Hoppa till huvudinnehållet

Ny räntebomb från Riksbanken

Publicerad:
Stefan Ingves och Riksbanken meddelar i dag om ännu en räntehöjning. Arkivbild. Foto: Tim Aro/TT

Riksbanken höjer styrräntan med 0,75 procentenheter till 2,50 procent – den högsta räntan på 14 år. Samtidigt flaggar Riksbanken för ännu fler höjningar än tidigare.

– Det tror jag är för mycket, svensk ekonomi viker nu, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Dagens räntehöjning var den väntade, däremot överraskade Riksbanken på annat håll. Nu slår Riksbanken och Stefan Ingves fast att styrräntan kommer att ligga på 2,8 procent redan under 2023 jämfört med 2,5 procent i tidigare prognos och ligga kvar där fram till och 2025 – så långt fram som Riksbanken blickar i nuläget.

Med andra ord, svenska hushåll kan inte räkna med någon räntesänkning inom närtid.

– Det var lite mer aggressivt än väntat, säger Annika Winsth.

– Det var lite oväntat för samtidigt har man från Riksbankens sida skrivit ned konjunktursiffran så att Riksbanken tror att det blir en rejäl lågkonjunktur. Det man ser nu är en djupare lågkonjunktur och en hög ränta framåt, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.

En annan syn

Från marknadshåll har man haft en annan syn och till exempel Annika Winsth tror inte att höjningen i april som Riksbanken nu flaggar för faktiskt blir av.

– Det är inte säkert att den blir av, och om den blir det, är det inte bra för svensk ekonomi, säger hon.

Inflationstakten i oktober 2022 enligt måttet KPIF.
Inflationstakten i oktober 2022 enligt måttet KPIF. Foto: Johan Hallnäs

Riksbanken skriver samtidigt ned BNP-prognosen från tidigare minus 0,7 procent till minus 1,2 procent gällande 2023. Alexandra Stråberg påpekar att det är mer pessimistiskt än många andra aktörers syn.

– Vi har legat på en prognos på minus 0,3 procent som vi kommer att revidera ned men dock inte så lågt som Riksbanken.

Dagens besked betyder nu att Riksbanken under 2022 höjt styrräntan från noll procent till dagens nivå på 2,5 procent. Det är den högsta räntan sedan finanskrisen 2008.

Sista beskedet

"Direktionen bedömer att penningpolitiken behöver stramas åt mer för att föra inflationen tillbaka till målet, jämfört med bedömningen i september. Riksbanken kommer att anpassa penningpolitiken på det sätt som behövs för att säkerställa att inflationen återförs till målet inom rimlig tid", skriver man i ett pressmeddelande.

Dagens räntebesked var med största sannolikhet Stefan Ingves allra sista som riksbankschef. Han ersätts vid årsskiftet av Erik Thedéen, avgående chef för Finansinspektionen (FI).

På Stockholmsbörsen tolkades dagens besked dock som duvaktigt och aktiemarknaden reagerade positivt där börsens uppgång förstärktes.

Artikeln uppdateras.

Artikeltaggar

Ekonomi

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.