Hoppa till huvudinnehållet

Anställd fick stanna hemma under spa-konferens - tingsrätten DO-anmäld

Publicerad:
Kvinnans chef ansåg att hon skulle vara ensam kvar på tingsrätten medan alla andra åkte på konferens till Selma Spa. Foto: Helena Karlsson

Tingsrätten åkte på konferens med spa för att förbättra arbetsrelationerna mellan de anställda.

Men en kvinnlig medarbetare fick beskedet att hon inte fick följa med. Nu har händelsen anmälts till Diskrimineringsombudsmannen.

– Jag blev så fruktansvärt ledsen, säger kvinnan.

Situationen på Värmlands tingsrätt har varit ansträngd under lång tid. NWT har i flera tidigare artiklar rapporterat om ett kaotiskt läge som lett till missar i arbetet och där skarp kritik framförts från personer verksamma i det värmländska rättsväsendet.

Domstolen beslutade därför att alla anställda skulle åka på en konferens på Selma Spa i Sunne med övernattning där programmet framför allt fokuserad på att personalen skulle lära känna varandra bättre och öka samhörigheten.

Kvinnans kollegor la upp bilder i social medier när de var på spaavdelningen på Selma Spa.
Kvinnans kollegor la upp bilder i social medier när de var på spaavdelningen på Selma Spa. Foto: Åsa Eneljung

Men fem dagar innan konferensen, som hölls i måndags och tisdags, fick en av de kvinnliga anställda beskedet av sin chef att hon inte fick följa med.

Ensam kvar

Anledningen var att kvinnan är sjukskriven på halvtid, och enligt chefen kunde arbetsgivaren inte kompensera henne för de extra timmar hon skulle vara på jobbet om hon deltog i konferensen.

– I stället skulle jag vara helt ensam kvar på tingsrätten medan alla andra åkte bort, säger kvinnan.

En knapp timme innan avresa i måndags fick en annan chef reda på situationen. Den personen reagerade omedelbart och förklarade för kvinnan att hon kunde följa med om hon hann hem och packa innan bussen till Sunne skulle avgå. Kvinnan valde dock att avstå eftersom det var för kort om tid.

Anmält

I stället har händelsen anmälts till Diskrimineringsombudsmannen, DO, samt till Justitieombudsmannen, JO.

”X har på grund av 50 % sjukskrivning blivit uppmanad att inte följa med. Då någon kompensation inte kunde utgå i form av flex eller liknande så ville de att hon skulle vara kvar på arbetsplatsen och hålla ställningarna som enda person på avdelningen. Kändes mycket konstigt då arbetsplatsen behöver få till en bättre stämning och det var viktigt att alla var med” står det i anmälan till DO.

Samtidigt har en annan anställd som är tjänstledig på 50 procent fått följa med, och blivit kompenserad för de extra jobbtimmarna.

”Kände mig utanför”

När NWT talar med kvinnan är hon fortfarande ledsen och besviken över särbehandlingen.

– Jag blev så fruktansvärt ledsen och kände mig utanför, säger hon.

I anmälan till DO framgår hur hon under måndagskvällen kunde följa sina kollegers glada inlägg på sociala medier där de njöt av spa-avdelningen åt middag tillsammans.

– Jag förstår fortfarande inte varför min chef inte tyckte att jag kunde följa med, säger kvinnan.

Tingsrättens lagman Lars Holmgård har svårt att se på vilka grunder den påstådda diskrimineringen ska ha skett:

– Och jag vill bestämt bestrida att vi har diskriminerat någon, men vi får se vad DO säger i frågan, säger han.

Tingsrätten glömde förhandling – polisen kan förlora nyckelbevisning"Jag har aldrig varit med om en tingsrätt som fungerar sämre"Tingsrättens nya miss – misstänkt narkotikabrottsling på fri fotTingsrätten erkänner: Missade handlingar – Robins miljondom dras tillbakaDömd sexbrottsling på fri fot – tingsrätten missade hålla förhandling

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareArbetsplatserDiskrimineringsombudsmannenJustitieombudsmannenKritikLars HolmgårdSelma spaSunneVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.