Hoppa till huvudinnehållet

Inifrån tuffa partiledarturnén: Här kämpar Bäckström för att nå makten

Publicerad:
Daniel Bäckström (C) kan bli ny partiledare för Centerpartiet. NWT tog rygg på Säfflepolitikerns turné i småländska Alvesta.
Daniel Bäckström (C) kan bli ny partiledare för Centerpartiet. NWT tog rygg på Säfflepolitikerns turné i småländska Alvesta. Foto: Viktor Sunnemark

Daniel Bäckströms resa för att bli partiledare är både lång och intensiv.

NWT har tagit rygg på politikern från Säffle som nu siktar på att bli en av Sveriges mäktigaste personer.

På en bygdegård utanför småländska Alvesta ställs han mot väggen efter att han behövde ”fundera” på en fråga om vigsel av samkönade äktenskap.

Nu ger han sin syn på sitt kyrkliga engagemang, varför han först tvekade på frågan och hur han ser på SD-samarbete.

– Det finns många hypotetiska frågor som man skulle kunna krångla till på olika sätt, säger han.

21.42.

Centerpartisten Daniel Bäckström, 47, kliver in genom lobbyn på hotell Rådmannen i småländska Alvesta. Han har precis kommit hit från Säffle via Växjö och Göteborg.

Hans rullväska smattrar mot receptionens golv när han, iklädd en FBK-keps, ställer sig i kön för att checka in på hotellet.

Daniel Bäckström checkar in på hotellet i Alvesta under turnén.
Daniel Bäckström checkar in på hotellet i Alvesta under turnén. Foto: Viktor Sunnemark

Det är så här som Daniel Bäckströms liv har sett ut den senaste tiden.

Den 7 november meddelade han att han är en av tre som kandiderar till att bli Centerpartiets nya partiledare. Därefter har han varit runt på olika typer av utfrågningar i Örebro, Stockholm, Uppsala, Jönköping och Linköping.

Men också i Luleå, Piteå och Boden. Däremellan också varit hemma och vänt i Säffle. Hur orkar han?

– Det är på gränsen, säger han innan han slår sig ner i soffan i lobbyn.

I morgon väntar ytterligare en utfrågning för honom och de andra två kandidaterna Muharrem Demirok och Elisabeth Thand Ringqvist.

Det är den tredje öppna utfrågningen som står på schemat, tidigare har en varit i Stenungsund och en i Piteå. Redan nu ryktas det bland kandidaterna att frågorna ska bli svårare och tuffare.

För Daniel Bäckström har kanske den tidigare veckan varit extra körig i jämförelse med de andra två kandidaterna. Efter en tvekan på en fråga i Piteå om samkönade äktenskap har det stormat kring honom.

C-toppens nya uttalande – efter tvekan på frågan om samkönade äktenskap

Men nu handlar det inte om det, nu är det fokus på att komma i säng tidigt och få sju timmars sömn som han säger.

– Framför allt är det landsbygdsfokus i morgon. Så det är viktigt. Det är mina frågor.

”Framför allt är det landsbygdsfrågor i morgon. Så det är viktigt. Det är mina frågor”, säger Daniel Bäckström.
”Framför allt är det landsbygdsfrågor i morgon. Så det är viktigt. Det är mina frågor”, säger Daniel Bäckström. Foto: Viktor Sunnemark

Laddar upp

Daniel Bäckström har en lång politisk karriär bakom sig. Han är född och uppvuxen i Tveta i Säffle och var kommunalråd i Säffle i många år.

Därefter siktade han in sig på riksdagen, där han suttit som fast ledamot sedan 2014. I dag är han gruppledare för partiet och försvarspolitisk och landsbygdspolitisk talesperson.

Meritlistan är tung.

Nu har det gått en natt sedan Daniel Bäckström anlände till Alvesta. I frukostmatsalen är det nästan tomt. Utöver Daniel Bäckström och lite annat Centerfolk är det inte många här.

