Hoppa till huvudinnehållet

Mejern Larsson (S) missnöjd med ministersvar om gränsfrågor

Publicerad:
Riksdagsman Lars Mejern Larsson (S) vill att samarbetet över de nordiska gränserna förbättras. Han är inte nöjd med infrastrukturminister Andreas Carlsons (KD) svar på hans skriftliga fråga.
Riksdagsman Lars Mejern Larsson (S) vill att samarbetet över de nordiska gränserna förbättras. Han är inte nöjd med infrastrukturminister Andreas Carlsons (KD) svar på hans skriftliga fråga. Foto: Joachim Lagercrantz

Lars Mejern Larsson (S) kämpar för bildandet av ett nordiskt ministerråd för transport- och infrastrukturfrågor.

Men infrastrukturministerns svar på hans skriftliga fråga imponerar inte.

– Nej, man behöver fatta tydliga beslut kring det här.

Behovet av bättre samarbete på infrastrukturområdet över de nordiska gränserna är mycket stort. Respektive land bygger lite här och där på sin sida, men har sällan enats om några stora gemensamma projekt.

Därför vill Lars Mejern Larsson att det inrättas ett nordiskt ministerråd för transport- och infrastrukturfrågor.

Inte imponerad

Nyligen ställde han en skriftlig fråga till den nya infrastrukturministern Andreas Carlson (KD) om det finns en tidplan för att inrätta en sådan, något som NWT har berättat om.

Nu har infrastrukturministern svarat, men Mejern Larsson är inte imponerad.

– Nej, det är jag inte. Nyligen hölls det visserligen ett nordiskt transportministermöte i Fredrikstad där bland annat gränsfrågor av det här slaget diskuterades och man kom överens om att fortsätta arbetet inom en rad områden.

Skapandet av ett nordiskt ministerråd för transport- och infrastrukturfrågor över gränserna skulle betyda mycket för Värmland, anser Lars Mejern Larsson.
Skapandet av ett nordiskt ministerråd för transport- och infrastrukturfrågor över gränserna skulle betyda mycket för Värmland, anser Lars Mejern Larsson. Foto: Lisa Olaison

Det är det Andreas Carlson hänvisar till i sitt svar.

– Men det måste till ännu tydligare mål för de här frågorna. Man måste formalisera arbetet för att komma vidare så dagens situation med väldigt lite konkret samarbete kan förbättras.

– Det är helt nödvändigt om vi exempelvis tillsammans ska kunna genomföra utbyggnaden av järnvägen mellan Stockholm och Oslo, säger Lars Mejern Larsson.

Får ökad tyngd

Genom att skapa ett nordiskt ministerråd för dessa gränsöverskridande frågor får de en helt annan tyngd, anser han.

– Det har både Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet redan insett. Och man är överens om att detta behövs. Nu gäller det att detta lyfts till ytterligare en nivå.

– Bättre samarbete kring transport- och infrastrukturfrågor över gränserna skulle vara mycket betydelsefullt, inte minst för oss i Värmland i kontakterna med Norge.

Artikeltaggar

Andreas CarlsonBeslutFredrikstadJärnvägKristdemokraternaLars Mejern LarssonNordiska ministerrådetNordiska rådetStockholmTrafikTransportVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.