Hoppa till huvudinnehållet

”Okänd” vattenledning frös sönder – kommunen stäms på 11,6 miljoner

Publicerad:
Vattenläcka. Genrebild.
Vattenläcka. Genrebild. Foto: Johan Nilsson / TT

En privatperson köpte en fastighet sommaren 2021 av ett företag. Fastigheten hade egen brunn – och en ”okänd” kommunal VA-anslutning.

Vattenledningen frös sönder och stora vattenmängder förstörde byggnaden.

Nu stämmer fastighetsägaren såväl kommunen som företaget på sammanlagt 11,6 miljoner kronor.

Det var sommaren 2021 som en privatperson köpte en fastighet i Sunne kommun. Fastigheten såldes via mäklare.

Fastigheten ägdes av ett företag och enligt vad som skrivs i stämningsansökan så skulle fastigheten enligt köpeavtal och objektsbeskrivning ha egen djupborrad brunn och eget avlopp.

Kommunen sköt upp VA-krav – miljonchock för ny husägare i Sunne

– Någon uppgift om att fastigheten också var ansluten till kommunalt vatten och/eller avlopp lämnades inte, skriver fastighetsägarens juridiska ombud i stämningsansökan till Värmlands tingsrätt.

Nya fastighetsägaren hade hösten 2021 stängt av brunnens pump samt huvudledning från pumphuset och byggnaden kallställdes.

Men det visade sig att fastigheten även var ansluten till kommunalt vatten, och avlopp hade dragits in, men inte anslutits till fastigheten.

Vattenledningarna frös sönder och stora mängder vatten strömmade in.

Nu behöver byggnaden rivas enligt fastighetsägare, för 2,5 miljoner kronor och en ny byggnad kommer kosta cirka 9,5 miljoner, alternativt att man återställer byggnaden för drygt 6,7 miljoner.

Fastighetsägaren säger sig ha försökt utreda hur det kommer sig att kommunalt vatten och avlopp dragits in på hans fastighet.

– Det har visat sig vara synnerligen svårt att, och i vissa avseenden helt omöjligt att få Sunne kommun att svara på frågor och tala om varför ledningarna förlagts på hans fastighet samt kopplats in, står det i stämningsansökan.

Värmlands tingsrätt skriver till Sunne kommun; att inkomma med skriftligt svar till domstolen och tala om ifall man går med på eller motsätter sig det som begärs i stämningsansökan.

Per Branzén, samhällsbyggnadschef.
Per Branzén, samhällsbyggnadschef. Foto: Dan Enwall

– Vi har begärt anstånd till 19 december. Kommunen bestrider motpartens yrkanden i dess helhet, säger Per Branzén, samhällsbyggnadschef i Sunne kommun.

Artikeltaggar

Bostad och byggenMäklarePer BranzénSunne kommunVAVärmlands tingsrättVatten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.