Hoppa till huvudinnehållet

Vinterkonst med mer klös än snö – nu öppnar konstsalongen på Hammarö

Publicerad:
Konstnären Peter Rosén deltar i Vinterkonst med superrealistiska kattdjur, bland annat den här lejontavlan som Pernilla Carlsson och Mathias Frykholm hängde upp under fredagen.
Konstnären Peter Rosén deltar i Vinterkonst med superrealistiska kattdjur, bland annat den här lejontavlan som Pernilla Carlsson och Mathias Frykholm hängde upp under fredagen. Foto: Lena Richardson

En och annan snöflinga, men också exotiska djur och somriga fjärilar väntar när Hammarö art gallery öppnar årets vintersalong.

– 14 konstnärer från olika delar av landet samlas här, säger Mathias Frykholm.

”Vinterkonst” heter utställningen, men att måla vintermotiv har inte varit ett krav för att få vara med.

– Vi hade väl en tanke från början att det skulle vara vintriga motiv, men vi släppte det. Det kan ju bli lite tråkigt också om det bara är vinter, säger Pernilla Carlsson, en av galleristerna.

– Och vad är vintermotiv egentligen, när det oftast ser ut så här på vintern? säger Mathias Frykholm och måttar ut mot gråvädret utanför det stora fönstret.

”Vill ha viss blandning”

Nej, fritt måleri blir nog bäst och det var många som ansökte om att få vara med. Urvalet galleristerna gjort landar i en stor bredd av uttryckssätt, motiv och tekniker.

– Vi vill ha en viss blandning. Vi vill ha mångfalden och man kan söka oavsett om man är etablerad eller inte, säger Pernilla.

Erik Blomberg är en av värmlänningarna som ställer ut på Vinterkonst.
Erik Blomberg är en av värmlänningarna som ställer ut på Vinterkonst. Foto: Lena Richardson

Att ställa ut på en samlingsutställning kan vara ett bra första steg in att börja våga ställa, framhåller Mathias Frykholm.

Ingen explosion i år

14 konstnärer får flytta in sina verk i gästgalleriet och det är betydligt färre än vid fjolårets massiva vinterarrangemang.

– Förra året tror jag vi hade 36 stycken. Det blir fantastiskt på många sätt, men det blir kanske lite för mycket explosion också, så vi lugnar ner det lite, säger Mathias Frykholm.

Edith Jordan har skapat ett landskap av tyger.
Edith Jordan har skapat ett landskap av tyger. Foto: Lena Richardson

Bland konstnärerna finns en lång rad värmlänningar men också utsocknes.

– Susanne Broända bor i Finland, så vi har till och med ett internationellt inslag i år, säger Mathias Frykholm med ett leende.

Hela listan

Utställarna på årets Vinterkonst är Kerstin Ling, Peter Rosén, Carin Hyback, Sofie Castenvall, Kerstin Elander, Marie-Louice Eriksson, Edith Jordan, Mette Lindahl, Anna Thorén, Erik Blomberg, Marina Kristiansson Linda Ljunggren, Nina Ruonaoja och Susanne Broända.

Pernilla Carlsson och Mathias Frykholm ser fram emot helgen, när Vinterkonst öppnar. När NWT hälsade på under fredagsförmiddagen pågick hängningen för fullt.
Pernilla Carlsson och Mathias Frykholm ser fram emot helgen, när Vinterkonst öppnar. När NWT hälsade på under fredagsförmiddagen pågick hängningen för fullt. Foto: Lena Richardson

Vinterkonst har vernissage under lördagen, den 26 november, och utställningen pågår till den 18 december.

Den som beger sig till Hammarö i helgen har dessutom ytterligare en utställning att bespetsa sig på: i sockenstugan vid Hammarö kyrka arrangerar Hammarö Konstförening sin årliga konstutställning i advent, då föreningens konstnärer ställer ut. Där är det öppet den här helgen och nästa (26-27 november och 3-4 december).

Teamwork. När verk av 14 konstnärer ska upp krävs både penna, tumstock och koncentration. Pernilla Carlsson och Carolina Levén hjälps åt.
Teamwork. När verk av 14 konstnärer ska upp krävs både penna, tumstock och koncentration. Pernilla Carlsson och Carolina Levén hjälps åt. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

FinlandHammaröHammarö Art GalleryHammarö kyrkaKonstMathias FrykholmNöje/KulturUtställningarVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.