Nervös?

– Det är alltid en viss form av... i grunden lugn, men sedan finns det alltid viss form av påkoppling. Det känns hyfsat bra i dag.

Daniel Bäckström laddar upp med frukost inför utfrågningen.
Daniel Bäckström laddar upp med frukost inför utfrågningen. Foto: Viktor Sunnemark

Skulle du säga att du är extra nervös med tanke på veckans mediefokus?

– Nej, det är jag inte. Det är ju tredje rundan så att man får vara beredd på att det kan bli alla typer av frågor.

Under frukosten berättar han om de resor han gjort de senaste veckorna och vilka dragningar som varit intressanta. Han pratar också om den hemska branden i hemkommunen på Värmlandsnäs för några veckor sedan som drabbade hans barndomskompis

Det börjar bli dags. Innan han lämnar bordet för att packa ihop det sista och checka ut, vänder sig han till sin pressekreterare:

– Det fungerar att ha de här jeansen va?

Frågan om samkönade äktenskap dök upp direkt

Utfrågningen i bygdegården utanför Alvesta följs av kanske ett 50-tal på plats, men den sänds också live på Centerpartiets Youtubekanal.

Daniel Bäckström minglar med centerpartister innan utfrågningen.
Daniel Bäckström minglar med centerpartister innan utfrågningen. Foto: Viktor Sunnemark

Det är tuffa frågor om energiförsörjning, vargstammen, kärnkraftverk, migration och partiets hållning till SD som riktas mot kandidaterna.

Här grillas Bäckström – frågan om samkönade äktenskap kom upp direkt

Men först av allt togs veckans mest omdebatterade fråga upp:

Varför hade han tvekat om att viga samkönade par?

På scen svarar han:

– Vi kandiderar till att bli partiledare. Vi har ett antal frågor som ryms inom vårt ansvarsområde som partiföreträdare. Det är inte alltid man har koll på allt eller har tänkt igenom alla svar. För mig är utgångspunkten för mitt politiska engagemang, samhällsengagemanget och för våra medmänniskor allas rätt och lika värde, också grunden för vår politik. Jag förväntar mig att det ska prägla allt.

På scen kom tuffa frågor om energiförsörjning, vargstammen, kärnkraftverk, migration och partiets hållning till SD.
På scen kom tuffa frågor om energiförsörjning, vargstammen, kärnkraftverk, migration och partiets hållning till SD. Foto: Viktor Sunnemark

– För mig är det oerhört viktigt att den som återtar sig uppdraget som vigselförrättare inte gör skillnad på någon.

Efter att ha fått ytterligare en fråga blev han ännu tydligare:

– Skulle jag vara borgerlig vigselförrättare skulle jag inte göra skillnad på någon.

I efterhand så kunde jag varit betydligt tydligare och min utgångspunkt för det politiska arbetet är alla människors lika rätt och värde.
Daniel Bäckström.

Efter utfrågningen slår sig Daniel Bäckström ner vid ett bord i Bygdegården som långsamt töms på folk, för att utveckla sina svar ytterligare.

– I efterhand så kunde jag varit betydligt tydligare och min utgångspunkt för det politiska arbetet är alla människors lika rätt och värde.

Utfrågningen av kandidaterna sändes live på Centerpartiets Youtubekanal.
Utfrågningen av kandidaterna sändes live på Centerpartiets Youtubekanal. Foto: Viktor Sunnemark

I veckan har det även skrivits om Daniel Bäckströms kyrkliga engagemang i Evangeliska fosterlandsstiftelsen – EFS.

En rörelse som rekommenderar sina präster att avstå samkönade vigslar, men att något förbud inte finns, enligt Dagens Nyheter och Expressen.

Daniel Bäckström, som suttit som ledamot i styrelsen men lämnade 2013, är i dag medlem i EFS.

