Hoppa till huvudinnehållet

Elpriser på nästan fyra kronor – då peakar priset

Publicerad:
Elpriserna ökar även under fredagen. Genrebild.
Elpriserna ökar även under fredagen. Genrebild. Foto: Johan Nilsson/TT

Elpriserna i Värmland under fredagen fortsätter att öka. Snittet för dygnet landar på närmre tre kronor per kilowattimme.

Dyrast blir det under kvällen då en kWh kostar nästan fyra kronor.

Även i dag ökar elpriserna i länet. Fredagens snittpris är 2,77 kronor per kilowattimme, jämfört med gårdagens pris på 2,59 kronor.

Vid klockan 07 når priset över tre kronor och ligger på den nivån fram till klockan 11 då priset tar en tillfällig dipp nedåt. Vid klockan 14 börjar nästa prisökning som kulminerar mellan klockan 17 och 18 då en kilowattimme kostar 3,8 kronor.

Billigast var det inatt mellan klockan 03 och 04 då en kWh kostade 1,65 kronor.

Vilka elavtal finns det?

Fast elavtal

Ett fast elpris innebär att du har ett avtalat fast pris att betala per kilowattimme. Priset är oberoende marknadens prissvängningar.

Rörligt elavtal

Ett rörligt elavtal använder sig av (oftast) av ett prissnitt för hela månaden för att räkna fram priset per kilowattimme. Utöver själva elpriset tillkommer skatt, moms och andra avgifter. Uppsägningstiderna kan variera.

Timavräkning

Timpris innebär att du betalar för exakt så som din förbrukning sett ut under månaden, timme för timme. Du har rätt att begära timavräkning. Ett sådant avtal ger dig möjlighet att styra din elkonsumtion till de timmar priset är billigare.

Anvisningsavtal

Om du har flyttat och inte tecknar ett avtal får du ett anvisningsavtal. Det är ofta dyrare och därför lönar det sig ofta att själv välja och teckna ett elavtal.

Källa: Eon

Artikeltaggar

AvtalEkonomiElElkrisenMomsVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.