Hoppa till huvudinnehållet

Veterinärbrist i landet – då storsatsas det i Arvika: ”Mer avancerad vård”

Publicerad:
Agneta Nyhlén, klinikchef på Distriktsveterinärerna i Arvika, är helnöjd med de nya lokalerna. Dubbelt så stora ytor och en rejäl uppfräschning har gjorts.
Agneta Nyhlén, klinikchef på Distriktsveterinärerna i Arvika, är helnöjd med de nya lokalerna. Dubbelt så stora ytor och en rejäl uppfräschning har gjorts. Foto: Oscar Walldén

Det råder brist på tillgänglig veterinärvård i landet – men förutsättningarna i Arvika har nu blivit bättre.

Distriktsveterinärerna har byggt ut och fräschat upp sina lokaler rejält.

– Vi får en bättre arbetsmiljö för personalen och det blir trevligare för djuren, säger Agneta Nyhlén, klinikchef.

Genom statliga Jordbruksverket driver Distriktsveterinärerna flera mottagningar i Värmland, där Arvika alltså är en av orterna.

Sedan några månader tillbaka har veterinärkliniken fått sig ett ordentligt lyft – en satsning på flera miljoner kronor.

Upprustningen har varit på gång under en längre tid, berättar klinikchefen Agneta Nyhlén.

– Planerna började egentligen för fem, sex år sedan. Sen har det varit lite olika varianter som har gjort att det tagit sån tid, konstaterar hon.

– Projektet startade för ett år sen, då började liksom första spadtaget. Mycket tack vare att vår fastighetsägare Ola Eriksson tog en väldigt stor del av projektet, vilket gjorde det möjligt för oss att bygga ut.

Garageplatserna har blivit större.
Garageplatserna har blivit större. Foto: Oscar Walldén

”Varit ett tufft år”

Lokalytan har i princip fördubblats i och med detta projekt – vilket bland annat har inneburit mer garageplats, fler behandlingsrum och luftigare rum i stort.

– Nu är det på ungefär 600 kvadrat totalt, jämfört med att vi hade 297 förut – så det är väldigt mycket större. Distriktsveterinärerna har valt att satsa på att fräscha upp sina lokaler runtom i landet, för att vi ska kunna förse alla djurägare med den vården de vill ha. Så det gäller att vi är med i utvecklingen framåt, menar Nyhlén.

Som fortsätter:

– Vi har sex behandlingsrum, ett tandrum, ett litet stall för hundar och katter som behöver ligga kvar under dagen, när de är inne på olika behandlingar, och ett fullt utrustat labb. Så har vi vår fältverksamhet med våra röda bilar som vi är ute och åker med, både till bokade patienter och akutpatienter ute på fältet.

Tre behandlingsrum har blivit till det dubbla i och med utbyggnaden.
Tre behandlingsrum har blivit till det dubbla i och med utbyggnaden. Foto: Oscar Walldén

Hur känns det att äntligen få röra sig i helt nya och fräscha lokaler nu då?

– Det har varit ett tufft år med ombyggnationen, men just nu känns det ju underbart. Vi får en bättre arbetsmiljö för personalen och det blir trevligare för djuren och kunderna när de kommer in – det är jättebra!

Vad betyder det här för Arvika- och Edaborna?

– Det betyder ju att de har möjligheten att få mer avancerad vård. De har möjligheten att få fräscha lokaler att komma in i. Det är inte så trångt, så ingen behöver sitta i ett väntrum. Då minskar man smittan och även stressen för djuren.

Tvåårige sibiriska katten Sirius, här med husse Emil Karlsson, var en av patienterna hos Distriktsveterinärerna förra veckan då han fick sin vaccinationsspruta. ”Det är fräscht, öppet och fint”, tycker Emil om den upprustade mottagningen.
Tvåårige sibiriska katten Sirius, här med husse Emil Karlsson, var en av patienterna hos Distriktsveterinärerna förra veckan då han fick sin vaccinationsspruta. ”Det är fräscht, öppet och fint”, tycker Emil om den upprustade mottagningen. Foto: Oscar Walldén

I torsdags invigdes de nya lokalerna. Då var bland annat Hillevi Lindström, chef för Distriktsveterinärerna Sverige, på plats och klippte bandet.

– Invigningen var lyckad. Det var lite tipspromenader, ponnyridning, rallylydnadsuppvisning och mycket annat runt omkring – det var många som kom och tog del av det, säger Agneta Nyhlén.

Hillevi Lindström, chef för Distriktsveterinärerna Sverige, var på plats när de nya lokalerna invigdes i Arvika förra veckan. Här syns hon till vänster i bild då bandet skulle klippas.
Hillevi Lindström, chef för Distriktsveterinärerna Sverige, var på plats när de nya lokalerna invigdes i Arvika förra veckan. Här syns hon till vänster i bild då bandet skulle klippas. Foto: Privat

Fattas många hundra

Att det råder brist på veterinärvård är annars något som varit på tapeten ett tag.

– Just i Arvika är vi bra bemannade med veterinärer, även fast vi behöver bli ytterligare fler för att möta kundernas efterfrågan. Vi har ett stort beredskapsområde ihop med Säffle och Sunne, där vi inte är lika bra bemannade – vilket gör att vi behöver ta från vår personal för att täcka beredskapen. Då blir det ändå lite dåligt överlag.

– Men i Sverige fattas det ju väldigt många hundra veterinärer. Bristen är ju stor i Värmland överlag, både hos Distriktsveterinärerna men också hos privata aktörer. Det är påtagligt att det är en stor brist, säger Agneta Nyhlén.

Agneta tillsammans med hunden Hugo, som trivs i de nya lokalerna.
Agneta tillsammans med hunden Hugo, som trivs i de nya lokalerna. Foto: Oscar Walldén

I och med utbyggnaden i Arvika har det i alla fall blivit två nya veterinärer, från fem till sju stycken hos Distriktsveterinärerna.

– Vi vill ju locka fler veterinärer just till Värmland, att de ska upptäcka hur fint Värmland är – och framför allt Arvika. Har vi fina och bra lokaler kan det också underlätta i vår rekrytering, konstaterar Agneta Nyhlén.

Agneta Nyhlén vid det nya, fullt utrustade, labbet.
Agneta Nyhlén vid det nya, fullt utrustade, labbet. Foto: Oscar Walldén

Artikeltaggar

ArvikaBristerDistriktsveterinärernaDjur och naturDjurvårdHusdjurJordbruksverketOla ErikssonVårdVärmlands länVeterinär

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.