Hoppa till huvudinnehållet

Låt inte barnen betala för inflationen

Publicerad:
Den nya majoriteten kommer inte undan inflationen, men det finns andra sätt att klara av den ansträngda kommunala ekonomin än att låta barnen ta smällen, skriver Pontus Larson och Catherine Sonesson.
Den nya majoriteten kommer inte undan inflationen, men det finns andra sätt att klara av den ansträngda kommunala ekonomin än att låta barnen ta smällen, skriver Pontus Larson och Catherine Sonesson. Foto: Bertil Ericson / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi tror att Karlstadsborna egentligen vill något annat än att spara ännu mer på förskolan och skolan, men då måste de skicka sådana signaler till sina politiker, skriver Pontus Larson och Catherine Sonesson.

Den höga inflationen slår mot hela det svenska samhället, så även mot Karlstad kommun. Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund har förstås stor förståelse för att de politiker som ska bestämma budget för nästa år har en svår uppgift. Inför budgetbeslutet vill vi dock ställa en fråga till Karlstadsborna hur de tycker att ökade inflationskostnader ska betalas.

Politikerna har tre huvudalternativ. Ett, låta skattebetalarna ta smällen för inflationskostnaderna genom att temporärt öka skatten med några kronor per månadslön. Två, låta kommuninvånarna ta smällen genom att minska på kommunens ambitionsnivå vad gäller icke-lagstadgade uppgifter. Tre, låta barn, elever och lärare ta smällen genom att inte räkna upp förskolans och skolans budget med lika mycket som utbildningsnämndernas kostnader väntas öka.

Karlstads nya politiska majoritet har valt att främst gå på alternativ tre i sitt budgetförslag. När förskolans och skolans kostnadsökningar för inflation inte kompenseras kommer verksamheterna att behöva skära ned för att hålla budget. Lärare kommer att behöva jobba hårdare, elever som behöver extra hjälp för att klara kunskapskraven kommer att få det tuffare och rektorer kommer att behöva se över kostnader för till exempel läroböcker och elevhälsa.

Under valrörelsen lovade de partier som nu tagit makten att satsa på förskolan och skolan. Tyvärr innebär den styrning av utbildningssektorn som den nya majoriteten ger uttryck för i sitt budgetförslag bara en fortsättning på den förra majoritetens politik. Man sätter press på rektorer att skära ner genom att medvetet underfinansiera verksamheten och hänvisar till sparade pengar för att kompensera för delar av nedskärningen. Det är inte så man bygger starka barn och unga och inte så man skapar goda arbetsvillkor och goda möjligheter för lärare att göra ett gott arbete.

Vi tror att Karlstadsborna egentligen vill något annat än att spara ännu mer på förskolan och skolan, men då måste de skicka sådana signaler till sina politiker. Den nya majoriteten kommer inte undan inflationen, men det finns andra sätt att klara av den ansträngda kommunala ekonomin än att låta barnen ta smällen.

Pontus Larson

Ordförande, Lärarförbundet

Catherine Sonesson

Ordförande, Lärarnas Riksförbund

Artikeltaggar

BudgetarCatherine SonessonDebattEkonomiInflationLärareLärarförbundetLärarnas riksförbundPontus Larson