Hoppa till huvudinnehållet

Ida Hallquist om upplevelsen av Idol: ”Jag fick sämre självförtroende”

Publicerad:
På plats i Tele2 Arena i Stockholm under veckans repetitioner för fredagskvällen final.
På plats i Tele2 Arena i Stockholm under veckans repetitioner för fredagskvällen final. Foto: Privat

Under fredagens final av "Idol" får även de utslagna deltagarna medverka. NWT når Ida Hallquist under repen i Tele2 Arena i Stockholm för att prata om hennes veckor i ”Idol”-bubblan. Hon berättar om både det positiva och det negativa och om vad som väntar nu.

Ida Hallquist var van miljonpublik redan innan hon ställde upp i "Idol". Fast då inte i direktsändning med press på att leverera text och musik som en stjärna i vardande. Nej, med komediserien "Ack Värmland" var det i rollen som Fanny hon uppmärksammandes, en roll långt ifrån den hon haft i "Idol".

Till en början tillhörde hon favoriterna. Hennes avslappnade sätt gick rakt igenom rutan. Nu, så här några veckor efter att hon röstats ut, kan hon njuta av att medverka under "Idol"-finalen.

– Det är underbart att hänga med alla deltagarna och bara vara, säger hon under torsdagens lunchbreak.

Alla de tävlande som nådde fram till fredagsfinalerna medverkar i fredagens final som sänds från Tele2 Arena i Stockholm.

– Det ska bli kul att sjunga för dem som är på plats och de som tittar, fortsätter hon.

– Många som har röstat på mig kommer att finnas på plats. Jag är inte ens nervöst, det känns bara kul!

Det blev deppigt för Ida Hallquist efter att hon blev utröstad ur ”Idol”.
Det blev deppigt för Ida Hallquist efter att hon blev utröstad ur ”Idol”. Foto: Nathalie Ulinder Cuti

Ida Hallquist slutade på en sjätteplats och beskriver ett oväntat tomrum när hon fick lämna tävlingen.

– Jag var så redo för att åka ut. Men jag drabbades av en stark blues. Det var konstigt att ha levt i en bubbla så länge och sedan bara... ingenting. Tack gode Gud för mina barn, vänner och familj – men många av dagarna har varit väldigt deppiga.

Hon ser fram emot att finalen ska vara över och att hela äventyret blir ett avslutat kapitel.

– Då kan jag gå vidare. Alla vi deltagare har blivit som en andra familj, vi kommer alltid att ha något väldigt speciellt tillsammans. Men efter finalen kan vi börja på nästa spännande kapitel i våra liv.

Ida Hallquist under sin audition.
Ida Hallquist under sin audition. Foto: TV4

"Känslorna tog över ”

Hon nämner sin första audition som speciell, då hon till piano sjöng Daniela Rathanas "Kyss!".

– Men rent prestationsmässigt är jag mest nöjd med "Treat Myself". Jag hade kul och kunde mig som ett med scenen. Jag kände mig bekväm. Vilket var första och enda gången jag kände så.

Med sina döttrar.
Med sina döttrar. Foto: Privat

Vilket framförande är du minst nöjd med?

– Alla de andra låtarna. Men samtidigt känner jag att jag har haft kul. Jag går inte runt och tycker att det jag gjort är pinsamt. Det var otroligt fint att få köra "Hero" till min syster Vickan, men kanske att känslorna tog över och det rent röstmässigt inte blev så bra.

Hon landar i tanken och fortsätter.

– Jag har aldrig haft inställ ingen att vinna. Jag har tagit det på allvar men hela tänkt att det får gå som det går. Vilket har gjort att min motivation för att utvecklas som artist inte har varit så stor. Jag borde ha utmanat mig själv mer. Jag har tänkt på mina barn, känt mig splittrad i mitt fokus.

I en intervju med Anders Bagge drogs det liknelser mellan dig och Lill-Babs, han berömde din förmåga att "gå genom rutan" på ett okonstlat sätt. Har du funderat något mer kring jobb som programledare eller liknande?

– Jag läste det, så fint att höra. Det finns tankar på sådana saker, det är åt det hållet jag vill utveckla mig. Jag har haft några roliga möten som ingett hopp, men ingenting är klart.

Bagge hyllar Ida och Luka inför kvällens Idol-rysare: "Värmland är farliga i år"
Programledaren Pär Lernström med värmländska Luka Nemorin och Ida Hallquist som hängde löst under den sjätte fredagsfinalen.
Programledaren Pär Lernström med värmländska Luka Nemorin och Ida Hallquist som hängde löst under den sjätte fredagsfinalen. Foto: Christine Olsson / TT

Om du får berätta om en erfarenhet, lärdom som du tar med dig från Idol-äventyret?

– Det är responsen på min personlighet. Att jag kan få vara viktigt för folk utan att behöva anstränga mig. Det kanske är mitt kall i livet att få folk att känna något och bli sedda. Och inspirera. Det har stärkt mig, jag trodde inte mycket på mig innan.

Vad har varit skit?

– Att jag av fredagsfinalerna fått sämre självförtroende vad gäller min röst och min sång. Jag får påminna mig själv om att jag kan sjunga och att det här forumet inte var speciellt gynnsamt för mig och den typ av musik som jag vill köra. Det är kämpigt. Jag är skitglad för all positiv uppmärksamhet kring min personlighet, men det har skett på bekostad av min sång. Det är nog inte min grej att stå själv på en scen och showa och bli bedömd av hela Sverige.

Vem vinner?

– Nike är storfavorit. Samtidigt har det varit häftigt att följa Albins utveckling från att typ aldrig ha sjungit i mikrofon till att vara i final. Nike är väldigt rutinerad och hade hittat sig själv redan innan programmet.

Finalen av årets upplaga av ”Idol” sänds i TV4 under fredagskvällen.

Artikeltaggar

Ack VärmlandBluesIda HallquistIdolKändisarLuka NemorinMusikNöje/KulturSångStockholmTele2 ArenaTVTV-serierTV4Vickan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.