Så håller kaffejätten ner energiförbrukningen: ”Handlar om mångmiljonbelopp”

Publicerad:
Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef, och Anders Thorén, kommunikationschef, berättar om hur Löfbergs har investerat för framtiden. Foto: Amos Friedman

Löfbergs har under de senaste 20 åren mer än dubblerat sin produktion. Samtidigt har investeringar gjort att energianvändningen har legat på en konstant nivå:

– Vi har mycket att vara stolta över, säger Anders Thorén.

NWT träffar kommunikationschefen Anders Thorén och hållbarhetschefen Kajsa-Lisa Ljudén i Löfbergs senaste mångmiljonsatsning, rosteriet för hela bönor och centrallagret på Välsviken i Karlstad.

Hit kommer drygt 100 ton kaffe dagligen från världens alla hörn och placeras i olika silos för att snabbt kunna göra olika kaffeblandningar som till slut hamnar i folks kaffekoppar – i världens alla hörn.

– Vi producerar ungefär tio miljoner koppar kaffe om dagen här, säger Anders Thorén, innan han börjar prata om Löfbergs hållbarhetsresa som började redan för över 100 år sedan.

– Då handlade det mer om social hållbarhet, att tänka och ta hand om människorna runt omkring. Hållbarhetstänket har alltid funnits med i företaget. Rosteriet i Inre hamn invigdes 1960 och där har vi jobbat med energieffektiviseringar kontinuerligt genom åren.

Men med dagens elkris som ibland ger dagspriser på 20 öre per kilowattimme eller priser på flera kronor sätter investeringarna i energieffektivitet i ett helt annat ljus.

Drar ni lite extra på smilbanden nu?

– Det gör vi kanske, men vi drar alltid på smilbanden. Vi har mycket att vara stolta över, säger Anders Thorén.

– Men det handlar inte bara om smarta investeringar. Vi säkrar elpriserna under en tid framöver, så vi blir inte lika känsliga mot marknadens svängningar. Det skapar en trygghet inför framtida ökade energikostnader.

Fem snabba om Löfbergs

• Tio kärnmarknader

• Fyra varumärken

• +300 anställda i sex länder

• Kaffebönorna kommer från runt 40 000 odlare i 25 länder

• Tillverkar runt tio miljoner koppar kaffe om dagen och hälften säljs utomlands

Dubbelt så mycket kaffe

En vanlig matchdag i Löfbergs arena förbrukas det ungefär 16 000 till 18 000 kilowattimmar, vilket NWT tidigare har rapporterat om.

Löfbergs rosteri på Välsviken och i Inre hamn förbrukar strax under 14 000 kilowattimmar per dag i genomsnitt.

– Det visar verkligen på hur mycket vi har kunnat spara in genom klimatsmarta investeringar. Då är vi ändå en ganska stor producent, säger Anders Thorén.

Sedan 1990-talet har Löfbergs konstant ökat sin produktion. Idag produceras mer än dubbelt så mycket kaffe, men energianvändningen i form av el och gas har hållits konstant.

Vilka konkreta satsningar gör att förbrukningen hålls nere?

– Bland annat har vi fjärrvärme i lokalerna, smart belysning och behovsstyrning av transporter. Men vi har också en värmeåtervinning i själva rosten, säger Kajsa-Lisa Ljudén.

– Spillvärmen från rostprocessen kan vi använda till att förvärma kaffebönorna som väntar på att rostas. Vilket sparar runt 20 procent.

I gången ovanför produktionsanläggningen berättar de att transporterna går med båt och tåg ända in i rosteriet istället för lastbilar, och att lastbilen som kör skytteltrafik mellan Inre hamn och Välsviken går på HVO-bränsle.

Kajsa-Lisa Ljudén och Anders Thorén i den nya produktions- och lageranläggningen på Välsviken.
Kajsa-Lisa Ljudén och Anders Thorén i den nya produktions- och lageranläggningen på Välsviken. Foto: Amos Friedman

Alla satsningar innebär också minskade kostnader?

– Det är jätteviktigt både för planeten och plånboken. Det handlar om stora summor, det är mångmiljonbelopp. Och det visar att investeringarna vi gör ger bra betalning, minskar vår klimatpåverkan och gör oss mer attraktiva, säger Anders Thorén.

Satsningarna som pågått länge innebär att Löfbergs klimatavtryck nu har minskat med 90 procent sedan 2005.

– Gasolen vi rostar med har vi jobbat stenhårt med att hitta en alternativ lösning på. Så från och med förra året är det grön gasol, säger Kajsa-Lisa Ljudén.

Hur mycket billigare per paket blir det?

– Vi gör av med mindre energi och kan göra stora satsningar i utvecklingsprojekt för att säkra tillgången på kaffe. Det kanske inte hade sett ut på samma sätt annars, säger Anders Thorén.

Grafen visar kaffeproduktionen kontra el- och gasolförbrukning under de 20 senaste åren.
Grafen visar kaffeproduktionen kontra el- och gasolförbrukning under de 20 senaste åren. Foto: Löfbergs

Största hotet och framtiden

Framtidens främsta utmaning är klimatförändringarna. Anders Thorén berättar om skördar i Brasilien som blivit förstörda på grund av frost och torka.

– Det är det absolut största hotet just nu. Men samtidigt försöker vi nu växla upp hållbarhetsarbetet i hela värdekedjan.

Något som Kajsa-Lisa Ljudén ser framtida framgång i.

– När vi sätter mål så når vi dem. Men utmaningen här är att vi kanske inte alltid har ägandet. Men till exempel när vi tidigt gick från aluminium till tunn plast och papper i kaffepaketen så var det absolut inte den billigaste lösningen. Men vi trodde på det och nu är det branschstandard.

Kommer inflationen och ökade kostnader för hushållen påverka kaffekonsumtionen?

– Kaffe är en vara som betyder mycket för många, och som vi helst inte drar in på. Trots den senaste tidens prisökningar kostar kaffet i butik under en krona koppen och är alltså billigare än mjölk, läsk och juice. Och det ligger mycket arbete bakom en kopp kaffe, den består av 64, ofta handplockade bönor, som transporterats från odlarländer till Karlstad där vi rostar och packar kaffet innan det når konsumenten, säger Anders Thorén.

Artikeltaggar

Anders ThorénEkonomiElElkrisenEnergiInvesteringarKarlstadLöfbergsVälsviken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare