Hoppa till huvudinnehållet

Gravida rekommenderas vaccination mot kikhosta – för barnets skull

Publicerad:
Från nästa vecka kan gravida vaccineras mot kikhosta i Värmland.
Från nästa vecka kan gravida vaccineras mot kikhosta i Värmland. Foto: Lise

Med start nästa vecka erbjuder Region Värmland vaccin mot kikhosta för gravida kvinnor.

– Syftet är att skydda barnet från att bli sjuk i kikhosta innan de själva får vaccin, säger Birgitta Sahlström, verksamhetschef för vaccination Värmland.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar sedan 15 augusti 2022 vaccination mot kikhosta för gravida från graviditetsvecka 16. Syftet med vaccinationen är att skydda nyfödda barn tills de själva kan vaccineras, från tre månaders ålder.

Planering och förberedelse för att kunna ge vaccinet har sedan dess pågått i Region Värmland.

– Vi har bland annat avvaktat ett politiskt beslut om att det ska vara gratis och det blir det, säger Birgitta Sahlström, verksamhetschef för vaccination Värmland.

Gå via barnmorskan

Vaccinet kommer att kunna ges i hela Värmland på de vaccinationsmottagningar som finns.

– De gravida kvinnorna får information vid planerade besök hos sin barnmorska. För de som är i slutet av sin graviditet, där det är mer bråttom, vill vi att man kontaktar sin barnmorska som remitterar en vaccinationstid.

– De som angett att de vill ha meddelande från 1177 får ett pling i telefonen om att de kan boka en tid. Har man inte det så kan man få hjälp av sin barnmorska.

Ett säkert val

Vaccination mot kikhosta ingår i det nationella barnvaccinationsprogrammet, men vaccinet ges inte till barn förrän från tre månaders ålder. Vaccineras den gravida bildas antikroppar mot kikhosta som ger barnet skydd under dess första levnadsmånader.

Kikhosta kan utvecklas till en allvarlig och livshotande sjukdom hos de allra yngsta spädbarnen, och majoriteten av de barn under tre månaders ålder som insjuknar i kikhosta behöver sjukhusvård.

– Detta är både ett säkert val för den gravida och ger ett bra skydd för det nyfödda barnet. Vaccinen mot kikhosta är väl beprövade och har visat få biverkningar, säger Johanna Rubin, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Artikeltaggar

Birgitta SahlströmFolkhälsomyndighetenGraviditetRegion VärmlandVaccinationVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.