Hoppa till huvudinnehållet

Nike Sellmar vinner "Idol"

Publicerad:
Nike Sellmar tar hem vinsten i kvällens 'Idol'-final.
Nike Sellmar tar hem vinsten i kvällens "Idol"-final. Foto: Claudio Bresciani/TT

Hon har varit segertippad från början och visade sig leva upp till de högt ställda förväntningarna. Nike Sellmar är vinnaren av "Idol" 2022.

Genom hela "Idol"-resan har Nike Sellmar hyllats av juryn. Samtidigt har hennes blandning av country och rock gått hem i stugorna. Och den Stockholmsbördiga sångerskan förklarade att hon njöt i fulla drag av att stå på scen inne i Tele2 Arena.

– Det är någonting speciellt att få uppleva det här och verkligen känna "Fan, folk är här för att kolla på mig", sade hon efter sin andra låttolkning, Bob Dylans "Make me feel my love".

Hennes motståndare Albin Tingwall fick också ta emot juryns hyllningar – men var själv missnöjd med sin första insats.

– Jag tappade text på ett ställe jag verkligen inte trodde jag skulle tappa text på. Lamporna psykar mig, sade han efter att ha sjungit Harry Styles "Falling".

Men jurymedlemmen Katia Mosally uppmanade honom att inte lägga för stor vikt vid missen.

– Du tappade texten – men det spelade ingen roll. Inför hela Tele2 Arena ska jag göra det officiellt, vill du jobba med mig? sade Mosally, som till vardags jobbar på skivbolaget Capitol Records i Los Angeles.

En skakad Albin Tingwall tackade "ja" och fick senare i programmet revansch med Roxettes "It must have been love".

"Inget snack"

Den 19-årige tennisspelaren från Sigtuna hade aldrig stått på en scen innan han sökte till årets "Idol". Att möta den rutinerade 27-åringen Nike Sellmar, utbildad på Musikhögskolan i Piteå, beskrev han som en utmaning.

– Nike har ju varit favorittippad ända sedan kvalveckan. Att hon skulle gå till final var det inget snack om, bara om vem som skulle ha den andra platsen. Och det blev jag, det var ju konstigt, sade Albin Tingwall till TT inför finalen.

Albin Tingwall framförde Harry Styles låt 'Falling'.
Albin Tingwall framförde Harry Styles låt "Falling". Foto: Claudio Bresciani/TT

Nike Sellmar å sin sida hade nerverna under kontroll och var lika självklar på scenen som vanligt, enligt juryn.

– Det handlar inte om tur. Du är genuin, Nike, och det kommer du att komma långt på, sade Anders Bagge.

De andra medlemmarna öste även de lovord över hennes sånginsats och scennärvaro.

– Du är en skatt för det skivbolag som kommer att få jobba med dig. Du är tydlig, du jobbar hårt och du äger Tele2 Arena i kväll, sade Katia Mosally.

Kvällens gästartister var världsstjärnan Charlie Puth, Miss Li, armeniska Rosa Linn och till sist Benjamin Ingrosso.

Under Miss Lis framträdande sprang en person upp på scenen med en skylt med texten "Återställ våtmarkerna" – och blev snabbt bortförd av säkerhetspersonal.

"En person tog sig upp på scenen och det hanterades snabbt snabbt av personal på plats", säger Malin Knave, exekutiv producent på TV4 i ett uttalande till TT.

De två finalisterna framförde under finalen tre låtar var. En publikfavorit, som de framfört tidigare i tävlingen, och en ny låt – samt vinnarlåten "Anything you say", skriven av bland andra Ola Svensson och Viktor Crone.

Vinnaren får också ett skivkontrakt med Universal Music värt en miljon kronor samt framträda på festivalen Lollapalooza i Stockholm.

Utsåld arena

Pär Lernström var taggad innan han skulle upp på scenen tillsammans med sidekicken Anis Don Demina.

– Den här typen av final har vi aldrig upplevt förut, det är den största rent fysiskt. Det enda jag är orolig för är hur vi ska toppa det här till framtida säsonger, men det behöver man kanske inte oroa sig för nu, säger han.

TV4 rapporterar att sammanlagt 20 000 personer finns på plats i publiken och Tele2 Arena räknas därmed som fullsatt. De övriga nio idolerna, som röstats ut under säsongen, inledde kvällen med att framföra varsin bit av olika låtar från säsongen.

Ann Edliden/TT

Emma Gate/TT

Årets 'Idol'-deltagare. Övre raden från vänster Sebastian Rydgren, Carmen Toubia, Klara Almström, Carolin Ellingsen, Vera Arkelid, Ruby Lindén och Luka Nemorin. Nedre raden från vänster: Julien Keeulen, Nike Sellmar, Albin Tingwall och Ida Hallquist.
Årets "Idol"-deltagare. Övre raden från vänster Sebastian Rydgren, Carmen Toubia, Klara Almström, Carolin Ellingsen, Vera Arkelid, Ruby Lindén och Luka Nemorin. Nedre raden från vänster: Julien Keeulen, Nike Sellmar, Albin Tingwall och Ida Hallquist. Foto: Claudio Bresciani/TT
Fakta: Låtarna i finalen

Fakta: Låtarna i finalen

Låt 1: Eget val (En ny låt för publiken och idolen)

Nike Sellmar – "Happier than ever" av Billie Eilish

Albin Tingwall – "Falling" av Harry Styles

Låt 2: Da capo (En favorit i repris från säsongen)

Nike Sellmar – "Make you feel my love" av Bob Dylan

Albin Tingwall – "It must have been love" av Roxette

I slutstriden framför idolerna vinnarlåten "Anything you say", skriven av Ola Svensson, Jonas Jurström och Viktor Crone.

Fakta: Finalisterna i "Idol"

Nike Sellmar

Ålder: 27 år.

Bor: I Piteå.

Sjöng i finalen: "Happier than ever" av Billie Eilish, "Make you feel my love" av Bob Dylan och vinnarlåten "Anything you say".

Albin Tingwall

Ålder: 19 år.

Bor: I Sigtuna.

Sjöng i finalen: "Falling" av Harry Styles och "It must have been love" av Roxette samt vinnarlåten "Anything you say".

Artikeltaggar

Bob DylanCapitol RecordsDjur och naturIdolITKatia MosallyMiss LiOlaPär LernströmPiteåRockRoxetteSigtunaSjöar och havTeknik och vetenskapTele2 ArenaUniversal Music Group

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.