Hoppa till huvudinnehållet

Så ska Marjas oas leva vidare

Publicerad:
Marja i Myrom (1957-2022) vid sitt hem i Södra Fjöle, en unik gård som blivit en del av hennes konstnärskap. Foto: Hans-Åke Henriksson

Marja i Myroms verk ska leva vidare, genom en stiftelse hon själv tog initiativ till att bilda. Navet blir hennes unika hem i Södra Fjöle, Arvika.

– Det var hennes oas i livet. Hon såg framför sig att hennes hem blir en konstnärsgård, säger författaren Andreas Slätt, som blir stiftelsens ordförande.

– Hon ville att hennes ställe ska leva kvar, som en konstnärsgård och författargård, dit människor kan få komma, och att man ska låta huset stå som det gör, berättar Andreas Slätt.

Marja i Myrom hyllas – ”Finaste Marja, tack för allt”

Marjas sagohus kan bli ett slags museum, men också en levande gård med konstnärsvistelser och utställningar och det finns även tankar om att dela ut ett årligt Marja-stipendium.

”Alla papper inskickade”

Andreas Slätt och Marja i Myrom arbetade tillsammans med en biografi om Marja, som kommer ut i mitten av december. Han blev också den som fick teckna ner hennes planer för vad som ska ske efter att hon gått bort. Hon drabbades 2020 av bröstcancer av en sort som visade sig obotlig, och avled på söndagskvällen, bara 65 år gammal, men hade sett till att göra sina planer tydliga. Att bilda en stiftelse är första steget.

Andreas Slätt, Arvika, arbetade tillsammans med Marja i Myrom med hennes biografi, men också med Mårbacka-boken hon illustrerade.
Andreas Slätt, Arvika, arbetade tillsammans med Marja i Myrom med hennes biografi, men också med Mårbacka-boken hon illustrerade. Foto: Helena Karlsson

– Alla papper är inskickade och jag förväntar mig svar från länsstyrelsen, säger Andreas Slätt, som ritade upp planerna för stiftelsen tillsammans med Marja.

”Vill göra rätt”

Nu är det upp till styrelsen att förverkliga planerna. Den kommer att bestå av Andreas Slätt, Marjas två barn, hennes särbo och en representant för familjen Petré på närbelägna Sölje herrgård.

– Man vill bara göra henne så rätt. Vi träffades och skrev ner allt och på kvällen fick jag ett sms där hon skrev att ”det känns så skönt, nu vet jag att det blir som jag vill ha det”, säger Andreas Slätt.

Berörde många

Genom sitt arbete med biografin vet han att Marja i Myrom berört många.

– Jag åkte runt över hela Värmland för att ta bilder till boken på hennes konstverk. Det i sig var en resa! Jag fick äran att komma in i många hem hos både celebriteter och vanligt folk så att säga och alla berättade de på sitt sätt om verken de hade köpt av henne.

Ett magnifikt textilverk, broderat av Marja under många år, har en central plats i hennes hem.
Ett magnifikt textilverk, broderat av Marja under många år, har en central plats i hennes hem. Foto: Lena Richardson

Marja hade ett särskilt sätt att se människor och för henne spelade det ingen roll om det var ”operachefens fru eller sopåkarens fru” som ringde. Hon pratade med alla.

– Hon var en kvinna av folket och varje gång hon träffade någon var fokus på omtänksamhet, säger Andreas Slätt.

Han har tidigare skrivit en bok bland annat om Kevin-bröderna i Arvika och den boken hade Marja i Myrom läst när de träffades första gången.

– Hon ställde helt andra frågor än andra och jag tyckte det var väldigt intressant. Hon var verkligen mån om pojkarna, säger han.

Anrell grattade

Att de skulle göra en biografi ihop blev bestämt när han var hos henne för att köpa en tavla. Eller bestämt och bestämt:

– ”Det får vi kika på” sa jag och åkte hem. När jag åkt någon mil kom det ett sms från Lasse Anrell där han skrev ”ska du skriva Marjas biografi, vad kul”. Då hade hon lagt ut det på Facebook. Jag blev kidnappad på ett positivt sätt, säger han med ett leende.

Marja i Myrom gick sin egen väg i livet och var tydlig med det.
Marja i Myrom gick sin egen väg i livet och var tydlig med det. Foto: Lena Richardson

Det blev ett härligt samarbete med många intressanta samtal. Boken ”Livet ska levas randigt och inte slätstruket” är på tryckning just nu och släpps i mitten av december. Hälften av intäkterna från bokförsäljningen ska gå till Marjas stiftelse.

Via stiftelsen ska hela Marjas minne vårdas – det konstnärliga och det mänskliga, bilderna och berättelserna – men hennes hem, den lilla men innehållsrika stugan blir ett självklart nav.

– Där har hon andats och levt, det har varit hennes oas i livet, säger Andreas Slätt.

Marja i Myrom (1957-2022) i sitt hem i samband med en intervju sommaren 2021.
Marja i Myrom (1957-2022) i sitt hem i samband med en intervju sommaren 2021. Foto: Lena Richardson
Marja i Myrom hyllas – ”Finaste Marja, tack för allt”

Artikeltaggar

Andreas SlättArvikaFacebookFörfattareKonstLasse AnrellMarja HallstenssonNöje/KulturSöljeStiftelserUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.