Hoppa till huvudinnehållet

Marja i Myrom hyllas – ”Finaste Marja, tack för allt”

Publicerad:
Marja i Myrom förvandlade sitt hem i Södra Fjöle till ett äkta sagohus, som var både hennes hem och en viktig del av hennes konstnärskap.
Marja i Myrom förvandlade sitt hem i Södra Fjöle till ett äkta sagohus, som var både hennes hem och en viktig del av hennes konstnärskap. Foto: Lena Richardson

”Som du kämpat”, ”Finaste Marja, tack för allt” och ”Må gott nu, våran ängel”. Hyllningarna och avskedsorden strömmar in, efter söndagskvällens besked att konstnären Marja i Myrom somnat in i sitt hem, sagohuset i Södra Fjöle, Arvika.

Beskedet kom på söndagen via Marja i Myroms barn, som i inlägg på Facebook meddelade nyheten. Kommentarsfälten fylldes snabbt med hjärtan och tårar, för Marja i Myrom – eller Marja Hallstensson som hon egentligen heter – var en människa som många hade en relation till.

Hon var också mycket öppen med sin cancersjukdom och tack vare den öppenheten fick hon själv del av den kärlek som nu strömmar fram. De sista veckorna var hälsningarna många i sociala medier.

– Det värmer väldigt. Det är kanske som med hockeyspelaren, Börje Salming, att man sätter ett ansikte på det och det behöver många, sa Marja i det som kom att bli hennes sista intervju i NWT.

Stunden var inne

Det var i slutet av oktober, då hon såg fram emot att inviga en sagopark i sitt namn i Borgvik, där hon skapat en sagoväsen till barnen att leka med. Hon hann slutföra och även inviga den satsningen och hon fick även se den nya Mårbacka-boken med jultema som hon gjort illustrationerna till.

Hon var verksam och skapade nytt även de sista månaderna.

– Jag målar väldigt mycket. Jag tycker det är roligt, berättade hon i slutet av oktober och närde då en förhoppning om att ”få vara med fram till jul”, samtidigt som hon accepterat sitt öde efter beskedet att bara palliativ vård återstod.

”Endera går det fort eller så dröjer det lite till”, sa hon då.

I söndags kväll var stunden inne. Marja i Myrom avled i sitt hem, konstnärshemmet och sagohuset i Södra Fjöle.

Bok på gång

Om ett par veckor kommer boken om Marja och hennes liv. ”Livet skall inte levas slätstruket, utan randigt” ska den heta, ett typiskt Marja-citat.

Marja i Myroms konstnärsjacka med fria broderier.
Marja i Myroms konstnärsjacka med fria broderier. Foto: Lena Richardson

Medförfattaren Andreas Slätt kallar henne ”en värmländsk urkraft” och skriver i ett Facebook-inlägg att ”Nu kommer Selma ta hand om dig på bästa sätt. Ni två tillsammans blir den bästa av två världar däruppe”.

Så fick hon sitt namn

Marja i Myrom föddes 1957 och växte upp i Gunnarskog. Hon har i flera intervjuer berättat om hur hon redan under uppväxten kom i kontakt med konst. Hon fick kritor av den kände konstnären Arvid Knöppel och konsten kom verkligen att bli hennes liv.

Sitt artistnamn fick hon av NWT-direktören Gustaf Ander, som föreslog Marja i Myrom som signatur i samband med ett illustrationsuppdrag hon gjorde för tidningen. På den tiden bodde Marja i just byn Myrom, men namnet fick följa med även efter flytten.

”Det var ju ett jättebra namn! När jag blev Marja i Myrom fick jag min egen fanclub” konstaterade hon i en NWT-intervju sommaren 2021.

Stod upp i motvinden

Marja i Myroms rika fantasivärld rymde både troll och människor, sagor och skarpaste verklighet. Hon hade barnasinnet med sig livet ut, men i hennes konst fanns djupare dimensioner än så. Inte alla såg det, konstaterade hon själv och berättade om hur hon ibland känt sig motarbetad i konsten av förståsigpåare som tyckte hon målade ”fel” motiv.

– Det har varit så mycket motvind – i onödan, kan jag säga rakt ut. Jantelagen är det som härjar, sa hon i NWT-intervjun i oktober.

Hemmet som konst

Hennes målningar blev till tavlor och bokillustrationer men också flera offentliga verk; bland annat den jättelika väggmålningen på Teaterbiografen i Sunne. Hon målade, men skapade också i textil i fritt broderi.

Marja i Myroms hem var en förlängning av hennes konst, eller snarare en del av den.
Marja i Myroms hem var en förlängning av hennes konst, eller snarare en del av den. Foto: Lena Richardson

Hennes hem i Södra Fjöle, Arvika, var ett äkta konstnärshem som med alla sina utsmyckningar både utomhus och inomhus också blev en del av hennes konstnärskap.

Nu bildas en stiftelse som bland annat ska verka för att bevara Marjas sagohus. Det har Marja själv bestämt.

Hon blev 65 år.

Hon avled i sviterna av bröstcancern, som hon fick besked om i januari 2020.

Passionen och räddningen

Kvar finns konsten, minnet av en stark människa med stor värme och en unik förmåga att också i motgångar envist hylla kärleken till konsten och livet. Eller som hon själv uttryckte det i NWT-intervjun sommaren 2021:

– Bilden är min passion och min räddning. Det har den varit i hela mitt liv.

Marja i Myrom (1957-2022).
Marja i Myrom (1957-2022). Foto: Lena Richardson
Konstnären Marja i Myrom har avlidit: ”En urkraft och kulturskatt”Svårt sjuka Marja inviger park och släpper bok: ”Så roligt att få se det färdigt”Marja i Myrom berättar om konsten och kampen mot sjukdomenMarja i Myrom svårt sjuk – berättar om kampen mot vården: ”För stressat”

Artikeltaggar

ArvikaBorgvikKärlekKonstKulturMänskligtMårbackaMarja HallstenssonNöje/KulturTeaterbiografen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.