Tidigare i veckan röstade Svenska kyrkans kyrkomöte återigen nej till att präster ska tvingas viga samkönade par.
Men i Karlstads stift får inga homofientliga präster jobb, enligt biskop Sören Dalevi.
– Det är väldigt roligt att som värmlänning få höra att Värmlands biskop bryter trenden, säger prästen och hbtqi-aktivisten Lars Gårdfeldt.
Frågan om prästvigning av homofientliga prästkandidater var en debatterad fråga inför kyrkovalet förra hösten.
Det resulterade i att Kristinehamnsbördige Lars Gårdfeldt inledde en symbolisk protest – så länge nyexaminerade präster har rätt att vägra viga homopar, kommer han inte att viga heteropar.
Prästen Lars vänder på debatten – vägrar viga heteroparTiden efter beslutet att vigselvägra, har varit minst sagt turbulent för Lars Gårdfeldt, som under det senaste året har tvingats leva med personlarm efter all uppmärksamhet.
Den högerpopulistiska sajten Breitbart News, som startades av Donald Trumps chefsrådgivare Steve Bannon, tog upp nyheten, och Lars Gårdfeldt har även blivit omnämnd i rysk, homofobisk TV.
Men responsen har överlag varit positiv, och han berättar att allt fler medlemmar i Svenska Kyrkan nu har vågat ta kontakt med honom för att söka råd och stöd.
– Något som har blivit väldigt tydligt sen jag fattade mitt beslut är att fler hbtqi-personer än tidigare har vänt sig till mig för att prata. Det är ett pågående problem som inte bara finns inom en församling eller i ett stift. Jag får vittnesbörd från många delar av landet.
Prästen Lars Gårdfeldt lever med personlarm efter vigselvägran: ”Mycket hat”Motionerna avslogs
Nu har det gått drygt ett år sedan Lars Gårdfeldt inledde sin protest.
Den så kallade samvetsklausulen – enskilda prästers rätt att vägra – har däremot varit omdiskuterad under många år i Svenska Kyrkan.
I samband med kyrkomötet tidigare i veckan, röstade man åter igen nej till att präster ska kunna tvingas viga samkönade par.
Två motioner diskuterades under mötet. Den ena handlade om att prästkandidater som säger sig vägra viga samkönade par inte bör prästvigas från och med nästa år.
Den andra motionen föreslog att de som inte vill viga samkönade par ska kunna förklaras obehöriga som präster.
Men båda motionerna avslogs – och nu kommer ärendet istället att hamna i Biskopsmötets knä.
Stora regionala skillnader
Under onsdagen intervjuades Sören Dalevi, biskop i Karlstads stift, i P4 Värmlands morgonsändning.
Han välkomnar att biskoparna har fått frågan på sitt bord.
– Kyrkomötet avslog inte motionerna för att de är homofobiska, utan för att det inte är deras fråga. Det har blivit uppenbart nu att det går inte att driva frågan vidare där, de ska inte syssla med detaljregleringar av hur antagandet av präster sker, säger han när NWT når honom under torsdagen.
Enligt Sören Dalevi är det viktigt att Svenska Kyrkan snabbt tar tag i problemet på central nivå.
– Vi har i biskopsmötet nyligen tillsatt en grupp som ska hantera här frågan skyndsamt och på ett klokt sätt.
Fakta
Organisation
Svenska kyrkans högsta beslutande organ är kyrkomötet som varje höst sammanträder i Uppsala. Det består av 251 ledamöter från hela landet och de beslutar om kyrkans gemensamma och övergripande frågor.
Kyrkomötet utser ledamöter till kyrkostyrelsen där ärkebiskopen är ordförande. Kyrkostyrelsen är kyrkomötets beredande och verkställande organ.
Utöver kyrkostyrelsen finns också nämnder och kommittéer på nationell nivå, bland annat biskopsmötet, som samlar landets alla biskopar och uttalar sig i olika frågor. Förutom ärkebiskop Antje Jackelén finns det inom Svenska kyrkan 13 biskopar, en i varje stift.
