Hoppa till huvudinnehållet

Bilsportbossen ryter ifrån mot näthatet: ”Ett demokratihot”

Publicerad:
Anna Nordkvist, generalsekreterare i Svenska bilsportförbundet och vicepresident i Internationella bilsportförbundet.
Anna Nordkvist, generalsekreterare i Svenska bilsportförbundet och vicepresident i Internationella bilsportförbundet. Foto: Foto Jonas Bilberg/tt

Svenska bilsportförbundets Karlstadsboende boss Anna Nordkvist har fått nog av hot och hat på nätet. Nu ryter hon ifrån i ett brev på förbundets hemsida.

”Det är ett demokratihot”, skriver hon bland annat.

Anna Nordkvist, 46, är generalsekreterare och vd i Svenska bilsportförbundet och dessutom, som första kvinna, vicepresident i Internationella bilsportförbundet, Fia.

En av världens mäktigaste inom bilsporten, alltså.

I ”Annas brev” på förbundets hemsida tar hon upp olika saker och i det senaste, som lades upp på torsdagen, ingår just näthat, med anledning av ett pågående juridiskt ärende där en funktionär inom Formel 1 har blivit mordhotad.

”Dagligen förekommer hot och trakasserier i sociala medier. Det ska aldrig bli något vi får lära oss att leva med. Det är helt fel och går totalt emot det vi vill eftersträva inom idrotten. Ändå är det precis det som sker. Även inom den svenska bilsporten. Det här är något vi inte kan acceptera!”, skriver Nordkvist.

Har du fått hat själv i din position?

– Det har varit påståenden om mig som är helt osanna och kommer från människor som jag inte träffat eller pratat med, påståenden om att jag gjort saker som jag inte gjort, säger Anna Nordkvist till NWT.

Så här skriver hon vidare i sitt brev:

”Personligen upplever jag fortsatt att tonen på sociala medier ibland är skrämmande och kränkande. Ideella och tjänstepersoner blir påhoppade med osanningar, felaktiga påståenden och helt påhittade ”fakta”. Ofta från personer som säger sig älska motorsporten. Är ändå behovet för dessa personer så stort att få synas och göra sig hörda att de kan tänka sig att skriva vad som helst? Tar det verkligen deras så älskade bilsport framåt?”

Hon påpekar att psykiska ohälsan ökar, politiker, ideella- och tjänstepersoner hoppar av sina uppdrag på grund av hot, trakasserier, felaktiga påståenden och rena lögner som sprids för skribentens egen vinning.

”Därmed utgör näthatet ett direkt demokratihot. Hatet finns överallt och tillsammans måste vi hjälpas åt.”

Har du anmält?

– Det är det här som är så svårt, förtal mot en annan människa, vad får man skriva? Jag har tagit upp det med min styrelse och vi har pratat om det. Där har vi beslutat att arbeta med den här frågan genom Nej till näthat, säger Anna Nordkvist.

Nej till näthat är ett forum som drivs av prinsessan Sofias och prins Carl Philips stiftelse och syftar till att samordna alla som vill kämpa mot näthat. Svenska bilsportförbundet inledde ett samarbete sommaren 2021.

Bilsportens mäktigaste kvinna finns i Karlstad: "Jättehäftigt"

Artikeltaggar

Formel 1MotorsportNäthatPrins Carl PhilipPrinsessan SofiaSvenska BilsportförbundetTrakasserier

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.