– Jag kommer fortsätta att vara det. Det är en del av svenska kyrkan och en viktig del för mitt engagemang för både Sverige och människor.

Hur ser du på de riktlinjerna?

– Eftersom vi har frihet som utgångspunkt i Centerpartiet så är också religionsfriheten helt grundläggande för oss. Och kyrkor i Sverige ska ha rätt att ta sina ställningstaganden.

Men hur ser du på din kyrkas ställningstagande?

– Det där är teologiska spörsmål som jag inte kan blanda ihop med politik. För jag kandiderar till partiledare för Centerpartiet och vill jobba med politiska frågor för att utveckla Sverige.

Under utfrågningen fick kandidaterna använda sig av gröna och röda skyltar på ja- och nejfrågor. Allt som oftast var de tre kandidaterna överens och tyckte samma sak under de snabba frågorna.
Under utfrågningen fick kandidaterna använda sig av gröna och röda skyltar på ja- och nejfrågor. Allt som oftast var de tre kandidaterna överens och tyckte samma sak under de snabba frågorna. Foto: Viktor Sunnemark

På scen, när Daniel Bäckström fick chans att svara på nytt, sa han vad han skulle göra om han vore ”borgerlig vigselförrättare”.

Om du skulle vara präst, skulle du kunna tänka dig att viga ett samkönat par i kyrkan?

– Jag har inga ambitioner att bli vigselförrättare, har inte haft det förut heller. Jag tycker att de som är präster i svenska kyrkan eller i andra samfund där de har vigselrätt – det är inte alla som har det för att det är en borgerlig vigselfunktion man hänvisar till – den frågan ska hanteras så att de får ta ställning i sina beslutsdirektiv. Det ska inte jag som politiker gå in och styra.

"Skulle jag vara borgerlig vigselförrättare skulle jag inte göra skillnad på någon”, säger Daniel Bäckström.
"Skulle jag vara borgerlig vigselförrättare skulle jag inte göra skillnad på någon”, säger Daniel Bäckström. Foto: Viktor Sunnemark

Daniel Bäckström fortsätter:

– Vi har ett system, utifrån länsstyrelsens ordination, med borgerliga vigselförrättare. Och det är väldigt viktigt. Men det skulle bli väldigt märkligt om man ställer religionsfriheten på sin spets på det sättet och säger att du har inte rätt att tycka vad du vill som präst i olika kyrkliga sammanhang i den här frågan. Det får ju konsekvenser för hur vi tillämpar grundlagen.

Jag tänker ur ett hypotetiskt perspektiv om du själv var präst?

– Jag kan inte vara hypotetisk, det var likadant i måndags. Det var en hypotetisk fråga som jag inte kan tänka mig, alltså utifrån att jag kommer inte hamna i det läget heller.

– Det finns många hypotetiska frågor som man skulle kunna krångla till på olika sätt.

Daniel Bäckström utmanas av Muharrem Demirok och Elisabeth Thand Ringqvist.
Daniel Bäckström utmanas av Muharrem Demirok och Elisabeth Thand Ringqvist. Foto: Viktor Sunnemark
Vi har en väldigt tydlig konstellation i regeringen med SD som utövar det högsta inflytandet för svensk politik. Och Centerpartiet, vi har en oerhört viktig och självständig oppositionsroll denna mandatperioden.
Daniel Bäckström.

Det var efter valet som Annie Lööf meddelade att hon lämnar som partiledare.

Den 15 september meddelade Annie Lööf att hon avgår som partiledare.
Den 15 september meddelade Annie Lööf att hon avgår som partiledare. Foto: Anders Wiklund/TT

Detta efter ett tungt val för C 2022.

Partiet tappade nästan två procentenheter på riksnivå och gick back i kommuner och regioner, samtidigt som Centerrörelsen fick se sina forna allianskollegor bilda ett nytt styre med stöd av SD.

