Hoppa till huvudinnehållet

Känslosam Salminghyllning i SHL-arenorna

Publicerad:
Brynäs Anton Rödin lägger en röd ros på isen som en hyllning till Börje Salming inför Brynäs match mot HV71.
Brynäs Anton Rödin lägger en röd ros på isen som en hyllning till Börje Salming inför Brynäs match mot HV71. Foto: Mats Åstrand/TT

Hockeylegendaren Börje Salming hyllas vid alla matcher i SHL, herrallsvenskan och SDHL under helgen.

I sin gamla hemstad Gävle fick Salming en känslosam hyllning, och även i Karlstad var känslorna starka inför nedsläpp.

Det var i Brynäs som Börje Salming gjorde sig ett namn inom topphockeyn i början av 1970-talet och det var därifrån han värvades till Toronto för sin banbrytande NHL-karriär.

Salming hyllades i Gävle inför Brynäs hemmamatch mot HV71 och publiken applåderade taktfast i flera minuter innan ett känslosamt tal hölls.

Brynäs lagkapten Anton Rödin lade också ned en röd ros på isen.

– Finland och Sverige har en hatkärlek (i ishockey), men Börje gick ovanför den och var idol också för de unga hockeykillarna i Finland, sade Brynäs finländske tränare Mikko Manner till C More.

Hyllningar till Börje Salming gjorde på samtliga SHL-arenor under lördagen. I Karlstad applåderade samtliga i arenan länge och hårt under en ceremoni innan nedsläpp. Färjestads klack och Örebros tillresta supportrar hyllade tillsammans Salming genom att Örebroklacken ropade ”Börje” och Färjestads klack svarade ”Salming”.

Börje Salming hyllas innan lördagens match i Löfbergs Arena.
Börje Salming hyllas innan lördagens match i Löfbergs Arena. Foto: Tommy Pedersen/TT

För varje mål som görs i omgång 21 (som ofta var Salmings nummer) skänks också 1 000 kr till Börje Salmings ALS-stiftelse, som dels stöder forskning och dels ska ge hjälp till anhöriga när någon drabbas av sjukdomen.

Börje Salming var född i Kiruna. Han avled i ALS i torsdags, 71 år gammal. Redan samma kväll hölls tysta minuter, i första pausen, i de SHL-matcher som spelades då.

Artikeltaggar

ALSBörje SalmingC MoreFinlandGävleHV71IshockeyKarlstadNHLSDHLSHLSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.