Källa: Svenska Kyrkan
Sören Dalevi är dock tydlig kring vad som – redan i dagsläget och sedan många år tillbaka – gäller i just hans stift.
– Det finns stora regionala skillnader, men vi har sedan flera år tillbaka varit väldigt tydliga på den punkten i vårt antagningssystem, för de som prästvigs och de som antas, att i Karlstads stift viger vi homosexuella, punkt.
Han förklarar vidare:
– Vi har en sån teologisk profil. Det handlar dels om mig som biskop, men det handlar också om oss som stift, att vi har varit tydliga med vad som gäller. Och den tydligheten tror jag att det bara är en tidsfråga innan de andra stiften kommer att ta efter, det utgår jag ifrån.
Vad tänker du om att det finns regionala skillnader?
– Det är inte acceptabelt tycker jag. Det är inte 2022 för mig.
Efter biskop Sörens uttalande, har Lars Gårdfeldt nu valt att börja viga heterosexuella par igen – efter ett år i protest.
– Men jag tänker bara göra det i Värmland och Dalsland. Det är väldigt roligt att som värmlänning få höra att Värmlands biskop bryter trenden. Att han är den första som har modet att kliva ur konsensuskulturen och stå emot grupptrycket, säger han.
Lars Gårdfeldt är själv homosexuell, prästvigdes 1993 och har under de senaste året haft sin anställning som präst i Carl Johans församling i Göteborg.
Han är född och uppvuxen i Värmland och som ung homosexuell i Kristinehamn var barndomen allt annat än enkel.
– Jag växte upp i ett otroligt homofientligt samhälle. Jag visste tidigt att jag ville bli präst, men på den tiden talade Svenska kyrkan aktivt emot homosexuella, så jag tänkte att jag aldrig kommer kunna bli präst. Det var en stor sorg i det, har han tidigare sagt till NWT.
Kan du tänka dig att flytta hem igen och arbeta som präst?
– Jag har tonårsbarn som går i skolan och jag trivs väldigt bra i den församlingen jag jobbar, så just nu är det inte aktuellt. Men visst längtar jag hem. Hemma är ju alltid hemma.
För Lars Gårdfeldt är det nu viktigt att försöka blicka framåt, mot förändring.
– Jag drömmer om en framtid där vi som är homosexuella och jobbar i kyrkan ska kunna vara fria att söka oss till vilken församling som helst i landet, med full trygghet i att här ska ingen betrakta mig som mindervärdig för att jag är homo.
Det måste bli ett stopp på nyrekryteringen av homofientliga präster.
Han förklarar att homosexuella präster inte ges samma möjligheter som heterosexuella.
– De kan titta genom platsannonserna och tänka “jaha där finns en ledig tjänst, det skulle vara roligt att bo och jobba där”. Men den friheten har inte vi, och det sliter ner ens hälsa att behöva gå till en arbetsplats där det finns folk som ser en som en mindervärdig människa. Det äter upp en inifrån.
”Måste slå in på en annan linje”
Inom den närmsta framtiden hoppas Lars Gårdfeldt att Martin Modéus, som installeras som ny ärkebiskop den 4 december, ska ta ansvar och agera för förändring i hela landet.
Skiftet sker i samband med att nuvarande ärkebiskop, Antje Jakelén, går i pension efter nio år på posten.
– Under hans ledning måste biskoparna slå in på en annan linje än den ärkebiskop Antje Jackelén har stått för, det måste bli ett stopp på nyrekryteringen av homofientliga präster. Ansvaret vilar tungt på den nye ärkebiskopen, att välja en annan riktning och göra situationen för hbtqi-personer och medlemmar i Svenska Kyrkan uthärdlig, säger Lars Gårdfeldt.
Svenska kyrkan har fått en ny biskop: Sören DaleviHemma hos biskopen – i ett kulturhus på 700 kvadrat