Bubbel från byrån: Det är ok när far super

Publicerad:
När nu Socialdemokraterna presenterat sin skuggbudget är deras biståndspott bara 2,5 miljarder högre än regeringens, skriver Byrån. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Det är lite drygt hälften av vad Sveriges kommuner årligen lägger på gräsklippning och är alltså vad som skiljer mellan anständig socialdemokratisk solidaritet och högerns biståndsslakt, skriver Byrån.

Så kom dagen…

Byrån noterar att med första snöfallet kom också den dag på året då Stockholm har sämre kollektivtrafik än resten av landet.

Man får de politiker man förtjänar

Stockholm inför förbud mot diesel- och bensindrivna bilar innanför tullarna från år 2026. Gatorna utanför skolorna ska stängas av och göras till "lekgator". Förbud mot biltrafik på Sveavägen, en av Stockholms livsnerver, införs under helger. Byrån noterar att Miljöpartiet fortsätter att regera Stockholms stad. Förra mandatperioden var det med Moderaterna och nu med Socialdemokraterna som stödparti.

Den väpnade revolutionen får vänta

"Lite roligt att det kom en fråga på presskonferensen om artilleri. (Har lärt mig att det är skillnad på artilleri och luftvärn, men ungefär där slutar mina kunskaper)", twittrade vänsterpartisten Hanna Gunnarsson glatt. Det försvårande i Gunnarssons uttalande är att hon är Vänsterpartiets försvarspolitiska talesperson och att hon suttit fyra år i försvarsutskottet. Samtidigt inger uttalandet hopp om att den väpnade revolutionen inte direkt står inför dörren.

Det är ok när far super

Regeringen fick med epitet som omänskligt, oanständigt och biståndsslakt mycket kritik för beslutet att frångå enprocentsmålet för biståndet. När nu Socialdemokraterna presenterat sin skuggbudget är deras biståndspott bara 2,5 miljarder högre än regeringens. Det är lite drygt hälften av vad Sveriges kommuner årligen lägger på gräsklippning och är alltså vad som skiljer mellan anständig socialdemokratisk solidaritet och högerns biståndsslakt.

Tredimensionell Fia med knuff

BASF, den tyska kemijätten, har aviserat permanenta neddragningar i Europa till följd av de höga elpriserna. Nu riskerar alltså kritiskt tekniskt kunnande, inom strategiskt viktiga områden som växtskydd, försvinna från EU.

Byrån skyller gärna på Ryssland. Men Tysklands haveri till energipolitik bär en stor del av skulden för att för att Kina, det vill säga kinesiska kommunistpartiet, nu kan komma att få ytterligare kontroll över den europeiska industrins juveler. Tysk-rysk samverkan är alltjämt ett dåligt omen.

Kortsluten ledning

Svenskt Näringslivs ordförande Jacob Wallenberg har begått lördagsintervju, och i förbigående passat på att rycka undan mattan för regeringens och näringslivets arbete för ny kärnkraft. I en mer genomtänkt intervju i SVT:s 30 minuter, från förra året och innan ordförandeskapet i Svenskt Näringsliv, lade Jacob Wallenberg mycket av grunden för det som nu är regeringens kärnkraftsvänliga politik.

Då kunde han tänka sig att investera i kärnkraft om förbehållen är de rätta. Nu verkar förutsättningarna klarna. En blocköverskridande överenskommelse krävs tydligen nu. Byråns proppskåp ryker. Varför Svenskt Näringsliv tycker att det är en bra idé att spela över bollen direkt till sossarna, när det för första gången i mannaminne finns en hel regering som är för kärnkraft, övergår Byråns förstånd.

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

FörbudHanna GunnarssonJacob WallenbergKärnkraftMiljöMiljöpartietModeraternaPolitikRysslandSigneratSocialdemokraternaStockholmSvenskt NäringslivTullVänsterpartiet

Läs vidare