Hoppa till huvudinnehållet

Nu smäller det i världscupen: ”Pirrigt och förväntansfullt”

Publicerad:
Emil Nykvist är för första gången med i en världscuppremiär.
Emil Nykvist är för första gången med i en världscuppremiär. Foto: JOHANNA WALLEN

Skidskyttevärldscupen drar igång på tisdagen med herrarnas distanslopp. Två värmlänningar står på startlinjen i Finland: Oskar Brandt och Emil Nykvist.

– Det är pirrigt och förväntansfullt, säger Brandt.

Tre värmlänningar i världscuppremiären: ”Skitkul”

27-åringen från Karlstad och tävlande för I2 gör sitt 19:e världscuplopp, medan två år yngre Boreåkaren Emil Nykvist från Sunne laddar för andra framträdandet och det första såväl i en premiär som på banorna i Kontiolax.

– Det är jättespännande och kul att vara här och få tävla, säger Emil Nykvist.

Kanske bäst att fråga först om du är frisk?

– Ja, jag är frisk, säger han och skrattar.

Det är lite galghumor.

Han har åkt världscup en gång tidigare, som inhoppare i österrikiska Hochfilzen i december. Han var också uttagen på ”riktigt” två gånger förra säsongen, men första förstördes av en positivt testad ledare och sedan fick han själv corona. Dessutom har han drabbats av bältros och corona igen inför den här säsongen.

Förhoppningsvis har Emil Nykvist haft sin beskärda del av ohälsa.

– Nu är det är ny säsong och nya möjligheter. Formen känns bra. Jag är redo för tävling.

Oskar Brandt var förkyld ganska tätt inpå svenska premiären i Idre andra helgen i november.

– Det är fyra veckor sedan nu så det har jag tränat bort och är förhoppningsvis i bra form. Jag har haft bra pass. Det ska bli sjukt kul att tävla, säger Brandt.

20 kilometer med fyra skjutningar väntar.

– Det är en tuff tävling som förstalopp. Nu är verkligen alla de bästa på plats, även om vi hade bra folk i Idre.

Oskar Brandt tillhörde de snabbaste åkarna i världscupen förra säsongen och hade hög fart under skidorna även nu i Sverigepremiären.

– När väl dagen stämmer kan det bli höga placeringar och det är det vi siktar på.

Under utveckling

I skyttet är han dock långtifrån toppen. 37:e-plats i jaktstart i vintras är bästa världscupresultatet.

En av landslagets skyttetränare, Jean-Marc Chabloz, har sagt: ”På träningen funkar det jättebra, men det gäller att hitta balansen i anspänning och motivation när nummerlappen är på ryggen.”

– Jag är en skytt i utveckling. Det går hela tiden framåt, men man kan inte förändra allt över en natt, utan det är successivt arbete hela tiden.

På torsdag väntar stafett för de som blir uttagna. Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson är tämligen givna, men två platser i alla fall står på spel i distansloppet.

– Det är lopp för lopp. Jag har fokus på distansen först, sen stafetten, säger Oskar Brandt.

Oskar Brandt åker snabbt och kan vara med i toppen om skotten sitter.
Oskar Brandt åker snabbt och kan vara med i toppen om skotten sitter. Foto: JOHANNA WALLEN

Emil Nykvist resonerar likadant.

– Jag vill göra ett så bra lopp som möjligt och går det jättebra det väl absolut möjligheter att åka stafett.

Han drömmer i alla fall om att få ingå i kvartetten.

– Det är jättestort och vore skitkul att få åka stafett. Förhoppningsvis kommer den chansen någon gång, får se om det blir den här veckan, senare i vinter eller kommande säsonger.

Nykvist är den ende i svenska världscuppremiären som inte tillhör A-landslaget, utan ingår i utvecklingslaget snäppet under. Men han slog alla utom två i Idres kortdistans och tog SM-brons. De flesta internationella konkurrenterna har han inte ens mött.

– Skjuter jag 19–20 träff och i kombination med det åker skidor som typ i Idre kommer jag vara jättenöjd. Placeringarna vet jag inte, men världscuppoäng vore skitkul.

För det krävs topp 40.

I sitt enda tidigare framträdande var han reserv för sjuke Jesper Nelin.

– Jag flögs in dagen innan. Då var jag inte jätteväl förberedd och det var stressigt på tävlingen. Nu har jag haft möjlighet att förbereda mig som jag själv vill och har bättre förutsättningar.

Unik bössa debuterar

NWT har tidigare berättat om den unika bössan som han och just Jesper Nelin tillverkat i Östersund. Nykvist var mycket nöjd första gången i skarpt läge i Idre och nu gör vapnet världscupdebut.

– Jag och Jesper har 3D-scannat två olika vapen, ritat om och gjort en stock som är så optimal som möjligt. Det är en av marknadens lättaste, tar så lite vind som möjligt och är helt formad efter mina förutsättningar med längder, grepp och vikt.

Nykvist och Nelin vill börja sälja och bästa reklamen är bra resultat.

– Ja, absolut och om vi får igång en produktion och kan börja sälja. Mycket har hängt på det hittills, säger Emil Nykvist.

Herrarnas distanslopp startar 13.15 svensk tid och följs på onsdagen av damernas dito, med bland andra Linn Persson. Mona Brorsson är nedflyttad i IBU-laget och åker samtidigt premiär i Idre.

Världscuppremiären

Tisdag: Herrar distans 20 km.

Onsdag: Damer distans 15 km.

Torsdag: Stafett herrar och damer

Lördag: Sprint damer och herrar.

Söndag: Jaktstart herrar och damer.

Kritik mot nya poängsystemet: "Det är dåligt"Slut på näsblod och ätproblem – Emil besviken om han inte får åka världscupSkidskyttets uppfinnarjocke har byggt världsunik bössa: ”Är revolutionerande”Sjukdomsförföljd skidskytt fick bältros: ”Gjorde jävligt ont”

Artikeltaggar

Emil NykvistI2IBUIdreJaktstartJesper NelinKarlstadOskar BrandtSkidskytteSportSprintStafettSunneVärldscupen i skidskytte

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.