Nu kan det bli upp till Daniel Bäckström att få Centerpartiet att växa sig starkt igen. Och en fråga som präglar Centern är förhållandet till SD, där Annie Lööfs nej alltid varit tydligt.

Skulle ni kunna tänka er att sätta er i samma sits som Liberalerna sitter i nu?

– Nej.

Skulle du tänka dig att sitta i en regering som förhandlar och är beroende av SD?

– I dagsläget: Nej. Vi har en väldigt tydlig konstellation i regeringen med Sverigedemokraterna som utövar det högsta inflytandet av svensk politik. Och Centerpartiet, vi har en oerhört viktig och självständig oppositionsroll denna mandatperiod.

Daniel Bäckström pratar med en av centerpartisterna som tagit sig till Alvesta för att följa utfrågningen live.
Daniel Bäckström pratar med en av centerpartisterna som tagit sig till Alvesta för att följa utfrågningen live. Foto: Viktor Sunnemark

Så alla dörrar till SD är stängda, anser du?

– I dagsläget så är de i en konstellation med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna och där ingår inte Centerpartiet.

Daniel Bäckström är ofta tydlig med att nämna sin borgerliga profil, vilket han även gjorde på scen i Alvesta.

Inför valet pekades Centern ut som samarbetsparter till Socialdemokraterna. Är det en utveckling du ser positivt på?

– Vi kommer att behöva både analysera och följa hur det politiska landskapet utvecklas och förändras de närmaste åren. Vi vet inte hur den här konstellationen som bildar regeringen faktiskt kommer att fungera.

– Så länge som den här konstellationen arbetar kan inte jag se att det är något alternativ att vi skulle gå in och samverka med den. Däremot så har också Socialdemokraterna en resa. Vi får se hur de hanterar oppositionsrollen. Men vi ska vara en pragmatisk och konstruktiv kraft. Vi ska vara självständiga.

Centern har tappat till SD på landsbygden, hur ska man vända den trenden?

– Ja, det är rätt. Sverigedemokraterna fick många röster på landsbygden. Vi ser fortfarande att Centern har många röster på landsbygden. Och Centerpartiet har en politik för landsbygden. Givetvis så måste vi ha en politik som inkluderar hela landet.

Daniel Bäckström fotas av partiet inför den fortsatta turnén.
Daniel Bäckström fotas av partiet inför den fortsatta turnén. Foto: Viktor Sunnemark

”Starkt stöd”

Centerpartiet har en viktigt resa framför sig, menar Daniel Bäckström. Bilden om att det pågår en Centerdöd i Sverige; den köper han inte.

– Det här är också motkrafter mot Centerpartiet som gärna sätter bilder om att man ska ha lämnat landsbygden. Men tittar man nu på vad regeringen har levererat utifrån de löften som presenterades i deras budgetförslag: Det kom några öre i bränsleskattsänkning, man pratade om upptill tio kronor.

Det är en vecka kvar för Daniel Bäckström på denna partiledarturné. Resan fortsätter redan direkt efter Alvesta. Med siktet inställt på Skåne och Halland där distrikten kommer hålla sina egna utfrågningar.

I februari 2023 avgörs det om Daniel Bäckström får kliva in i rollen som den nya C-ledaren.
I februari 2023 avgörs det om Daniel Bäckström får kliva in i rollen som den nya C-ledaren. Foto: Viktor Sunnemark

Till slut avgörs allt i februari när partiet håller stämma i Helsingborg. Blir det då han som får leda Centerpartiet in i framtiden?

– Jag känner ett starkt stöd fortsatt. Det är många som har hört av sig och sagt att stå på dig och håll ut. Och det känner jag att jag är frimodig att göra.

Artikeltaggar

Alvesta kommunCenterpartietDaniel BäckströmEFSEtik och religionKyrkorLandsbygdLiberalernaPiteåPolitikPolitiska system och ideologierSäffleSocialdemokraternaVäxjö

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.