Hoppa till huvudinnehållet

Luka Nemorin om upplevelsen av Idol: ”Jag sköt undan ångesten”

Publicerad:
Luka Nemorin tar en selfie under repen i Tele2 Arena. Efter fredagens final kan han börja blicka framåt och på allvar landa efter den omtumlande upplevelsen.
Luka Nemorin tar en selfie under repen i Tele2 Arena. Efter fredagens final kan han börja blicka framåt och på allvar landa efter den omtumlande upplevelsen. Foto: Luka Nemorin

NWT når Luka Nemorin i Tele2 Arena där alla de elva deltagarna i årets ”Idol” repeterar inför fredagens final. Han berättar om samarbetet med Anders Bagge, om ångesten som kom tillbaka och avslöjar vem han tror vinner finalen.

I en första intervju med NWT, när han medverkan i "Idol" blev känd, berättade Luka Nemorin att han aldrig själv sökte till tävlingen, utan blev uppmanad av produktionsteamet att göra det. Om han var skeptisk till en början, har de tankarna skingrats nu. Stolt ser han tillbaka på en tävling där han hamnade på femte plats. På många sätt har hans livs vänts på ända under de senaste dryga tre månaderna.

– Jag är så jävla nöjd, utbrister han när NWT når honom under repetitionerna i Tele2 Arena där finalen äger rum. Under fredagskvällen kommer alla de elva deltagarna som tog vidare till fredagsfinalerna sjunga ett medley och varsin egen låt.

– Det känns sjukt bra att vara här i Tele2, kanske kan jag stå här själv med en egen konsert om några år. Ingenting är omöjligt.

Programledaren Pär Lernström med Luka Nemorin och Ida Hallquist som hängde löst under den sjätte fredagsfinalen.
Programledaren Pär Lernström med Luka Nemorin och Ida Hallquist som hängde löst under den sjätte fredagsfinalen. Foto: Christine Olsson / TT

Han har inte haft någon vidare semester sedan han röstades ut, dagarna hemma i Kristinehamn har varit lätträknade. I förra veckan uppträdde han till exempel på en hamburgerkedja i norra Sverige tillsammans med några av de andra deltagarna.

– Jag har inte hunnit landa alls. De tre dagarna jag varit hemma däckade jag, sov flera timmar mitt på dagen. Dessutom flyttade jag under dagarna hemma i Kristinehamn, så stressmässigt har det varit fullt pådrag. På måndag när jag kommer hem, då början vilan på riktigt.

Luka Nemorin och Dean Lewis.
Luka Nemorin och Dean Lewis. Foto: Nathalie Ulinder Cuti

Mitt mest personliga

När han ombeds lista det framträdande i tv-programmet som han är mest nöjd med, vacklar han mellan två låtar.

– Upplevelsemässigt är duetten med Dean Lewis klart i topp, men det som jag räknar som mitt bästa, mest personliga framträdande var med "Half a Man" under kvalveckan. Det var med den låten jag fick visa vem fan jag var. Jag tömde allt på de 1.40 som jag hade. Allt klaffade.

Luka Nemorin har öppnat för ett samarbete med både Anders Bagge och Dean Lewis.
Luka Nemorin har öppnat för ett samarbete med både Anders Bagge och Dean Lewis. Foto: Nathalie Ulinder Cuti

Vilket framförande är du minst nöjd med?

– U2:s "I Still Haven't Found What I'm Looking For". Inte min genre, inte min låt. Det var inte jag alls.

Anders Bagge nämnde i en intervju med NWT att han göra skriver låtar med dig, har ni snackat något mer om det?

– Vi har snackat. Vi får se vad som händer. Det vore kul att göra något med sikte internationellt. Men allt handlar om rätt tillfälle, rätt personer. Mycket ska klaffa. Men både Bagge och Dean Lewis kan bli framtida låtskrivarpartners, det känns kul.

Efter månaderna i ”Idol”-bubblan ser han fram emot att få landa ordentligt hemma i Kristinehamn.
Efter månaderna i ”Idol”-bubblan ser han fram emot att få landa ordentligt hemma i Kristinehamn. Foto: Nathalie Ulinder Cuti

Problem med ångest

Rörande just framtiden vill Luka Nemorin inte ha alltför många planer i dagsläget. Först vill han hinna ta in allt som har hänt.

– Förhoppningsvis kan jag jobba med musik framöver. Kanske som musiklärare några dagar i veckan, parallellt med min egen karriär. För att träffa folk och inte bara sitta och skriva låtar.

Om du får berätta om en erfarenhet, lärdom som du tar med dig från Idol-äventyret?

– Jag har lärt mig så jävla mycket. Men det som varit viktigast är nog att jobba med detaljer – både vad gäller sången och hur man för sig på en scen.

Vad har varit skit?

– Innan jag kom med i programmet hade jag problem med ångest. Till en början så körde jag bara på, jag sköt undan ångesten. Tills den kom tillbaka med en smäll under den sista veckan som jag var med. Så tuffast av allt har varit psyket. Jag har haft svårt att vara bland folk i perioder, blivit stressad av det. Jag går till en psykolog och har fått verktyg för att hantera panikångest och liknande, men det är svårt att hitta orsaker. Ångest är en del av livet, jag försökte glömma det under "Idol", men det funkar inte riktigt så.

Vem tror du vinner årets "Idol"?

– Båda är värdiga vinnare. Men jag tror på Nike. Hon har varit bra genom hela tävlingen, hon har visat att hon är en artist med en röst som är en gåva från Gud. Hon klarar allt.

Finalen av "Idol" sänds i TV4 på fredagskvällen.

Artikeltaggar

Anders BaggeÅngestArtisterDean LewisIdolKändisarKristinehamnLuka NemorinMusikSångTele2Tele2 ArenaTVTV4U2

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.