Hoppa till huvudinnehållet

Spaden i marken för nya skolan: ”Varit modiga som tagit det beslutet”

Publicerad:
Reporter Peder Kaldal
Peder Kaldal
peder.kaldal@nwt.se
Med och tog det första spadtaget var Mirja Snider (V), Margareta Ivarsson (C), Britt Bagge (MP), Solweig Gard (S) och Freja Nielsen som representerade elevrådet.
Med och tog det första spadtaget var Mirja Snider (V), Margareta Ivarsson (C), Britt Bagge (MP), Solweig Gard (S) och Freja Nielsen som representerade elevrådet. Foto: Peder Kaldal

Under måndagen togs första steget mot en ny högstadieskola på Hammarö.

Den har varit på gång ett tag, men nu blir den dyrare än planerat.

– Det är bara att bita i det sura äpplet, säger Solweig Gard (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Bygga nytt eller bygga ut. Det var frågan som stöptes och blöttes under lång tid på politisk nivå på Hammarö.

– Skulle vi bygga ut Hammarö utbildningscentrum eller bygga en helt ny skola. Vi vägde för- och nackdelar och för ett år sedan satte vi ner foten och tog beslut om att bygga nytt, säger Solweig Gard.

Kommunalrådet Solweig Gard tycker att kommunen är modig som vågar bygga i rådande läge.
Kommunalrådet Solweig Gard tycker att kommunen är modig som vågar bygga i rådande läge. Foto: Peder Kaldal

Kostnaderna för de två alternativen hamnade på ungefär samma nivå, men:

– Fördelarna framöver är att vi får tillgång till en lärmiljö som är anpassad för i dag och morgondagen.

Budgeten totalt ligger i dagsläget på drygt 200 miljoner kronor för skolbygget (där 174 miljoner är rena byggkostnader), vilket är mer än planerat. I augusti fattade kommunen beslut om att öka budgeten för skolbygget med runt 25 miljoner kronor, med anledning av inflationen och andra kostnadsökningar.

Är det pengar ni har?

– Nej, vi har inte så mycket pengar på hög, utan vi behöver låna till det. Det är bara att bita i det sura äpplet, men det hinner kanske hända lite också, säger en hoppfull Solweig Gard.

Så här är det tänkt att den nya skolan ska se ut.
Så här är det tänkt att den nya skolan ska se ut. Foto: Mondo arkitekter

Att skjuta upp bygget av skolan var inget alternativ.

– Nej, då hade vi haft hyra för moduler och det är ingen idé att skjuta upp byggstarten ett år, utan då får man titta på fem, sex år. Det går inte för vi behöver ha en bra lärmiljö.

– Vi har varit modiga som tagit det beslutet.

Klar om två år

Skolan kommer att rymma 400 elever och vara byggd i två plan. Den beräknas stå klar under hösten 2024, troligen den senare delen av årstiden.

Stina Jordell, kommunens projektledare, i samspråk med Byggdialogs dito Kristin Folkesson och Bosse Rom.
Stina Jordell, kommunens projektledare, i samspråk med Byggdialogs dito Kristin Folkesson och Bosse Rom. Foto: Peder Kaldal

Stina Jordell är projektledare från kommunens sida.

– Skolan har växt fram tillsammans med Byggdialog och vi har jobbat nära de olika verksamheterna för att få in olika behov i skolan.

Angående kostnader så säger hon att virkespriserna just nu är på väg ner.

Kommer den påminna om Mörmoskogens förskola?

– Nej, den blir helt annorlunda, helt i tegel med en stomme av korslimmat trä. Och det blir en stor utemiljö med bland annat en vinterträdgård. Elevrådet har fått vara med i arbetet, säger Stina Jordell.

Det togs både ett och två och sju spadtag i det kyliga vädret innan alla fotografer var nöjda. Här kastar Solweig Gard ett lass medan Freja Nielsen tömt sin spade.
Det togs både ett och två och sju spadtag i det kyliga vädret innan alla fotografer var nöjda. Här kastar Solweig Gard ett lass medan Freja Nielsen tömt sin spade. Foto: Peder Kaldal

Elevrådets ordförande, Freja Nielsen, kommer själv inte få gå i den nya skolan, men hon tycker att det känns kul att få ha varit med i arbetet.

– Det känns bra att vara med och påverka och få med sådant som jag drömt om men ”aldrig fick”. Nu har jag inte sett så mycket av hur nya skolan ska bli, men det blir bra med större skåp.

Två nya F-6-skolor och två förskolor har barnen på Hammarö fått den senaste tiden. Och Mörmoskolans högstadium är inte sista skolsatsningen på Hammarö. Även Hammarlunden får en ny 7-9-skola.

– Den kommer ganska snart. Vi ser en vinst i att bygga samtidigt, för man kan nyttja arbetskraft och material på två ställen, säger Solweig Gard.

Artikeltaggar

BudgetarByggdialogEkonomiHammaröKommunstyrelsenMörmoskolanSkola och utbildningSkolorSolweig Gard

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.