Hoppa till huvudinnehållet

Supertalang tog unik guldtrippel i NM: "Väldigt stort”

Publicerad:
William Tran med NM-guldet i seniorklassen, flankerad av tvåan Kirilis Membo och treorna Anthony Vu och Alexander Pagot.
William Tran med NM-guldet i seniorklassen, flankerad av tvåan Kirilis Membo och treorna Anthony Vu och Alexander Pagot. Foto: Jackie Vu

William Tran visar återigen att han är en av Sveriges, kanske världens, största karatetalanger.

Den 17-årige värmlänningen tog under helgen en unik guldtrippel i nordiska mästerskapet.

NM avgjordes i Lettlands huvudstad Riga och innefattade även baltländerna. William Tran från Karlskoga upprepade septembers SM-bedrift och vann kata i både junior- och seniorklassen. Nu tog han dessutom titeln i lag.

– Det är inte någon någonsin i Sverige som vunnit alla tre klasserna, berättar William Tran, som tävlar för Karlstad karateförening.

William Tran med tre guld och pokaler.
William Tran med tre guld och pokaler. Foto: Jackie Vu

Hur känns det att vara bäst i Norden?

– Väldigt bra. Det är stort, väldigt stort. Jag har tagit guld när jag var kadett och det är åldrarna 14–15 år. Men det är seniorkategorin som räknas mest.

Till skillnad mot kumite fightas utövarna i kata inte handgripligen mot varandra, utan visar sina färdigheter i avancerade program.

I juniorfinalen besegrade William Tran, precis som i SM, Anthony Vu från Katrineholm och i seniorklassen den starke letten Kirilis Membo. Lagklassen tog han tillsammans med Alexander Pagot och Anthony Vu hem före Lettland och Danmark.

Är du överraskad?

– Ja, på något sätt är jag det, jag har inte riktigt hunnit smälta det. Men det känns jättebra.

Lennart Larsson i Karlstad karateförening uttrycker mer tydligt en positiv överraskning. Att en junior dessutom besegrar alla seniorer är ovanligt.

– Speciellt i kata, för det är lite mer tryck i det muskelmässigt. Han är ju bara 17 år, säger Lennart Larsson.

I damseniorernas kata blev Mia Karlsson, tidigare Degerfors men nu Örebro, delad trea. Danskan Frederikke Bjerring vann före Bess Manty, Finland.

Här är han på guldpallen i juniorklassen.
Här är han på guldpallen i juniorklassen. Foto: Jackie Vu

William Tran tränas av landslagets förbundskapten Emilio Merayo som är verksam i Karlstadsklubben.

William Tran började med karate när han var fem år och gjorde internationell debut som tioåring. Nu laddar han om för fortsatta framgångar.

– Mitt mål är att ta nästa mästerskap. Jag siktar alltid högre. EM för juniorer på Cypern i februari är nästa.

William med förbundskaptenen Emilio Merayo, från Karlstad karateförening, och Felix Falk, assisterande förbundskapten i kata.
William med förbundskaptenen Emilio Merayo, från Karlstad karateförening, och Felix Falk, assisterande förbundskapten i kata. Foto: Jackie Vu

Närmast väntar dock ett annat landslagsuppdrag – Youth League i Venedig, Italien den 9–11 december. 96 utövare från 31 nationer är anmälda bara i herrjuniorernas kata.

– Det är en jättestor tävling. Man kan säga att det är Champions League i karate, för ungdomar. Där vill jag också prestera och ta en bra placering, säger William Tran.

Artikeltaggar

DegerforsKampsportKarateKarlstadKarlstad KarateföreningLettlandWilliam Tran

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.