Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsbyrå vann förstapris på stort event i Rom

Publicerad:
Johan Malmberg och Eva Inde från Bulldozer när de tog emot priset i Rom i fredags kväll.
Johan Malmberg och Eva Inde från Bulldozer när de tog emot priset i Rom i fredags kväll.

Kommunikationsbyrån Bulldozer, Karlstad, vann förstapriset i kategorin Creative Installation under Europas största tävling för kreativa event – BEA, Best Event Awards, som genomfördes i Rom i slutet av förra veckan.

Målet med installationen var hälsosammare sjöar i Karlskoga. Nu har budskapet spridit sig långt utanför kommunens gränser genom en kombination av street art och AR-teknik.

Best Event Awards fick i år bidrag från 30 olika länder. Där lyckades en kampanj från Karlskoga Energi & Miljö sticka ut i konkurrens med bidrag från Frankrike, Tjeckien, Lettland och Kina under Bea World Festival – The International Festival of Events and Live Communication i Rom, Italien.

– Vi är väldigt stolta över det här erkännandet, säger Charlotta Stenson, vd på Bulldozer kommunikationsbyrå i ett pressmeddelande.

Beställare var Peter Jarl, marknadschef på Karlskoga Energi & Miljö.

”Här börjar Möckeln”, så lyder texten vid dagvattenbrunnen i Karlskoga centrum. Installationen förenar street art med modern AR-teknik. Marie Andersson från Karlskoga Energi & Miljö, Johan Malmberg Bulldozer och Robert Forsberg från Karlstad Street Art är glada över den stora spridningen den kreativa installationen har fått.
”Här börjar Möckeln”, så lyder texten vid dagvattenbrunnen i Karlskoga centrum. Installationen förenar street art med modern AR-teknik. Marie Andersson från Karlskoga Energi & Miljö, Johan Malmberg Bulldozer och Robert Forsberg från Karlstad Street Art är glada över den stora spridningen den kreativa installationen har fått.

Skräp i brunnar

Uppdraget var att uppmärksamma invånarna i Karlskoga att gifter från snus, fimpar och annat skräp som slängs i dagvattenbrunnar hamnar i sjön Möckeln.

Resultatet blev ett konstverk som samspelade med modern AR-teknik (augmented reality eller förstärkt verklighet).

– Vi ville skapa något mer beständigt och efter en dialog med konstnären Robert Forsberg var vi säkra på att vi var på rätt spår. Genom ett konstverk som tydligt visar att sjön börjar redan vid brunnen och som samtidigt vrider på perspektiven kunde vi skapa något som skulle bli svårt att passera, säger Johan Malmberg, creative director på Bulldozer kommunikationsbyrå.

AR-teknik

Genom ett ytterligare lager med AR-teknik kunde målningen få nytt liv i den digitala världen. På så sätt blev installationen ett samtalsämne både i staden och den digitala världen.

– De som behövde nås av budskapet hjälpte själva till att sprida det, vi hade inte kunnat våga hoppas på ett bättre resultat, säger Johan Malmberg.

– Den kreativa installationen förändrade människors perspektiv på vad en dagvattenbrunn är. Det blev tydligt hur våra städer sitter ihop med den omgivande naturen, säger Peter Jarl.

Artikeltaggar

Charlotta StensonKarlskogaKommunikationsbyrån BulldozerMarknadsföringMöckelnNäringslivPeter Jarl

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.