänga ut på nätterna. Det är vardagsmat för oss, säger Sonya.
Hon berättar att hon vid en mängd tillfällen hittat kanyler, droger, och knivar i både trapphuset, källaren, och i den tillhörande lekparken.
– När man hittar kanyler, där drar man fan i mig gränsen. Eller när jag och min man hittade så här stora knivar i sandlådan, säger hon och håller upp händerna för att visa avståndet.
– Det är inte okej, men Reflex säger bara “jaha”.
Hon är inte ensam om att ha hittat både vapen och använda sprutor i området.
– Dottern hittade en kniv i lekparken. Hon var två år då, säger Maria Andersén.
Varken miljöchefen Malin Kvarth eller miljö- och stadsbyggnadschefen på Kristinehamns kommun, Marielle Brandlöv Nilsson, känner till att området runt lägenheterna på Parkvägen 4,6, och Brunnsvägen 13 är ett tillhåll för drogmissbrukare.
Inte heller har de vetat om de boendes fynd i lekparken.
– Det låter absolut inte bra. Det skulle vi vilja få in via klagomål till oss så vi kan hantera det som ett nedskräpningsärende, säger Malin Kvarth.
Kan ni göra någonting åt det här utan ett formellt klagomål?
– Vi kan jobba med egeninitierad tillsyn, planerad tillsyn. All vår planerade tillsyn för året är redan full. Nu sitter vi med planeringen för 2023.
Akutlägenhet efter två år
Maria Andersén och Jonathan Hesselgrens historia slutar med att de till sist fick tag i en akutlägenhet hos det kommunala bostadsbolaget Kristinehamnsbostäder, Kribo.
Trots att bolaget hävdar att det inte råder någon bostadsbrist i kommunen tog det enligt paret två år att ta sig från Parkvägen.
Är det vanligt att det tar så lång tid? Och är det rimligt?
– Det vanligaste är i dagsläget ett års väntetid, så ja det är nog ganska rimligt. Speciellt om du har krav på en särskild lägenhet, säger Anna Carin Backman, kund och marknadschef på Kristinehamnsbostäder AB.
Fotnot 1: Senast den 31 december ska Hikab redovisa åtgärderna kring Parkvägen 3 och 7 till kommunen. Om redovisningen uteblir kommer Kristinehamns kommun begära att mark- och miljödomstolen dömer ut vite på 10 000 kronor per icke åtgärdad punkt.
Fotnot 2: Kristinehamns kommun har efter samtal med NWT besökt området kring de berörda fastigheterna för att kontrollera eventuell nedskräpning av farliga föremål. Vid tillfället noterades ingenting anmärkningsvärt. Fler kontroller kommer att utföras löpande.