Hoppa till huvudinnehållet

Det känns som en förbjuden tanke – att rensa ut de där plastbitarna

Publicerad:
Foto: Jurek Holzer 30072

Jag är ingen samlare. Jag har bara väldigt mycket av en del saker. För jag vet inte hur man gör sig av med dem.

”Vad skor du har!” Min sambo kommer upp från källaren där han försökt få in en skohylla i det lilla rummet där alla sorters pjäxor, jackor, träningskläder och - skor - finns.

De svämmade över på golvet trots att flera skohyllor nu är fyllda. Och jag tog ändå min skosamling på allvar innan flytten och rensade ut storsint, delvis blundande, flera säckar.

Och jag tänkte slänga de gamla utslitna löparskorna samtidigt som de nya flyttade in om inte meningen ”men ska du slänga dem, du kan ju ha dem som skräpskor” hade kommit från hans mun samtidigt.

Jag har redan skräpskor. Och målarskor. Och gräsklipparskor.

Jag har också gamla löparskor sparade, för skitiga lopp som Tjurruset.

Snart kommer samma mening komma igen. När det blir dags att att flytta ner alla kartonger med böcker nerför den smala vindstrappan: ”Shit vad böcker du har Anna”.

Den kom när de skulle upp på vinden och när den inbyggda bokhyllan är klar - kanske innan jul - är jag redo för den igen.

Det rensades friskt även i bokhyllorna innan flytten. Men boklådor har en tendens att dyka upp överallt - på olika gömda ställen. Det är svårt att göra sig av med böcker. Väldigt svårt.

Men nu till den tredje samlingen. Skivorna. Mest cd men också vinyl. De står i bastun. Och i skafferiet i källaren.

Kommer de någonsin komma upp igen? Till vinden såklart, när böckerna är borta, men ut ur huset? Det går inte att göra sig av med skivor väl?

Musiken strömmar från tvn:s soundbar med extra högtalare och styrs från min telefons musikappar. Det är såklart ingenting nytt. Jag lyssnar på musik på ett annat sätt.

Men ändå. Göra sig av med skivor? Det känns nästan som en förbjuden tanke.

Det är nog inte de fysiska plastbitarna i sig som jag är bunden till. Det är minnen förknippade med känslor och hur rensar man där? Det är allt jobb som är nedlagt i recensioner, alla tanker som har tänkts och ord som har skrivits.

Om det finns en sådan rensningskurs så vill jag gå den.

För övrigt så verkar det som att det nu börjar bli väldigt många Muminmuggar i köksskåpet...

Artikeltaggar

BöckerKrönikorLitteraturMumintrolletMusikSkorTjurruset

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.